Hava Durumu

Myanmar'da nüfusun yarısı yoksulluk sınırının altında kalabilir

Myanmar'da COVID-19 ve 1 Şubat askeri darbesinin ekonomiye olumsuz etkileri nedeniyle 2022'ye kadar ülke nüfusunun yarısının yoksulluk riski altında olabileceği açıklandı.

Haber Giriş Tarihi: 30.04.2021 12:56
Haber Güncellenme Tarihi: 30.04.2021 12:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Myanmar'da nüfusun yarısı yoksulluk sınırının altında kalabilir

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programının (UNDP) hazırladığı "COVID-19, Darbe ve Yoksulluk: Myanmar'da Negatif Şok ve İnsani Kalkınmaya Etkileri" isimli raporda, salgın ve askeri darbe sonrası oluşan istikrarsızlık ortamının, Myanmar'da hane halkının gelirine etkisi incelendi.

Raporda, COVID-19 salgınının yarattığı gelir kaybı ve protestoların, ekonomi üzerindeki olumsuz etkisine müdahale edilmemesi durumunda, bu yıl içinde Myanmar'da 12 milyon kişinin daha yoksulluk seviyesine gerileyeceği, 2022'de ülke nüfusunun yarısına tekabül eden 25 milyon kişinin gelirinin, yoksulluk sınırının altına düşeceği vurgulandı.

Yoksulluk 2022'ye doğru yüzde 22 artacak

2020'de Myanmar'daki hane halkının yüzde 83'ünün, COVID-19 nedeniyle gelirlerini yarı yarıya kaybettiğinin ifade edildiği raporda, geçen yıl COVID-19 salgını nedeniyle yoksulluk sınırının altındaki kişi sayısının yüzde 11 arttığı açıklandı.

Raporda, darbenin ardından sivil itaatsizlik eylemleri ve yaptırım kararları nedeniyle Myanmar'ın yerel parası Kyat'ın büyük değer kaybettiği, bu durumun sürmesi halinde ülkedeki yoksulluk oranının 2022'ye doğru yüzde 12 artacağı uyarısı yapıldı.

ASEAN içinde milli gelirin en az olduğu ülke

UNDP Myanmar Temsilcisi Stephen Anderson, 22 Nisan'da, Myanmar'da askeri darbe ve protestoların yol açtığı kriz nedeniyle yaklaşık 3,4 milyon kişinin açlık riski altında olduğunu açıklamıştı.

Nüfusu 54 milyonu bulan Myanmar, Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) ülkeleri arasında kişi başına düşen milli gelirin en az olduğu ülke konumunda.

Myanmar'da askeri darbe

Myanmar ordusu, 8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede siyasi gerilimin yükselmesinin ardından 1 Şubat'ta yönetime el koymuştu.

Ordu, ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii başta olmak üzere, pek çok yetkiliyi ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve bir yıllığına olağanüstü hal ilan etmişti.

759 kişi öldü

Darbe karşıtı protestoların başlamasından bu yana güvenlik güçlerinin protestolara silahlı müdahalesi sonucu 759 kişi hayatını kaybetti.

Ülkede geniş katılımlı gösteriler sürerken gözaltındaki üst düzey hükümet yetkililerinin askeri mahkemede yargılanmalarına devam ediliyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.