Hava Durumu

Mavi Marmara krizinde flaş gelişme

İsrailli Haaretz gazetesi, Mavi Marmara kurbanlarının ailelerine ödenecek tazminat konusunda aralık ayı başında İstanbul'da bir toplantı düzenlendiğini, Türkiye'nin bu toplantıda istenen tazminat miktarında geri adım attığını iddia etti. Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, söz konusu görüşmenin gerçekleştiğini doğrulayarak, "Görüşmeler devam ediyor. Bu görüşmelerde her şey konuşuluyor" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 23.12.2013 17:44
Haber Güncellenme Tarihi: 23.12.2013 17:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Mavi Marmara krizinde flaş gelişme

Haaretz gazetesi, Türkiye'nin Mavi Marmara tazminatı ile ilgili yeni bir teklif getirdiğini iddia etti. İddiaya göre, Türkiye, Mavi Marmara kurbanlarına ödenecek tazminat miktarının düşürülmesi konusunda esneklik sergiledi.

İstanbul'da görüşme

Üst düzey İsrailli bir yetkili, Türkiye'nin tazminat müzakereleri sırasında dile getirilen ve İsrail tarafından yüksek bulunan rakamlara göre daha düşük bir miktarı kabul etmesi teklifi götürdü. Gazete, İsrailli üst düzey yetkilinin, Türk tarafının aralık ayı başında tazminat görüşmelerinin yeniden başlaması yönünde bir teklif götürdüğünü, bu teklifin kabul görmesi üzerine İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Yossi Cohen başkanlığındaki bir heyetin İstanbul'a geldiğini iddia etti.

Haberde, Conrad Otel'de gerçekleştiği ve birkaç saat sürdüğü belirtilen görüşmede, İsrail Dışişleri Bakanlığı Genel Müdür Vekili Nissim Ben-Sheetrit ile Netanyahu'nun özel temsilcisi Joseph Ciechanover'in, Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu'nun başkanlığındaki Türk heyetle biraraya geldiği öne sürüldü.

"Anlaşma hazır"

Haaretz daha önce de Türkiye'nin saldırıda hayatını kaybedenlerin aileleri için 1'er milyon dolar talep ettiğini ancak İsrail'in 100 bin dolar ödenebileceğini dile getirdiğini iddia etmiş, ancak Türk yetkililer bu rakamların doğru olmadığını dile getirmişti. Dün yayımlanan haberde, Türk tarafının, aile başına ödenmesi istenen 1 milyon doların düşürülebileceği önerisi getirdiği iddiası yer aldı. Haaretz'e konuşan İsrailli üst düzey yetkili, her iki tarafın da müzakerelerin en kısa zamanda sonuçlanmasından yana irade gösterdiğini belirterek, "Anlaşma hazır, tek kalan, boşluğu bir rakam ile doldurmaktır. Tutarlar konusunda hala görüş ayrılıkları var ancak daraldı" dedi.

Görüşmeler devam

Diplomatik kaynaklar, İstanbul'da yapıldığı iddia edilen söz konusu görüşmenin gerçekleştiğini doğrulayarak, toplantının gizli olmadığını ve daha önce de basına yansıdığını dile getirdi. Kaynaklar, "bazı nedenlerden dolayı" mayıs ayında Kudüs'te yapılan ikinci tazminat görüşmesinden sonra bir tıkanıklık yaşandığını ancak bu sorunun aşıldığını belirtti. Yetkililer, tazminat görüşmelerinin devam ettiğini, görüşmelerde her şeyin konuşulduğunu ancak İsrail basınında yer alan rakamların spekülatif olduğunu kaydetti.

Mayıs ayı denilmişti

İsrail'in Mavi Marmara özrünün ardından ikili ilişkilerin normalleşmesi çerçevesinde yapılan tazminat görüşmelerinin anlaşmaya bağlanarak mayıs ayında sonlanacağı ileri sürülmüştü. İlki Ankara'da yapılan tazminat görüşmelerinin ikincisi, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu başkanlığındaki heyetle İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun danışmanı Joseph Ciechanover ve Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Yaakov Amidror'un katılımıyla Kudüs'te gerçekleşmişti. Milliyet'e konuşan İsrailli kaynaklar, Türk tarafının talep ettiği miktarın çok yüksek olduğunu, bu haliyle bir sonuca bağlanamayacağını dile getirmişti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.