Hava Durumu

Milletvekili Uygur: 'Güçlü aile için güçlü kadın şart'

TBMM'de "kadın sorunlarına" ilişkin yeni alt komisyon kuruldu. Alt Komisyon Başkanı, AK Parti Milletvekili Belgin Uygur, "Bir ailenin gücünü bünyesindeki kadının gücü belirler. Nitelikli ve güçlü aileler kurmanın tek yolu vardır; her alanda nitelikli ve güçlü kadınlar yetiştirmek" dedi

Haber Giriş Tarihi: 27.10.2021 08:29
Haber Güncellenme Tarihi: 27.10.2021 08:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Milletvekili Uygur: 'Güçlü aile için güçlü kadın şart'

Kadınların İş ve Aile Yaşamlarının Uyumlaştırıl-masında Karşılaşılan Sorunların Tespiti ve Çözüm Önerilerinin Belirlenmesi Alt Komisyonu, ilk toplantısını gerçekleştirdi. Alt Komisyon Başkanı, AK Parti Balıkseir Milletvekili Belgin Uygur, "Ev işleri, çocuk bakımı, yaşlı bakımı ve diğer ev içi sorumluluklar kadına atfedilmektedir. Erkeklerin ev içi sorumluluk almalarına ise kadına yardım gözüyle bakılmaktadır" dedi.

Alt komisyonun dünkü toplantısında konuşan Uygur, Anadolu'da aile kurumunun "tüten bir ocak" ve "yuva" metaforlarıyla anlatıldığına dikkati çekerek, "Bu ocağı yakan ve tüttüren kadındır ve yine yuvayı yapan dişi kuştur. Bu açıdan bakıldığında, bir ailenin gücünü bünyesindeki kadının gücü belirler. Nitelikli ve güçlü aileler kurmanın tek yolu vardır; her alanda nitelikli ve güçlü kadınlar yetiştirmek. Kadınlarımızı güçlendirmenin en kestirme yolu ise onları bir şekilde hayatın her alanına, özellikle de ekonomi ve üretim sürecine dâhil etmektir. Fakat bu yeterli değildir, kadın istihdamının ve girişimciliğinin kalıcı ve sürdürülebilir kılınması gerekmektedir" diye konuştu.

Kadının yükü arttı

Türkiye'de kadın istihdamında artış olduğunu söyleyen Uygur, "Ancak, kadınların çalışma hayatında aktif rol almasıyla birlikte aile içindeki sorumluluklarına ek olarak işle ilgili yeni yükümlülükler de dahil olmuştur. Kadın çalışanlar artan görev ve sorumluluklarını yerine getirmekte, yeni rollerine uyum sağlamakta zorlanmaya başlamışlardır. İş ve aile hayatı uyumu konusunda toplumun kendisine yüklediği roller de dikkate alındığında, kadının yükünün oldukça fazla olduğu herkesin malumudur. Ev işleri, çocuk bakımı, yaşlı bakımı ve diğer ev içi sorumluluklar kadına atfedilmektedir. Erkeklerin ev içi sorumluluk almalarına ise kadına yardım gözüyle bakılmaktadır" ifadelerini kullandı.

Erkeklerle eşit fırsatlar

Uygur şöyle devam etti: "Bize düşen, kadınlarımızın omuzlarındaki yükü bir şekilde hafifletmektir. Babalara verilecek eğitimlerle ev içi sorumluluklar ve çocuk bakımı noktasında erkeğin de elini taşın altına koymasını sağlamaktır. İş ve aile yaşamını uyumlaştırma noktasında atacağımız adımlar kadının iş gücü piyasalarına dâhil olmasını ve bu piyasalarda erkeklerle eşit fırsatlara erişmesini kolaylaştıracaktır."

Uygur, üniversitelerin kadın araştırma merkezleri, sendikalar, sivil toplum kuruluşları, konuyla ilgili çalışan akademisyenleri TBMM'ye davet edeceklerini bildirdi.

İstihdam oranı yüzde 28.9

Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü Ekonomi Statü Daire Başkanı Güler Özdoğan, bir taraftan kayıt dışı istihdamla mücadele ederken, bir taraftan iş gücüne katılım ve kadınların istihdama katılımı yönünde çalışmalar yürütüldüğünü söyledi.

TÜİK'in 2021 Temmuz verisine göre, kadınların istihdama katılım oranının yüzde 28.9 olduğunu söyleyen Özdoğan, "İş gücüne katılım oranı yüzde 34, kayıt dışı çalışma oranı yüzde 36.8. Elbette ki bu veriler bizim henüz arzu ettiğimiz düzeyde değil. İş gücü ve istihdam verilerinin yükseltilmesi, kayıt dışı oranlarının da düşürülmesi temel hedefimiz" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.