Hava Durumu

Milyonlarca kişiye büyük şok! Telefon numaraları...

Bilinmeyen numaranın kime ait olduğunu gösteren mobil telefon uygulaması web`e uyarlandı. Ancak avukatlar bunun bir suç olduğunu belirterek, bu suçun cezasının 6 yıla kadar çıkabileceğini kaydediyor.

Haber Giriş Tarihi: 15.06.2015 16:04
Haber Güncellenme Tarihi: 15.06.2015 16:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Milyonlarca kişiye büyük şok! Telefon numaraları...
Bursa'da bir yazılımcı bilinmeyen numaranın kime ait olduğunu gösteren mobil telefon uygulamasının web versiyonunu ücretsiz hizmete sundu. Ancak avukatlar hem mobil uygulamanın hem de web sitesinin kişisel bilgi paylaşımının gizliliğini ihlal ettiğini belirterek, bu ihlalin 6 aydan 3 yıla kadar cezası olduğunu kaydediyor. 

Uygulamada, mevcut mobil  uygulamayı cep telefonuna indiren vatandaşın rehberindeki kayıtlı kişiler de  otomatik olarak sisteme dahil oluyor. 

'REHBERDEKİ HERKESİN ONAYINA İHTİYAÇ VAR'

Konuya ilişkin  değerlendirmede bulunan Bilişim Hukuku Uzmanı Av. Arif Baltacı, gerek mobil gerek internet uygulamasının hiçbir şekilde yasal olmadığını belirterek “Uygulama sadece telefon sahibi olan kişinin iznini istiyor. Oysa o kişinin rehberindeki kişilerden de tek tek onay alınması gerekiyor” dedi.

BİLGİYİ ELE GEÇİRMEK DE İLETİŞİME AÇMAK DA SUÇ!

Bilgileri ele geçirmenin yanı sıra iletişime açmanın da ayrıca suç olduğunu aktaran Baltacı, bilgi paylaşımının yaratacağı sıkıntıyı şu örnekle açıkladı:

“Eşinden boşanan bir kişiyi düşünelim. Telefon numarasına eski eşinin ulaşmaması için gizlemiş bu kişinin sadece isim değil farklı bilgilerine de ulaşabiliyor. Çünkü uygulama o programı indiren kişi sizi nasıl kaydettiyse öyle sisteme aktarıyor. Örneğin Derya Komşu, Meltem Milliyet… Bazen mahalle, iş yeri ismi ile de kayıtların olduğu düşünüldüğünde o kişinin bilgileri deşifre edilmiş oluyor.

'6 AYDAN 3 YILA KADAR CEZASI VAR'

1 kişinin Sulh Ceza Mahkemesi’ne başvurmasıyla sitenin kapanabileceğini aktaran Baltacı “Bu tip vakaların 6 aydan3 yıla kadar cezası var. Sabıkası yoksa ise denetime tabii.”
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.