Hava Durumu

Maske kumaşı karaborsaya düştü, fiyatlar yükseldi

Koronavirüs nedeniyle artan maske kumaşı talebi nedeniyle fiyatların arttığı belirtildi. Maske kumaşının karaborsaya düştüğü, koronavirüs öncesi 2 dolar olan kumaş fiyatının 45 dolara fırladığı öne sürüldü.

Haber Giriş Tarihi: 27.05.2020 13:22
Haber Güncellenme Tarihi: 27.05.2020 13:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Maske kumaşı karaborsaya düştü, fiyatlar yükseldi

Sabah gazetesinden Betül Alakent'in haberine göre, hükümet Kovid-19'la mücadele kapsamında maske, tıbbi koruyucu önlük, tulum gibi ürünlerin üretim, dağıtım ve satışında kontrolü sağlarken şimdi de kumaş fırsatçıları meydana çıktı.

Bu ürünlerin üretiminde kullanılan 'Nonwoven' kumaşların fiyatları piyasada 4-5 kat arttı. Virüs öncesi fiyatı 2-3 dolardan satılan kumaşın fabrika fiyatı 15 dolara kadar yükseldi. Piyasada bulunmakta zorluk çekilen kumaşın ikincil pazarı da oluşunca fiyatlar 45 dolara kadar fırladı.

Ağırlıklı olarak Gaziantep'te bulunan 'Nonwoven' kumaş üreticilerinin yüksek talebi fırsata çevirdiğini belirten maske üreticileri, "Maske ihracatına yasak geldi ancak kumaşa yasak gelmedi. Böyle olunca yurtdışından kumaşa yüksek talep oluştu. Parası peşin ödenen kumaşı teslim etmek için 4-5 ay sonrasına gün veriliyor. Şu anda piyasada kumaş bulmakta zorluk çekiyoruz. Bir de bunun ikincil pazarı oluştu. Bu fiyatları daha da katladı. Nonwoven kumaş karaborsaya düştü" dedi.

Türkiye Sağlık Endüstrisi İşverenleri Sendikası (SEİS) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir, salgın öncesi 'Nonwoven' kumaşın yüzde 7-8'inin iç pazarda kullanıldığını belirterek, "Ancak salgınla bu oran yüzde 20-25'lere çıktı. Yurtdışından da talep artınca üreticiler ihracata odaklandı, iç pazarda kumaş fiyatları astronomik oranda arttı. Kumaş bulmakta da sıkıntı baş göstermeye başladı" diye konuştu.

Kumaş ihracatının da izne tabi tutulması gerektiğini belirten Demir, "Üreticilere kapasitelerinin yüzde 25'ini iç pazara vermek kaydıyla ihracat izni verilmeli. Fiyatlar da makul seviyelere çekilmeli" ifaesini kullandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.