Hava Durumu

Muhteşem şenlik

Bosna-Hersek'in en uzun soluklu ve her yıl on binlerce insanın katılımıyla düzenlenen Ayvaz Dede Şenlikleri, bu yıl da renkli görüntülere sahne oldu.

Haber Giriş Tarihi: 25.06.2012 10:30
Haber Güncellenme Tarihi: 25.06.2012 10:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Muhteşem şenlik
 Şenlikler kapsamında ülkenin çeşitli yerlerinden gelen yaklaşık 100 atlı, Karaula kasabasında toplandı. Ellerinde Osmanlı'yı temsil eden sancaklar, başlarında kırmızı fesleriyle kasaba meydanında toplanan atlı birliklerin geçişini izlemek için çok sayıda kişi de Karaula'ya geldi. Travnik Müftüsü Nusret Abdibegoviç'in burada düzenlenen törende ettiği duanın ardından, yaklaşık 100 attan oluşan birlik, geldikleri bölgeleri temsilen gruplar halinde Ayvaz Dede'nin Prusaç yakınlarındaki dağda 40 gün dua etmesinden sonra suyun çıktığına inanılan alana doğru hareket etti. Travnij Müftüsü Abdibegoviç ayrıca, Prusac'a götürülecek yeşil bez üzerindeki ay-yıldızlı bayrağını atlılara takdim etti.

Konvoyda yer alan en genç atlılardan, 14 yaşındaki Riyad Payiç, yaptığı açıklamada, geleneksel olarak düzenlenen etkinliklere birkaç yıl önce babası ile birlikte ilk kez katıldığını anlattı. Payiç, Ayvaz Dede Şenlikleri’ne katılmanın, ata binmenin ve dua ederek uzun bir yol katetmenin bir nevi ''zaman yolculuğu'' olduğunu babasından öğrendiğini, Boşnakların sembolü olan bu etkinliklere hayat boyu katılmayı düşündüğünü kaydetti. Yaklaşık 8 kilometrelik yolculuğun ardından Ayvaz Dede'nin yaşanan kuraklık sırasında 40 gün boyunca dua ettiği ve daha sonra suyun çıktığı alanda toplu namaz kılındı ve dualar edildi. Ayvaz Dede Şenlikleri, her yıl on binlerce insanın katılımıyla Bosna-Hersek'te bu zamana kadar yapılan en uzun soluklu etkinlik olarak biliniyor.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.