Hava Durumu

Korsan doğalgaz tesisatçıları tehlike saçıyor

Sadece İstanbul’da 15 binin üzerinde korsan doğalgaz tesisatçısı tespit edildi. İstanbul Doğalgazcılar Odası Başkanı Yaşar Biter, hayatı tehdit eden korsan piyasasında İranlı, Suriyeli ve Romen tesisatçıların bile bulunduğunu söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 04.12.2013 12:19
Haber Güncellenme Tarihi: 04.12.2013 12:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Korsan doğalgaz tesisatçıları tehlike saçıyor

Gü­ven­lik ön­lem­le­ri­nin ha­ya­ti önem ta­şı­dı­ğı do­ğal­gaz ku­ru­lu­mun­da kor­san te­si­sat­çı teh­li­ke­si baş gös­ter­di. İs­tan­bul Te­si­sat ve Do­ğal­gaz­cı­lar Oda­sı Baş­ka­nı Ya­şar Bi­ter, sa­de­ce İs­tanbu­l’­da 15 bin kor­san te­si­sat­çı­nın bu­lun­du­ğu­nu söy­le­di. Bi­ter, yet­ki­li fir­ma sa­yı­sı­nın İs­tan­bu­l’­da 3 bin ol­du­ğu­nu be­lirt­ti.

GÜN GEÇ­TİK­ÇE AR­TI­YOR

Yet­ki­li bir fir­ma­nın ay­lık gi­der ma­li­ye­ti­nin 10-11 bin li­ra ci­va­rın­da ol­du­ğu­na dik­kat çe­ken Bi­ter şun­la­rı söy­le­di: “Ma­li­yet­ler faz­la ol­du­ğu için yet­ki­li fir­ma sa­yı­sı git­tik­çe aza­lı­yor. Buna kar­şı, kor­san sa­yı­sı gün geç­tik­çe ar­tı­yor. Kor­san­lar­la, ya­sal mü­ca­de­le­miz de­vam edi­yor. Ama dev­let ver­gi öde­ye­ne, bel­ge­si ola­na yap­tı­rım uy­gu­lar­ken on­la­ra iş­lem yap­mı­yor.”

RO­MEN TE­Sİ­SAT­ÇI­LAR VAR

Bi­ter, kor­san te­si­sat­çı­lı­ğın sa­de­ce ya­ban­cı uy­ruk­lu göç­men­ler ta­ra­fın­dan keş­fe­dil­di­ği­ni dile getirdi. Bi­ter, “Pi­ya­sa­da İran­lı, Su­ri­ye­li ve Ro­men te­si­sat­çı­lar var. Kor­san­lar, ze­hir­len­me­le­re ve pa­ha­lı kul­la­nım­la­ra ne­den olu­yo­r” şeklinde ko­nuş­tu. Bi­ter, kor­san ar­tı­şı­nın se­bep ol­du­ğu fark­lı bir so­ru­na da şu ifa­de­ler­le dik­kat çek­ti: “Korsan işin ya­nın­da bir­de hır­sız­lık olay­la­rı­na ka­rı­şı­yor­lar. Biz bu ko­nu­da çok sa­yı­da şi­ka­yet alı­yo­ruz. Git­tik­le­ri ev­le­rin te­si­sa­tı­nı kon­trol ede­ce­ğim der­ken tüm evin ha­ri­ta­sı­nı çı­ka­rı­yor­lar. Da­ha son­ra hır­sız­lık gi­bi olay­lar ya­şa­nı­yor.”

TE­LE­FON­LA İŞ BAĞ­LI­YOR­LAR

Kor­san­la mü­ca­de­le et­mek­te zor­luk çek­tik­le­ri­ni ak­ta­ran Bi­ter “An­tal­ya­’da kor­san­la mü­ca­de­lede bü­yük bir ba­şa­rı ya­ka­lan­dı. An­tal­ya­’da şu an­da 1200 ser­ti­fi­ka­lı te­si­sat­çı var. İs­tan­bu­l’­da res­mi bel­ge­li te­si­sat­çı sa­yı­sı çok az. Ser­ti­fi­ka­lı olan­lar ­da bir sü­re son­ra im­kan­la­rı iyi ol­ma­dı­ğı için dük­ka­nı­nı ka­pa­ta­rak te­le­fon­la iş bağ­la­ma­nın pe­şi­ne dü­şü­yo­r” ifadelerini kullandı.

Ucuz di­ye kor­san ter­cih edi­li­yor

İs­tan­bul Te­si­sat ve Do­ğal­gaz­cı­lar Oda­sı Baş­ka­nı Ya­şar Bi­ter, “Te­si­sat çok has­sas bir iş­tir. Düz­gün ya­pıl­ma­dı­ğı tak­dirde ses­siz se­da­sız bir fa­ci­aya ne­den ola­bi­lir. Ama ma­ale­sef va­tan­daş ön­ce iş­çi­li­ğin ucuz ol­ma­sı­nı önem­si­yor. Kor­san­la­rın ver­giy­di, ki­ray­dı, iş­çi pa­ra­sıy­dı gi­bi dert­le­ri yok. Ba­sı­na sız­ma­yan olay­la­rı da ek­le­di­ği­miz­de sa­de­ce İs­tan­bu­l’­da 40-50 va­ka olu­yor. Do­ğal­ga­zın şa­ka­sı yok. Bu va­ka­la­rın ço­ğu ma­ale­sef ölüm­le so­nuç­la­nı­yor. Do­ğalgaz uyu­yan bir teh­li­ke­di­r” de­di.
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.