Hava Durumu

Külliye'de Milli Mücadele Sergisi

İstiklal Savaşı ve Cumhuriyet'in kuruluşuna tanıklık eden özel eserler Milli Mücadele Sergisi'yle gün ışığına çıktı. Devlet arşivlerinde bulunan 100'ün üzerinde obje ve belgeden oluşan sergide, Atatürk'ün dürbünü, pelerini, kalpağı, bastonu ve mührü ile "Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz'dir. İleri!" emrinin orijinal yazılı metni de yer alıyor.

Haber Giriş Tarihi: 29.10.2020 17:41
Haber Güncellenme Tarihi: 29.10.2020 17:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Külliye'de Milli Mücadele Sergisi

Ankara Beştepe'deki Külliye'de açılan ve devlet arşivlerinde bulunan nadir eserlerden oluşan Milli Mücadele Sergisi açıldı.

Sergide, 23 Nisan 1920'de TBMM binasına çekilen ilk bayrak ve sancak, Cumhuriyet'in ilanının ilk resmi belgesi, Büyük Taarruz'da askerlerimizin elinde bulunan elle dikilmiş bayrak ve savaş planı, Milli Mücadele kahramanlarından Sütçü İmam'ın tabancası ve kılıcı, Satı Kadın'a ait yaşmak ve kadife şalvar, Gümrü, Kars ve Moskova antlaşmalarının imzalandığı kalemler ilk kez sergilenecek.

ATATÜRK ÜN ÖZEL EŞYALARI

Sergide ayrıca Mondros Mütarekesi belgesi, Gazi Mustafa Kemal'i 9. Ordu Müfettişi olarak görevlendiren kararname ve Samsun'daki görevine başladığını bildiren telgraf, Atatürk'ün evrak çantası, Amasya Tamimi, Erzurum Kongresi mührü, Sivas Kongresi kararları, Sevr ve Lozan Antlaşmaları belgesi de yer alıyor.

Milli Mücadele'de askerlerin giydiği elbise, bot ve kullandıkları mataralar ile silahlar, o dönemdeki telefon santrali ve sahra telefonu, Atatürk'ün dürbünü, pelerini, kalpağı, bastonu ve mührü ile Atatürk'ün "Ordular, ilk hedefiniz Akdenizdir. İleri!" emrinin orijinal yazılı metni de gün ışığına çıkmış oldu.

İNÖNÜ'NÜN SATRANÇ TAKIMI

Sergide, Hindistan'ın Müslüman liderlerinden Muhammed Mennan'ın Gazi Mustafa Kemal'e gönderdiği zafer sancağı, İsmet İnönü'nün satranç takımı, Celal Bayar'ın daktilosu ve gözlüğü, Mareşal Fevzi Çakmak'ın üniforması, Kazım Karabekir'in İstiklal Madalyası ve üniforması, İstiklal Marşı'nın tasdikli sureti ve Nutuk'un kaleme alındığı masa da bulunuyor.

Sergiye 30 Ekim Cuma gününden itibaren hijyen kurallarına uyularak sınırlı sayıda ziyaretçi alınacak. Sergi iki ay süreyle açık kalacak.

ATATÜRK'ÜN AKRABALARI AÇILIŞ TÖRENİNE KATILDI

Serginin açlışı törenine, Halide Edip Adıvar'ın torunu Ömer Sayar, Mehmet Akif Ersoy'un kızı Selma Argon, Fethi Okyar'ın torunu Fethi Okyar, Fevzi Çakmak'ın kardeşinin torunu Fatma Nur Çakmak, Celal Bayar'ın kızı Nilüfer Hanım'ın torunu Emine Gürsoy Naskali ve Atatürk'ün dayısı Abdurrahman Efendinin oğlu Metin Aldırma'nın çocukları Figen Aldırma ile Feyzullah Aldırma katıldı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.