Hava Durumu

Kritik zirve sonrası NATO ve Rusya yine...

Büyükelçiler düzeyinde yapılan NATO-Rusya Konseyi'nde taraflar arasında yine fikir birliğine varılamadığı bildirildi.

Haber Giriş Tarihi: 14.07.2016 00:11
Haber Güncellenme Tarihi: 14.07.2016 00:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Kritik zirve sonrası NATO ve Rusya yine...
Rusya'nın 2014'te Kırım'ı işgalinin ardından, yapılan 2. NATO-Rusya  Konseyi bugün toplandı. Büyükelçiler düzeyinde Brüksel'deki NATO Karargahında  yapılan toplantıda, başta Ukrayna, Rusya'nın Avrupa'da rahatsızlığa neden olan  askeri faaliyetleri ile 8-9 Temmuz'da Varşova'da yapılan NATO Zirvesi'nde alınan  kararlar görüşüldü.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, çok verimli görüşmeler  gerçekleştirdiklerini belirterek, "Avrupa-Atlantik güvenliğine dair en önemli  sorunlardan bazılarını ele aldık. Bu, NATO-Rusya Konseyi'nin önemini gösteriyor."  dedi.

"Rusya'nın bu konuda çok büyük sorumluluğu var"

NATO üyelerinin Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve egemenliğine olan  desteğinin sürdüğünü kaydeden Stoltenberg, "Minsk Anlaşması'nın imzacılarının  tamamı, taahhütlerine bağlı kalmalı ve Rusya'nın bu konuda çok büyük sorumluluğu  var." diye konuştu.

Rusya'nın eylemlerinin Avrupa-Atlantik güvenliğinin yanı sıra  NATO-Rusya ilişkisini de tehlikeye attığını belirten Stoltenberg, Ukrayna'nın  doğusundaki sorunun barışçıl yoldan çözülmesinin, ilişkilerin gelişmesine katkı  sağlayacağını kaydetti.

"Bugün fikir birliği yoktu"

NATO Genel Sekreteri, konseyin diyalog açısından önemini sürdürdüğünü  vurgulayarak, "Bugün bir fikir birliği yoktu. Ancak her iki taraf da pozisyonuna  açıklık getirdi." değerlendirmesini yaptı.

Rusya'nın Baltık Denizi'nde hava sahası güvenliğine dair bir teklif  sunduğunu da açıklayan Stoltenberg, "Rusya'nın risk azaltımı önlemlerini  uygulamak istediğini göstermesini memnuniyetle karşılıyorum." dedi.

Varşova Zirvesi

Varşova Zirvesi sonrası yayımlanan bildiride, "Rusya’nın NATO  toprakları çevresindeki kışkırtıcı askeri eylemleri dahil, son zamanlardaki  saldırgan tutumu ile tehdit ve güç yoluyla siyasi amaçlarını gerçekleştirmeye  dönük isteğini göstermesinin" bölgesel istikrarsızlığın kaynağı olduğu  belirtilmişti.

Zirvede liderler, Rusya'ya karşı Polonya, Letonya, Litvanya ve  Estonya'ya 4 birlik yerleştirilmesine karar vermişti.

ATO Rusya ilişkileri, Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmesi ile birlikte  2014 yılında tamamen kesilmişti. İki yıl aradan sonra, NATO-Rusya Konseyi ilk kez  20 Nisan'da yeniden Brüksel'de bir araya gelmişti. Ancak toplantıda, taraflar  arasında "Derin görüş ayrılıkları" giderilememişti.
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.