Hava Durumu

MOSFED Başkanı Güleç: Mobilyada iç piyasa ve ihracatta hareketlilik var

Bursa'da Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Başkanı Ahmet Güleç, doğrudan 250 bin kişiyi istihdam eden, 50 milyar TL iş satış ve 3,5 milyar dolar da ihracat gerçekleştiren mobilya sektörünün ikinci bir pandemi dalgası yaşanmaması halinde en zoru geride bıraktığını ve Haziran itibariyle hem iç piyasa satışında hem de ihracatta ciddi hareketlenmeler beklediklerini kaydetti.

Haber Giriş Tarihi: 26.06.2020 09:51
Haber Güncellenme Tarihi: 26.06.2020 09:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
MOSFED Başkanı Güleç: Mobilyada iç piyasa ve ihracatta hareketlilik var

Yerli ve millilik oranı, hammaddesi, istihdamı, iç piyasada yarattığı ekonomik değer ve ihracata katkısı ile Türk ekonomisinin lokomotif sektörü olan mobilyada düğün var. 2019'u iç piyasada 50 milyar TL'lik satış grafiği ile bitiren ve 2020 hedefi 60 milyar TL olan sektör, Covid-19 nedeniyle yaşadığı zor günleri geride bıraktı. Haziran itibariyle başlayan gevşeme politikaları, ertelenen evlenme, ev yenileme ve taşınma planlarını tekrar takvime alırken, mobilya markaları yoğun günler yaşıyor. Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Başkanı Ahmet Güleç, mobilya mağazalarında yoğun günler yaşandığını söyleyerek şunları kaydetti: "Covid-19 salgını düğün planlamalarının ertelenmesine neden olurken, taşınma ve ev yenilemek isteyenlerin de takvimlerinde değişikliğe gitmelerine yol açtı. Mart ortasından başlayarak Haziran başına kadar iç satışımız durma noktasına geldi. Oysa biz geçen yıl içeride 50 milyar TL'lik satış yapmış güçlü bir sektörüz. Haziran'a hiç olmadığı kadar hızlı girdik. Sağlanan avantajları düşünülünce yeni mobilyalara ve yeni yaşam alanlarına sahip olmanın tam zamanı diyebiliriz."

Kamu bankalarının, hem yerli üretim yapan markaları desteklemek hem de hane halkının mobilyaya ulaşımını kolaylaştırmak için 1 Haziran itibariyle çıkardığı düşük faizli kredi destek paketi hakkında da bilgi veren Güleç, "Hammadde konusunda dışarıya bağımlılığı bulunmayan yerli ve milli bir sektörüz. Dolayısıyla çıkarılan düşük faizli kredi destek paketine katılımımız yüksek oldu. Hane halkının daha avantajlı bir şekilde mobilya satın alabilmesi için biz sektör olarak üzerimize düşeni gerçekleştirdik. Taksiti 60 aya kadar uzatan, aynı zamanda ödeme takvimini satın almadan itibaren 6 ay ileri atılmasına olanak tanıyan düşük faizli kredi paketi üzerinden mobilya satın almaya ilgi yoğun oldu. Bu yoğunluğun artarak devam etmesini bekliyoruz. Mobilya satın alacaklara sağlanan imkanına ve ödeme kolaylığına sektörümüzün yanı sıra uyguladığı indirimler ve kampanyalar da eklenince fiyatlarda yüzde 40'lara varan avantajlar ortaya çıktı" diye konuştu.

ESKİ GÜNLERİMİZE GERİ DÖNECEĞİZ

MOSFED Başkanı Ahmet Güleç, doğrudan 250 bin kişiyi istihdam eden, 50 milyar TL iş satış ve 3,5 milyar dolar da ihracat gerçekleştiren mobilya sektörünün ikinci bir pandemi dalgası yaşanmaması halinde en zoru geride bıraktığını ve Haziran itibariyle hem iç piyasa satışında hem de ihracatta ciddi hareketlenmeler beklediklerini kaydetti. Güleç, "Mobilya ihracatında Covid-19 kaynaklı daralma Mayıs'ta yüzde 41,92 olarak gerçekleşti. Nisan'a göre daralmada geri çekilme gözlemledik. Haziran ayı ile birlikte tıpkı iç pazarda yaşadığımız gibi ihracat tarafında da hareketlenme bekliyoruz. İkinci bir pandemi dalgası yaşanması halinde ikinci yarı dönemde Covid-19 kaynaklı kayıplarımızı büyük oranda kapatacağımızı düşünüyoruz. Hedefimiz ilk olarak salgın öncesi verilere ulaşmak ve bunu yaparken de yeni ve daha güçlü bir hikayenin alt yapısını oluşturmak. Mobilyada 2023 hedefimiz olan beşinci büyük ihracatçı olma hedefimizden vazgeçmiş değiliz" diye konuştu. Türk mobilya sektörü 2020'nin ilk beş aylık döneminde 647 milyon dolarlık ihracat gerçekleşti ve geçen yılın aynı dönemine göre gerçekleşen toplam daralma yüzde 16,55 olarak açıklandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.