Hava Durumu

Muzla ilgili iyi haber geldi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, muzda hastalığa neden olan mantar çeşidine Türkiye'de rastlanılmadığını bildirdi.

Haber Giriş Tarihi: 08.04.2014 12:10
Haber Güncellenme Tarihi: 08.04.2014 12:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Muzla ilgili iyi haber geldi

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, son günlerde muz tarımını etkileyen önemli bir hastalık konusunda basın organlarında bazı haberler yer aldığı belirtilerek, kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi açısından açıklama yapılmasına ihtiyaç duyulduğu bildirildi.

Adı geçen hastalık etmeninin "fusarium" adlı bir mantar olup, bu mantarın bitkide kök ve iletim demetlerini tıkayarak solgunluk hastalığına neden olduğu kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Basına düşen bilgiler bu etmenin yeni bir ırkı olan (Tropical Race) TR4'tür. Bu hastalık Panama hastalığı olarak da bilinir.

Bu solgunluk etmeni mantar, muzlarda önemli zararlara yol açmakta olup, önce Güneydoğu Asya ülkelerinde görülmüş, buralarda yayıldıktan sonra son zamanlarda Mozambik ve Ürdün'de de ortaya çıkmıştır. Hastalığın etkili bir kimyasal mücadele yöntemi yoktur. Kültürel ve yasal önlemlerle bulaşmanın önüne geçilmesi gerekir. Hastalık, enfekteli fide veya toprakla bulaşmaktadır.

Ülkemizde bu hastalık etmeninin varlığı bilinmemektedir. Hastalıkla ilgili olarak ülkemizde şu ana kadar herhangi bir şüpheli durum veya tespit yapılmamıştır. Hastalığın ülkemize gelmemesi için Bakanlığımız tarafından gerekli tedbirler alınmış olup, bulaşmayı engellemek için muz fidesi ile topraklı bitki ithalatı da yapılmamaktadır. Yine tedbirler kapsamında söz konusu hastalık hakkında üreticiler, Bakanlığımız tarafından bilgilendirilecektir."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.