Hava Durumu

Meriç Albay: Kırmızı algleri ekonomik kaynak olarak görmeliyiz

Marmara Denizi'nde yaşanan kırmızı alg artışının kirlilikten kaynaklandığını belirten İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Meriç Albay, "Marmara Denizi'nde artış gösteren kırmızı algleri doğal ve ekonomik kaynak olarak görmeliyiz. İlaç ya da kozmetik sanayinde bu kaynağı mutlaka değerlendirmeliyiz" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 16.12.2020 09:10
Haber Güncellenme Tarihi: 16.12.2020 09:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Meriç Albay: Kırmızı algleri ekonomik kaynak olarak görmeliyiz

Özellikle her yıl Aralık ayında Marmara Denizi'nde yüksek artış gösteren kırmızı algler yine yoğunluklu olarak Caddebostan sahilinde ortaya çıktı. Kırmızı algler lodos rüzgarıyla sahile vururken, İBB temizlik ekipleri kıyıdaki algleri topladı. İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi öğretim elemanları da alglerden örnek topladılar. Bu alglerin temiz sularda da bulunduğunu fakat organik atıklarla kirlenen sularda daha yüksek artış gösterdiğini belirten Albay, çoğalmanın kirlilik belirtisi olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Albay, "Kırmızı algler, yine kitle halinde aşırı çoğalma gösterdi. Son yıllarda Marmara Denizi su kalitesinde göreceli iyileşme görülse de arıtma önlemlerinin artırılması gerekiyor" dedi.

Agar agar nedir?

Deniz alglerinden elde edilen bir tür jelatin olan agar, kelime olarak Malayca'da jel anlamına gelen agar agar'dan gelmekte. Ağırlığının 20 katı su çekebilen agar, yemeklerde kıvam arttırıcı olarak kullanılıyor. Gıda sektörünün yanı sıra ilaç ve kozmetik sanayinde de kullanılan agar tozu, dişçilik ve elektrokimya alanlarında da malzeme olarak kullanılıyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.