Hava Durumu

Kuşadası Körfezi'nde yeşil deniz kaplumbağası sahilde ölü bulundu

Aydın'ın Kuşadası ilçesinde, ölü olarak kıyıya vuran deniz canlılarına bir yenisi daha eklendi. Bir haftada 2 yunus, 1 de deniz kaplumbağasının körfezde avlanan trol teknelerinin ağlarına takılıp, boğularak telef olduğu turistik ilçede son olarak 'juvenil' türü bir yeşil deniz kaplumbağası sahilde ölü bulundu. Kaplumbağadan alınan doku örnekleri, DNA çalışmaları yapılması için Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Biyoloji Bölümü'ne gönderildi.

Haber Giriş Tarihi: 20.10.2020 15:26
Haber Güncellenme Tarihi: 20.10.2020 15:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Kuşadası Körfezi'nde yeşil deniz kaplumbağası sahilde ölü bulundu

Kuşadası Sahil Siteleri plajında 19 Ekim Pazartesi sabahı yürüyüş yapanlar, kıyıya vurmuş bir deniz kaplumbağası olduğunu fark edip durumu Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği'ne (EKODOSD) bildirdi. EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü ve beraberindeki dernek üyeleri bölgeye gidip, ölü deniz kaplumbağasını inceledi. Yapılan incelemede 'juvenil' türü olduğu belirlenen deniz kaplumbağasının vücudunda herhangi bir yara, kesik ve darbe izine rastlanmadı. Telef olan kaplumbağanın körfezde avlanan trol teknelerinin ağlarına takılıp, boğularak öldüğü belirlendi. Kaplumbağadan alınan doku örnekleri, DNA çalışmaları yapılması için Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Biyoloji Bölümü'ne gönderildi.

DOĞASEVERLER TEDİRGİN OLDU

Kuşadası'nda böylece son bir haftada 2 yunus, 1 'Chelonia Mydas', 1 de 'Juvenil' türü yeşil deniz kaplumbağası ölü olarak kıyıya vurdu. Dünyanın en nadir 12 memeli türü arasında gösterilen Akdeniz fokunun da zaman zaman görüldüğü Kuşadası Körfezi'ndeki deniz canlıları ölümü sayısındaki artış doğaseverler arasında tedirginliğe neden oldu.

'YETKİLİLERE BAŞVURACAĞIZ'

Kuşadası Körfezi'nde trol ile avlanan balıkçı teknelerinin daha dikkatli olmaları için yetkililere başvuruda bulunacaklarını belirten EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, "Denizlerimizde insan kaynaklı nedenlerden dolayı son 1 haftada 4 deniz canlısı ölü olarak bulundu. Deniz kaplumbağaları ve yunuslar genelde trol ağları ve paragatlara takılıp boğularak ölüyor. Dünyada bu şekilde avlanan teknelerin hangi kurallara uyması gerektiği ile ilgili birçok uygulama var. Biz de balıkçı teknelerinin bunları yerine getirmesini istiyoruz" diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.