Hava Durumu

Marmarabirlik'te sürpriz gelişme

Marmarabirlik, üyeliği düşen ortaklarına ikinci kez zeytin dalı uzattı.

Haber Giriş Tarihi: 21.08.2013 16:42
Haber Güncellenme Tarihi: 21.08.2013 16:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Marmarabirlik'te sürpriz gelişme

Bugüne kadar sadece veraset yoluyla yeni ortak alan Marmarabirlik, 1 Ocak 2003 tarihinden sonra vefat eden ortakların “kooperatif ortaklığı hakkı”nı kaybetmiş varislerine üyelik hakkı tanıdı. Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliği Başkanı Hidamet Asa’nın verdiği bilgiye göre, veraset yolu dışında kooperatiflere ortak kaydı yapılmamaktaydı. Bunun yanı sıra üst üste üç ürün dönemi içinde kooperatiflerine ürün teslimatı yapmayan müstahsillerin de ortaklıklarına son verilmekteydi.

Marmarabirlik’ten veraset yoluyla ortaklık hakkını kullanmayanlar, gerekse sonradan üyeliği düşenlerden gelen talepleri değerlendiren Marmarabirlik Yönetim Kurulu, 2011 yılı Mart ayında bir af kararı almış, başvuru yapan mağdur üyelerini yeniden ortaklığa kazandırmıştı. Son günlerde bu yöndeki taleplerin artması üzerine Marmarabirlik, üreticilere bir kez daha ‘’zeytin dalı’’ uzattı.
Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, “1 Ocak 2003 tarihinden sonra vefat eden ortaklarımızın varislerinin kooperatife üye olmak için üç ürün dönemi içerisinde müracaat etmeleri gerekiyordu. Çeşitli sebeplerle bu süre içerisinde ortak olamayan varisler, bağlı oldukları kooperatife 31 Ekim 2013 tarihine kadar müracaatları halinde bir defaya mahsus olmak üzere ortaklığa kabul edileceklerdir” dedi.

Asa, başlangıç tarihi olarak 1 Ocak 2003 tarihini almalarını da şu sözlerle açıkladı:“Veraset yoluyla da olsa 1 Ocak 2003 tarihinden önceye dönülememesinin sebebi yeniden yapılandırma sürecinin başlangıç tarihi olmasıdır. Bu tarihe kadar ortaklıktan atılma söz konusu değildi. Bundan dolayı 1 Ocak 2003 tarihinden öncesinde ortaklıktan atılanların ortak kaydı yapılması kanunen mümkün değil. Ayrıca o tarihlerde ortaklarımızın eksik bilgilendirilmeleri ve ortaklık yükümlülüklerini yerine getirmediklerinden dolayı adeta ortak kıyımı yaşanmış ve binlerce müstahsil ortaklıktan çıkarılmıştı. Bugün itibari ile mevcut ortaklarımızın Marmarabirlik imkânları çerçevesinde gübre, ziraî ilaç, nakdî kredi ve birçok hizmetten faydalanmaları, Marmarabirlik ortaklığının ne kadar önemli olduğunu gösteriyor".

Asa, ortakların kooperatiflerine sahip çıkmalarını isteyerek, “Yeniden kooperatif ortağı olmaya yönelik taleplerin fazlalığı geçmişe yönelik pişmanlığın işaretidir. Bu üreticilerimizin kooperatiflerinin ve birliğin önemini geç de olsa anlamış olmaları sevindiricidir. Bu durum mevcut ortaklarımıza da örnek olmalı. Ortaklarımız kooperatiflerine sahip çıktıkça gücümüz daha da artacak, kazanan yine kendileri olacaktır”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.