Hava Durumu

Merkez Bankası PPK toplantısı tarihi belli oldu!

Merkez Bankası faiz kararı, Para Politikası Kurulu Toplantısının ardından belli olacak. Faiz artırımı ya da düşürümü kararını verecek olan Merkez Bankası, piyasaları doğrudan etkileyecek. Yeni Merkez Bankası başkanı olarak atanan Naci Ağbal, Aralık 2020 Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı ile ikinci kez faiz kararı verecek. Gözler şimdi Aralık ayı Merkez Bankası toplantısında. İşte, Merkez Bankası'nın tarihi ve konuyla ilgili ayrıntılı bilgiler.

Haber Giriş Tarihi: 23.12.2020 08:10
Haber Güncellenme Tarihi: 23.12.2020 08:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Merkez Bankası PPK toplantısı tarihi belli oldu!

Merkez Bankası toplantısı kapsamında PPK faiz kararı, Aralık ayında alınacak kararlar ile yeniden revize olacak. Merkez Bankası politika faizi toplantısı, alınacak karara göre piyasalara yön verecek. Şu an 15 seviyesinde devam eden Merkez Bankası politika faizi, alınacak yeni kararla birlikte yeniden revize olacak. Peki, Aralık 2020 Merkez Bankası toplantısı ne zaman? İşte, 2020 Aralık ayı PPK faiz kararı ve toplantıyla ilgili bilgiler.

Piyasaların büyük bir ilgiyle beklediği Merkez Bankası faiz kararı, yeni başkan Naci Ağbal başkanlığında alınacak. Geçtiğimiz ay Resmi Gazete'de yayımlanan duyuru ile yeni Merkez Bankası başkanı olarak atanan Naci Ağbal, Aralık 2020 Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı ile ikinci kez faiz kararı verecek. Faiz artırımı ya da düşürümü kararını verecek olan Merkez Bankası, piyasaları doğrudan etkileyecek. Peki, Merkez Bankası faiz kararı ne zaman ve hangi gün açıklanacak? İşte, o konu hakkında bazı bilgiler

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Merkez Bankası faiz kararı, Para Politikası Kurulu Toplantısının ardından 24 Aralık 2020 saat 14.00'da açıklanacak.

MERKEZ BANKASI SON KARARINDA NELER AÇIKLANMIŞTI?

Naci Ağbal (Başkan), Murat Çetinkaya, Ömer Duman, Uğur Namık Küçük, Oğuzhan Özbaş, Emrah Şener, Abdullah Yavaş.

Para Politikası Kurulu (Kurul), Politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 10,25'ten yüzde 15'e yükseltilmesine Tüm fonlamanın temel politika aracı olan bir hafta vadeli repo faiz oranı üzerinden yapılmasına karar vermiştir. Küresel ekonomi üçüncü çeyrekte kısmi toparlanma göstermiştir. Ancak, son dönemde artış gösteren Kovid-19 vakaları nedeniyle önümüzdeki dönemde küresel ekonomiye ilişkin belirsizlikler yükselmiştir.

İktisadi faaliyette toparlanma devam etmektedir. Artan vaka sayıları nedeniyle getirilen kısmi kısıtlamalar, başta hizmetler sektörü olmak üzere iktisadi faaliyetin kısa vadeli görünümüne dair belirsizlikleri arttırmaktadır. Diğer yandan, salgın döneminde sağlanan güçlü kredi ivmesinin gecikmeli etkileriyle artan iç talep, ithalat kanalıyla cari işlemler dengesini olumsuz etkilemektedir.

Türk lirasındaki değer kaybının gecikmeli etkileri, uluslararası gıda fiyatlarındaki yükseliş ve enflasyon beklentilerindeki bozulma enflasyon görünümünü olumsuz etkilemektedir. Kasım ayına ilişkin takip edilen veriler, enflasyonda yakın dönemdeki döviz kuru oynaklığı kaynaklı bir yükselişe işaret etmekle birlikte, para politikasındaki kararlı duruşla beraber bu artışın geçici olacağı değerlendirilmektedir. Bu doğrultuda Kurul, enflasyon görünümüne dair risklerin bertaraf edilmesi, enflasyon beklentilerinin kontrol altına alınması ve dezenflasyon sürecinin en kısa sürede yeniden tesisi için, net ve güçlü bir parasal sıkılaştırma yapılmasına karar vermiştir.

Önümüzdeki dönemde parasal duruşun sıkılığı, enflasyonu etkileyen tüm unsurlar dikkate alınarak, enflasyonda kalıcı düşüş sağlanana kadar kararlılıkla sürdürülecektir. Düşük enflasyon ortamının kalıcı olarak tesisinin, ülke risk primlerinin düşmesi, dolarizasyon eğiliminin tersine dönmesi, döviz rezervlerinin artış eğilimine girmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla, makroekonomik ve finansal istikrarı olumlu etkileyeceği değerlendirilmiştir.

Merkez Bankası, fiyat istikrarını sağlama ve sürdürme temel amacına enflasyon hedeflemesi rejiminin gerektirdiği şeffaflık, öngörülebilirlik ve hesap verebilirlik ilkelerini uygulayarak ulaşacaktır. Bu ilkeler ışığında, Merkez Bankası fonlaması temel politika aracı olan bir hafta vadeli repo faiz oranı üzerinden yapılacak ve bu faiz oranı parasal duruş için tek gösterge niteliğinde olacaktır. Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul'un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır. Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.