Hava Durumu

Kritik YAŞ bugün başlıyor

Kara ve Jandarma’da sıkıntı var. 4 komutan birden değişiyor. 2’si Orgeneral 15 tutuklu komutan da emekliye sevkedilecek.

Haber Giriş Tarihi: 01.08.2013 10:30
Haber Güncellenme Tarihi: 01.08.2013 10:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Kritik YAŞ bugün başlıyor

Yüksek Askeri Şuranın bugün başlayacak toplantısı sıkıntılı geçecek. Kara Kuvvetleri ve Jandarma’ya getirilecek ismin yanı sıra, 15’i tutuklu 114 General ve Amiralin emeklilik ve terfileri ele alınacak. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel 2015’e kadar görevini sürdürürken bu yıl Kara Hava, Deniz Kuvvetleri ile Jandarma Genel Komutanı değişecek.

3 Ağustos günü tamamlanması beklenen YAŞ toplantısında, Kara Kuvvetleri Komutanı Hayri Kıvrıkoğlu emekli olacak. Bu göreve normal şartlarda Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu’nun atanması gerekiyor. Ancak hükümetin Kalyoncu yerine başka bir ismi de tercih edebileceği belirtiliyor. Bu durumda Kalyoncu 2015’de Genelkurmay Başkanı da olamayacak.

Hava Kuvvetleri Komutanı Mehmet Erten’in yerine bu yıl Orgeneralliğe terfisi beklenen Abidin Ünal, Deniz Kuvvetleri Komutanı Murat Bilgel’in yerine ise, bu yıl Oramiral olacak Bülent Bostanoğlu atanacak. Denizdeki kadro sıkıntısı nedeniyle Bilgel’in görev süresinin bir yıl uzatılma ihtimali de bulunuyor.

JANDARMA VE KRİTİK DOSYALAR

Gazeteport’un haberine göre; Jandarma Genel Komutanlığına ise en kıdemli Orgeneral 1 Ordu Komutanı Yalçın Ataman’ın getirilmesi gerekiyor. Ancak Ataman hakkında 28 Şubat soruşturması var. Ataman tercih edilmezse, EDOK Komutanı Servet Yörük ile Genelkurmay 2. Başkanı Hulusi Akar arasında karar verilecek.

YAŞ toplantısında tutuklu bulunan 2’si Orgeneral 15 ismin de emekliye sevkedilmesi bekleniyor. Geçen yıl da terfi sırası gelen, ve tutuklu olan 37 General ve Amiral emekliye sevkedilmişti. Bu yılki YAŞ listesinde de 15 tutuklu General ve Amiral var. Bu isimlerden bazıları Balyoz davasından mahkumiyet almıştı.

YAŞ listesinde ayrıca, terfi sırası gelen ve 28 Şubat davasından bir süre tutuklu kaldıktan sonra tahliye edilen 3 General de bulunuyor. Bir General hakkında da mayın davasından henüz kesinleşmemiş mahkumiyet kararı var. 2013 YAŞ listesinde terfi sırasında olan tutuklu isimler şöyle:

KARA KUVVETLERİ: Orgeneral Nusret Taşdeler, Tümgeneraller Mustafa Bakıcı (Firar) ve Nurettin Işık, Tuğgeneral Hakan Akkoç
DENİZ KUVVETLERİ: Koramiral Can Erenoğlu, Tümamiraller Soner Polat ve Semih Çetin, Tuğamiraller Levent Görgeç ve Osman Kayalar
HAVA KUVVETLERİ: Orgeneral Bilgin Balanlı, Korgeneral Rıdvan Ulugüler, Tümgeneraller Atilla Özler, İsmail Taş ve Yalçın Ergül, Tuğgeneral Erhan Pamuk

sözcü

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.