Hava Durumu

Kritik buluşma bugün saat 18:00'de

AK Parti ile CHP heyetleri arasında devam eden koalisyon müzakerelerinde Genel Başkanlar Ahmet Davutoğlu ve Kemal Kılıçdaroğlu, bugün saat 18.00’de Başbakanlık Resmi Konutu’nda bir araya gelerek 63. Hükümet’in kurulmasını görüşecek...

Haber Giriş Tarihi: 10.08.2015 08:01
Haber Güncellenme Tarihi: 10.08.2015 08:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Kritik buluşma bugün saat 18:00'de
63. Hükümet’i kurmakla görevlendirilen Davutoğlu, bugün ikinci tur görüşmelerine başlayacak. Davutoğlu, beraberinde Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ile bugün saat 18.00’de BaşbakanlıkResmi konut’ta CHP lideri Kılıçdaroğlu ile CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç’u ağırlayacak. Yemekli gerçekleşebileceği, gerekirse iki liderin bir süre başbaşa görüşebileceği değerlendiren buluşmada, taraflar “anlaşılan konular” olarak başlıklanan konularda kısa bir ufuk turu yapacak, “Genel başkanların takdirine bırakılacak konular” olarak nitelenen “seçim barajı”, “yeni Anayasa”, “sosyal denge ağları” gibi başlıklarda uzlaşı arayacak ve “Anlaşılmayan konular” olarak başlıklanan konu başlıklarında da uzun sürecek bir müzakere yürütecek.

4 hafta sonra ikinci turu gerçekleştirecek liderler, 63. Hükümet’in iki parti arasında kurulup kurulamayacağına ilişkin 30 saate yaklaşan ön müzakerelerden çıkan sonucu değerlendirecek. CHP kurmayları, seçim sonrası belirledikleri 14 ilkenin gerçekleşmesi ve bu 14 ilke ışığında duyurduğu 5 sorun başlığının çözülmesi kaydıyla “Büyük Koalisyon”a sıcak bakıyor. Ancak, CHP kulislerinde Ak Parti’nin koalisyonu kurmayı istemediği, bu nokta da Cumhurbaşkanı RecepTayyip Erdoğan’ın tutumunun etkili olduğu belirtiliyor. CHP kurmayları, “Önceliğimiz Türkiye dedik. 14 ilkemizi ve 5 sorun başlığımızı açıkladık. Partimizin yıpranması pahasına, eğer şartlar olgunlaşırsa koalisyonda yer alırız” değerlendirmesini sunuyor.

Davutoğlu, görüşme öncesi Bakanlar Kurulu’nu toplayacak ve gelinen nokta hakkındaki görüşleri bakanlara sorduktan sonra, Kılıçdaroğlu ile görüşmeye girecek. Kılıçdaroğlu ise hafta sonu CHP Genel Merkezi’nde yaptığı istişarelerin ardından bugün de çalışmalarını genel merkezde sürdürecek. CHP’de yarın MYK, çarşamba günü olağanüstü milletvekilleri toplantısı gerçekleştirilecek. Kılıçdaroğlu, Parti Meclisi’ni ve il başkanlarını da toplantıya çağıracak. CHP tüzüğüne göre koalisyona girme konusunda genişletilmiş Parti Meclisi yetkili olduğu için, Kılıçdaroğlu’nun son toplantıyı Parti Meclisi üyeleri ile yapması bekleniyor. 
Kulislerde 14 ilkenin 10’unda uzlaşma sağlandığı ancak 5 sorun başlığı olarak nitelendirilen, “eğitim”, “dış politika”, “Kürt sorunu”, “yeni anayasa” ve “ekonomi” konu başlıklarında tarafların çok yakın olmadığı konuşuluyor. Tarafların birbirine en uzak olduğu konu başlıklarının “eğitim” ve “dış politika” olduğu belirtiliyor. Kulislerde iki lider bugün karara varamazlarsa, bu hafta bir kez daha görüşecekleri belirtiliyor.

Başbakan Davutoğlu ve CHP lideri Kılıçdaroğlu arasında koalisyon ortaklığı arayışı için bugün yapılacak görüşmeden saatler önce Davutoğlu, Kılıçdaroğlu’nun Twitter hesabını takip etmeye başladı. Koalisyon ortaklığı arayışı için Davutoğlu ile Kılıçdaroğlu arasında bugün gerçekleşecek görüşme saatler önce dikkat çekici bir gelişme yaşandı. Dün gece saatlerinde Davutoğlu, sosyal medya hesabı Twitter’den Kılıçdaroğlu’nu takip etmeye başladı. Kılıçdaroğlu, Davutoğlu’nun Twitter üzerinden takip ettiği 83 kişi arasında yer aldı. 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.