Hava Durumu

Müttefiklerimizi yanımızda görmek isteriz

Teröre karşı mücadele ve ABD'den alınmak istenen predatörlere ilişkin de açıklama yapan Davutoğlu, "PKK'ya karşı yürütülen mücadelede de müttefiklerimizi yanımızda görmek isteriz" diye konuştu.

Haber Giriş Tarihi: 31.05.2012 14:15
Haber Güncellenme Tarihi: 31.05.2012 14:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Müttefiklerimizi yanımızda görmek isteriz
Türkiye-İran ilişkileri ve "Türkiye'nin bölgede sadece Sünnilerle dayanışma içinde olduğu şeklinde bazı algılamalar" olduğu yönündeki bir soru üzerine Davutoğlu, bu algının olgusal temelinin olmadığını söyledi.


"Mezhep farkından doğan bir çatışma yok"



Türkiye ve İran içinde bazı çevrelerin vermek istedikleri görüntünün aksine Türk ve İran yönetimlerinin her konuyu açık, dürüst ve karşılıklı anlayış içinde yürüttüklerini belirten Davutoğlu, "Şu anda Türkiye-İran ilişkilerinde mezhep farkından doğan bir çatışma yok. Suriye meselesi ise bir mezhep meselesi değildir bizim için. Suriye meselesi, hakkını arayan halkla bu halka karşı diktatörce davranan otoriter bir rejim arasındaki problemdir" dedi.

Suriye meselesine hiçbir zaman mezhep açısından bakmadıklarını dile getiren Davutoğlu, Türkiye-İran arasında Suriye konusundaki ihtilaflarının mezhep temelli olmadığını bildirdi.

Irak'ta yaşanan sorunların da tamamen iç siyasal sorunlar olduğunu ifade eden Davutoğlu, bu ülkedeki sorunun Irak Başbakanı Nuri el-Maliki ile Maliki'nin otoriter tutumundan rahatsız olanlar arasında yaşandığını kaydetti.

"Biz gerek mezhep gerek etnik farklılıklar üzerinden bölgede yeni bir Soğuk Savaş ortamının doğmasına izin vermeyiz ve bu açıdan da taraf tutmayız" diye konuşan Davutoğlu, Suriye'de kaybolan 11 Lübnanlı için en büyük çabayı Türkiye'nin gösterdiğini ifade etti.


"Irak'ın birliği ve bütünlüğü temel politika"

"Irak'ta bağımsız bir Kürt devleti ilan edilmesi söz konusu olursa Türkiye'nin tavrı ne olur?" sorusu üzerine de Davutoğlu, kendileri için Irak'ın birliği ve bütünlüğünün temel politika olduğunu belirterek, "Bölgede de, Suriye'de de daha küçük birimlere doğru parçalanma şeklinde gidecek her siyasi gelişmenin karşısındayız. Aksine daha büyük birliklere yönelebilecek her türlü ekonomik, kültürel entegrasyonun yanındayız. Dış politikamızın bölgeye dönük temel felsefesi budur. Herkes sınırlara saygı duymalı ama ekonomik ve kültürel ilişkiler bağlamında da bu sınırları bir duvar olmaktan çıkarıp geçişken bir hale getirmeliyiz. Biz Irak'a da böyle bakıyoruz. Biz Irak sınırlarına saygılıyız, herkesin de bu saygıyı göstermesini bekleriz. Irak'ın bölünmesi diye bir senaryo bizim için masada da gündemde de olamaz" dedi.


"Türk-Fransız ilişkileri geleneği olan ilişkiler"

Davutoğlu, yeni dönemde Türk-Fransız ilişkilerine ilişkin beklentilerinin sorulması üzerine de, Türk-Fransız ilişkilerinin geleneği olan ilişkiler olduğunu ve kolayca bozulamayacağını dile getirdi.

Son üç dört yılda dönemsel ve kişisel bir problem yaşandığını anlatan Davutoğlu, "Ümit ederiz, yeni dönemde yeni Fransız yönetimi bu köklü, tarihi boyutu öne çıkaracaktır" diye konuştu.

Fransız yöneticilerle yeni dönemde karşılıklı ziyaretler gerçekleştirme kararı aldıklarını kaydeden Davutoğlu, "Bu ilişkileri inşallah eskiden beri olduğu zemine hatta daha ilerisine taşıyacağız. Bizim hiçbir ülke ile bu anlamda problemli bir ilişki sürdürme niyetimiz, irademiz hiç olmadı. Ta ki karşılıklı saygıya dayansın ilişkiler" dedi.


"Müttefiklerimizi yanımızda görmek isteriz"


Teröre karşı mücadele ve ABD'den alınmak istenen predatörlere ilişkin de açıklama yapan Davutoğlu, terörün her türüne karşı ortak bir çizgide buluşulması gerektiğini dile getirerek, "Müttefiklerimizden de nasıl biz diğer teröre karşı mücadelelerde işbirliği içinde hep beraber olduysak, PKK'ya karşı yürütülen mücadelede de müttefiklerimizi yanımızda görmek isteriz" diye konuştu.

Davutoğlu, predatörler için hem Obama yönetiminin ABD Kongresi'nde ağırlığını koymasını hem de Kongre'de Türkiye'nin önemini bilen üyelerin devreye girmesini beklediklerini söyledi.


Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.