Hava Durumu

Migren nedir, özellikleri neler?

Çoğunlukla otonom sinir sisteminde görülen birkaç belirtiyle bağlantılı olan tekrarlayıcı orta şiddette ve şiddetli baş ağrısı ile karakterize olan migren, günlük hayat kalitesini ciddi oranda etkileyen bir sağlık sorunu. Migrenin çevresel ve kalıtımsal faktörlerin bir karışımına bağlı olduğu düşünülmektedir. Peki, migren nedir, özellikleri neler? İşte migren belirtileri

Haber Giriş Tarihi: 31.03.2020 10:27
Haber Güncellenme Tarihi: 31.03.2020 10:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Migren nedir, özellikleri neler?

Doktora en fazla başvurulan rahatsızlıklardan biri olan migren, sıradan bir baş ağrısı olmayıp, tedavisi mümkün nörolojik bir hastalıktır. Zaman zaman ataklar yapan, başın genellikle bir tarafında zonklayıcı bir ağrıyla birlikte bulantı, kusma, karın ağrısı, görme bozuklukları, baş dönmesi bulunabilen bir ağrıdır.

Migrenin belirtileri ve özellikleri nelerdir?

Toplumda % 15-20 oranında görülür.
Kadınlarda görülme sıklığı erkeklere oranla daha fazladır.
Kişiyi günlük aktivitesinden alıkoyacak kadar şiddetli olabilir.
Genelde ağrı başın tek tarafındadır (%70 oranında)
Ağrı zonklayıcı özellikte, orta veya şiddetlidir
Bulantı ve kusma olabilir
Krizler (atak) halinde gelir
Ağrı 3 - 72 saat sürebilir
Ağrı başlangıcında görme bozuklukları olabilir (auralı
tipinde)
Baş hareketleri ve fiziksel aktiviteyle ağrı artar
Kişi ışıktan ve sesten rahatsız olabilir.

Migren Nasıl Ortaya Çıkar?

Beyindeki kan damarlarının geçici olarak kasılması sonucu migren ortaya çıkar. Kan damarları kasılınca beyne giden kan ve oksijen miktarında azalma meydana gelir. Bu durumda beyin daha fazla kan ve oksijen ihtiyacı olduğu sinyalini gönderince kan damarları genişler ve bunun sonucunda zonklama tarzında ağrı meydana gelir.

Bazı bilimsel açıklamalara göre migren ailesel eğilimi olan kişilerde vücuttaki veya çevredeki değişikliklere farklı yanıt verilmesi sonucu oluşur. Aşağıda belirtilen uyaranlar kişinin sinir sistemini uyararak migren ağrısı oluşumuna neden olur.

Migren nasıl anlaşılır?

Migren, normal baş ağrılarından farklıdır. Kronik baş ağrısı olan hastaların neredeyse tamamı kendilerinde sinüzit veya migren olduğunu düşünür. Ancak kronik baş ağrılarının gerilim baş ağrısı ve küme baş ağrısı gibi başka nedenleri de vardır. Bu yüzden migren baş ağrısı tanısının doğru şekilde konması, tedavinin planlanması açısından önemlidir. Migrenli hastalarda baş ağrılarını geçirmek için atak tedavisi uygulanır. Eğer ağrı sıklığı fazlaysa atakların sıklığı azaltılmaya çalışılır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.