Hava Durumu

Lodos çarpmasından korunmanın 4 yolu...

Son günlerde etkisini çokça hissettiren lodos, bize tekrar lodos çarpmasını hatırlattı. Güneyli bir rüzgâr türü olan lodos, Marmara, Ege ve Akdeniz'de kendini gösteren ve kimi zaman şiddetli olabilen bir rüzgâr türü... Kış aylarının başında sıkça rastlanan lodos sırasında hava sıcaklığı artıyor, Güney'den çeşitli partiküller taşınıyor. Bu da özellikle migren hastaları olmak üzere hassas bünyeleri fazlasıyla etkiliyor; halk arasında lodos çarpması olarak tanımlanan migren tarzı baş ağrısına ve sersemliğe yol açıyor. Peki lodos çarpmasından nasıl korunabiliriz?

Haber Giriş Tarihi: 06.12.2021 09:25
Haber Güncellenme Tarihi: 06.12.2021 09:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Lodos çarpmasından korunmanın 4 yolu...

Lodos denen hava hareketliliği, insan organizmasını her yönüyle etkileyen bir termal kompleks türü. Bu kompleksten insan organizması bir bütün olarak algılanıp etkileniyor. Biz tüm bunların hepsine genel olarak lodos çarpması diyoruz. Halk arasında kimi zaman lodos çarpmas, tepe sersemi olmak olarak da ifade edilebiliyor.

Lodos çoğu insanın uyku sistemini bozuyor. Bu rahatsızlık kiminde uykusuzluk, kiminde aşırı uyku şeklinde kendini gösteriyor.

Lodos aynı zamanda kimi insanlarda çalışma şevkini, çalışma isteğini azaltıp, bir nevi uyuşukluk, yorgunluk, hareketsizlik yaratabiliyor.

İştah değişikliklerine de yol açabilen lodos bazılarının iştahını açarken, bazılarinda da iştahsızlığa neden olabiliyor.

İnsanlarda varolan patolojiyi uyaran lodos rüzgarı, birtakım hastalıklarda tipik bir faktör olarak da rol oynuyor. Bazı baş ağrısı türlerini tetikleyip, şiddetli ve inatçı baş ağrılarına yol açabiliyor.

Güneyli bir rüzgâr türü olan lodos, Marmara, Ege ve Akdeniz'de kendini gösteren ve kimi zaman şiddetli olabilen bir rüzgâr türü... Kış aylarının başında sıkça rastlanan bu bize özgü rüzgârın bir yandan hava sıcaklığını artırırken bir yandan da Güney'den taşıdığı çeşitli partiküller nedeniyle özellikle hassas bünyeler etkilenebiliyor.

Özellikle migren hastaları olmak üzere hassas bünyeleri fazlasıyla etkileyen lodos halk arasında lodos çarpması olarak tanımlanan migren tarzı baş ağrısına ve sersemliğe yol açıyor.

Sıklıkla baş ağrısı, halsizlik gibi şikâyetler lodos dönemlerinde artış gösteriyor.

Lodoslu günlerde hissedilen isteksizlik, keyifsizlik gibi diğer etkilerin ise lodosun taşıdığı pozitif iyonlardan kaynaklandığı iddia edilse de bu durum geçici bir psikolojik etki.

Ancak migren, sinüzit, astım gibi kronik rahatsızlıklara sahip kişilerle çocuklar ve yaşlıların daha hassas olabileceği lodoslu havalarda birkaç küçük önlemle halk arasında lodos çarpması denen etkilerden korunmak mümkün.

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Yaşar Kütükçü, lodos çarpmasından korunmak için 4 öneride bulundu.

Mümkünse kuvvetli lodosa uzun süre maruz kalacak kadar dışarıda kalmayın .

Bere veya şapkayla başınızı koruyun.

İç ve dış mekânlarda ani ısı değişimlerinden korunun.

Bedensel ve fiziksel aktivitelerinize ara vermeyin.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.