Hava Durumu

NASA, Mars'ta bor buldu

NASA'nın Curiosity keşif aracı Mars yüzeyinde bor minerali izleri tespit etti.

Haber Giriş Tarihi: 15.12.2016 12:52
Haber Güncellenme Tarihi: 15.12.2016 12:52
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
NASA, Mars'ta bor buldu
Amerikan Uzay Ajansı'nın Curiosity keşif aracı Mars yüzeyinde bor minerali izleri tespit etti. Söz konusu buluşun, geçmişte normal organizmalara yaşam sağlayacak yeraltı su kaynaklarına işaret edebileceği öğrenildi.

SHARP DAĞI YAKINLARINDA BULUNDU

Keşif aracının, halen araştırma yürüttüğü Gale Krateri'ndeki Sharp Dağı yakınlarında kalsiyum sülfat damarları içinde tespit ettiği bor mineralinin, gezegenin geçmişinde uzun süreli yaşamsal yeraltı suyu varlığının kanıtı olabileceği belirtildi.
NASA'nın Los Alamos Ulusal Laboratuvarı, Amerikan Jeofizik Cemiyetinin San Francisco'da düzenlenen yıllık toplantısında yaptığı bilgilendirmede, suda yüksek çözünürlüğe sahip olan bor mineralinin izlerine genelde buharlaşmış su kaynaklarının yoğun olduğu yerlerde rastlandığını, dolayısıyla Kızıl Gezegen'de bor bulunmasının da geçmişte yaşamsal su kaynaklarının mevcudiyetinin işareti olabileceği ifade edildi.

DÜNYADAKİYLE AYNIYSA...

Los Alamos Ulusal Laboratuvarından araştırmacı Patrick Gasda, şöyle dedi: "Eğer kalsiyum sülfat mineral damarları içinde bulduğumuz bor Dünya'dakine benzer özellikteyse, o zaman Curioisty'nin bulgularına dayanarak Mars'ın yer altı sularının 0 ila 60 derece arası sıcaklığa ve alkali bakımından nötr özelliğe sahip olduğu sonucuna varabiliriz."

SU KAYNAKLARINA İŞARET EDEBİLİR

Ayrıca Gasda, bunun geçmişte normal organizmaların yaşamasına imkan verecek yeraltı su kaynaklarının bulunduğu anlamına gelebileceğini belirtti. Mars'ın geçmişinde canlı yaşamının var olup olmadığı hala bilinmiyor ve bugüne kadar bu alanda ikna edici bir kanıta ulaşılmış değil. Keşif aracı Cruioisty, Kızıl Gezegen'in geçmişte herhangi bir dönemde canlı yaşamına uygun bir çevre sunup sunmadığını araştırmak üzere 2012'de Mars'a ulaşmıştı.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.