Hava Durumu

Meclis Başkanlığı seçiminde ilk iki tur bugün

Bugün saat 15.00’te toplanacak TBMM Genel Kurul’da Meclis Başkanlığı seçiminin ilk iki turu yapılacak. Bu turlarda adaylardan birinin seçilmek için en az 367 oy alması gerekiyor.

Haber Giriş Tarihi: 30.06.2015 07:03
Haber Güncellenme Tarihi: 30.06.2015 07:03
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Meclis Başkanlığı seçiminde ilk iki tur bugün
AK Partili İsmet Yılmaz ile CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, MHP İstanbul Milletvekili Ekmeleddin İhsanoğlu ve HDP Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat’ın girdiği yarışta ilk iki turda sonuç beklenmiyor. Yarın yapılacak üçüncü turda ise 276 oy aranacak. İkinci turdan sonra adaylardan birinin çekilmemesi halinde üçüncü turda da sonuç alınamayabilir. Dördüncü turda ise en yüksek oyu alan iki aday yarışacak ve en fazla oyu alan seçilecek.

Partilerin Meclis Başkanlığı için taktik savaşını yarınki turlarda yapması bekleniyor. Teknik olarak Ak Parti’nin 60’a yakın milletvekilini üçüncü turda HDP’li Dengir Mir Mehmet Fırat’a yönlendirip CHP’li Deniz Baykal’ı dördüncü turda safdışı bırakma olanağı bulunuyor. Bu durumda son tura AK Parti ve HDP’li aday kalacağından ve MHP’liler Fırat’a oy vermeyeceğinden Yılmaz’ın kazanma şansı olabilecek. 

CHP: YILMAZ İSTİFA ETMELİ

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök ise AK Parti’nin adayı Yılmaz’ın bugünkü turlardan önce bakanlıktan istifasının gerektiğini savundu. Gök, bu iddiasını, anayasa ve TBMM İç Tüzüğü’nde yazılı olmasa da, kuvvetler ayrılığı ilkesine göre ‘siyasi etik ve demokratik teamüllere’ dayandırdı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun dün HDP’nin TBMM Başkan adayı Mersin Milletvekilli Mir Dengir Fırat ile MHP’nin TBMM Başkan adayı Ekmeleddin İhsanoğlu’nu ağırladı. Kılıçdaroğlu’nun Fırat ve İhsanoğlu’yla yaptığı görüşmelerde “Son iki turda muhalefet partilerinin olası ittifakı” değerlendirmeleri öne çıktı. 

Edinilen bilgilere göre Fırat ve İhsanoğlu, Kılıçdaroğlu ile CHP’nin adayı Deniz Baykal’ı da işaret ederek, “Son iki tura kalana olası destek” seçeneği ele alındı. Tarafların, “Türkiye’nin yeni bir başlagınca ihtiyacı olduğu; demokratik kurum ve kuruluşlarının restorasyonu için meclis başkanının AK Parti dışındaki bir partiden olması gerektiği” konusunda uzlaştığı öne sürülüyor. Kılıçdaroğlu’nun da CHP, MHP ve HDP’nin adaylarından son iki tura önde girecek ismine diğer partilerin destek vermesinin önemine ve bu desteğin mümkün olabileceğine vurgu yaptığı öğrenildi. Ekmeleddin İhsanoğlu da Kılıçdaroğlu görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, “Dört kişiden kim olursa olsun hepsi bu Meclis’i çok büyük dirayetle, kabiliyetle, tecrübeyle yönetecek insanlardır” dedi.  
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.