Hava Durumu

Meksika, Maya halkından özür diledi

Meksika hükümeti, ülkenin yerli halklarından Mayalara geçmişte yaşatılan haksızlıklar ve ayrımcılık nedeniyle özür diledi.

Haber Giriş Tarihi: 04.05.2021 11:27
Haber Güncellenme Tarihi: 04.05.2021 11:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Meksika, Maya halkından özür diledi

Meksika Bağımsızlık Günü vesilesiyle düzenlenen anma törenlerinde konuşma yapan İçişleri Bakanı Olga Sanchez Cordero, "Bugün uzun süredir yok saydığımız bir şeyi tanıyoruz, Maya halkına karşı işlenen hataları ve adaletsizlikleri." ifadelerini kullandı. Anma töreni, Maya halkının, Meksika yerleşimcileri ve dönenim yönetimine karşı başlattıkları isyanın merkezi olan Quirtana Roo eyaletine bağlı Felipe Carrillo Puerto kasabasında düzenlendi.

Bölgedeki yoğun Maya nüfusuna hitap eden Bakan Cordero, "Tarih boyunca sizlere karşı işlenen adaletsizlikler ve bugün bile mağduriyetini yaşadığınız ayrımcılık nedeniyle Meksika hükümeti adına af diliyorum." dedi. Hükümetten gelen özrü olumlu karşılayan yöre halkı, Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador'dan bölgenin tarihi mirası ve doğal niteliklerinin dünyaya tanıtılması için destek talep ettiklerini belirtti.

Meksika'da Mayalar 1800'lü yıllar boyunca yerleşimciler tarafından kurulan büyük tarım çiftliklerinde çalışmaya zorlanmıştı. Yaşadıkları haksız muamele nedeniyle Maya halkı Quirtana Roo'da 1847 yılında Meksika yerleşimcilerine ve hükümete isyan hareketi başlatmıştı. 1901'de yerli halka destek veren bölge valisi Felipe Carrillo Puerto'nun Meksika askerlerince tutuklanmasıyla isyan bastırılmıştı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.