Hava Durumu

Milli Muharip Uçak'ta ilk uçuş 2025'te!

ABD'nin Türkiye'yi F-35 savaş uçağı projesinden resmen çıkarması, Milli Muharip Uçak (MMU) projesinin önemini ortaya koydu.

Haber Giriş Tarihi: 23.04.2021 08:37
Haber Güncellenme Tarihi: 23.04.2021 08:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Milli Muharip Uçak'ta ilk uçuş 2025'te!

Rusya'dan S-400 alımını gerekçe gösteren ABD Savunma Bakanlığı, Türkiye'nin F-35 programından resmi olarak çıkarıldığını Ankara'ya bildirdi. Bunun üzerine gözler, alternatif uçak alımı ve MMU çalışmalarına çevrildi. Bir dönem Rusya'dan uçak alımı gündeme gelse de, Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, son yaptığı açıklamada, alternatif uçak konusunda somut bir gelişmenin olmadığını belirterek, "Çeşitli çalışmalar var. Bu konuda Türkiye, hiçbir zaman zafiyet göstermez" demişti.

Türkiye'nin ana hedefi ise Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) ana yükleniciliğinde devam eden MMU projesi. Birebir ölçülerdeki modeli (mockup) 2019'da Paris Airshow'da ilk kez görücüye çıkan MMU'nun, rüzgar tüneli testleri ve tasarım merkezi için çalışmalar tüm hızla sürüyor. Uçağın 2023'te hangardan çıkması, 2025'te ilk uçuşunu yapması ve 2029'da TSK'nın envanterine girmesi planlanıyor. MMU'nun gövde tasarım, entegrasyon ve yazılımını TUSAŞ; silah sistemleri ROKETSAN, TÜBİTAK-SAGE, MKEK; radar, ikaz sistemlerini ASELSAN üstleniyor. Özgün motor geliştirilmesi için de TEİ çalışmalarını sürdürüyor. F-35 projesine parça üreten Türk firmaları, edindiği tecrübeleri MMU'ya aktarmış olacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.