Hava Durumu

NASA paylaştı! Vali "çıkın çıkın gelin" dedi

NASA'nın Mars'taki Jezero Krateri ile Salda Gölü'nün benzerlik gösterdiğini belirtmesi ve Burdur Valisi Ali Arslantaş'ın "Çıkın çıkın gelin" çağrısının ardından bayram tatilini fırsat bilenler Türkiye'nin Maldivleri'ne akın etti.

Haber Giriş Tarihi: 02.08.2020 14:55
Haber Güncellenme Tarihi: 02.08.2020 14:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
NASA paylaştı! Vali "çıkın çıkın gelin" dedi

NASA'nın paylaşımı ve Burdur Valisi Ali Arslantaş'ın "Çıkın çıkın gelin" çağrısının ardından beyaz kumsalı ve turkuaz suyuyla Türkiye'nin Maldivleri olarak ünlenen Salda Gölü'nde Kurban Bayramı tatili dolayısıyla yoğunluk yaşanıyor.

MARS'TAKİ JEZERO KRATERİ İLE BENZERLİK GÖSTERİYOR

Geçtiğimiz günlerde Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) sosyal medya üzerinden Salda Gölü ile Mars'taki Jezero Krateri'nin jeolojik açıdan benzerlik gösterdiğini duyurdu. Bunun üzerine bir paylaşım yaparak insanoğlunun henüz Mars'a gidemediğine değinen Vali Arslantaş, "Salda Gölü, Mars'taki Jezero Krateri ile jeolojik benzerliklere sahiptir diyor NASA. İnsanoğlu henüz Mars'a gidemiyor ama siz çıkın çıkın Salda Gölümüze gelin" ifadelerini kullandı.

BAYRAM TATİLİNİ FIRSAT BİLEN SOLUĞU SALDA'DA ALDI

NASA ve Arslantaş'ın paylaşımının ardındandaha fazla ilgi görmeye başlayan Salda Gölü'nde ziyaretçi akını yaşanmaya başladı. Bayram tatilini fırsat bilen yüzlerce kişi soluğu Salda Gölü'nde aldı. Ankara, İstanbul, İzmir ve Antalya gibi kentlerden günübirlik doğa harikası gölü görmeye gelen tatilciler, Beyaz Adalar, Halk Plajı ve Tabiat Parkı'nda bölgesinde yoğunluk oluşturdu. Tatilciler, sıcak hava nedeniyle zaman zaman göle girerek serinlemeye çalıştı.

Tüm itirazlara rağmen millet bahçesi yapılmak istenen ve inşaat çalışmalarında da kumsal alana büyük oranda zarar verilen Salda Gölü için yapılan çağrı, Salda Gölü Koruma Derneği'ni kızdırdı. Dernekten yapılan açıklamayla, Burdur Valisi Ali Arslantaş'ın, "Çıkın çıkın Salda Gölü'ne gelin" çağrısına tepki gösterildi.

YILDA 1.4 MİLYON KİŞİ GELİYOR

* Salda Gölü, Jezero Krateri'nde bulunanlara benzer karbonatlar ve çökelme özellikleri içeren dünyada bilinen tek göldür. Göl, Jezero'daki deltaya benzer şekilde, çevresindeki ana kayadan aşınmış ve yıkanmış kaya tortuları ile dolu alüvyon yelpazesi içermektedir. Salda Gölü çevresindeki beyaz kıyı şeridi, Jezero'da tespit edilen karbonat minerallerine benzeyen hidromanyezitin hakim olduğu kum ve çakıllardan oluşur.

* NASA'nın bu açıklamasının ardından, Burdur Valisi, "Çıkın çıkın Salda Gölü'ne gelin" çağrısı yaptı. Çağırmadan yılda bir milyon 400 bin kişi geliyordu zaten. Önümüzdeki yıllarda kaç milyon kişi gelecek bakalım.

PİSLİKLERİNİ GÖLE BIRAKIYORLAR

* Gelenler ne yapıyor? "Şifalı çamur" diye hidromanyezitleri üstüne başına sürüyor. Beyaz kumullara şemsiyesini çakıyor. Göle girip kirini, yağını ve başka türden pisliklerini göle bırakıyor. Bazıları beyaz kumullardan poşetlerine doldurup gidiyor.

* Dünyada eşi benzeri olmayan bir güzelliğe, kimyasal ve biyolojik süreçlerin yaşandığı ekolojik sisteme sahip gölün korunması gerekmez mi? Salda Gölü'nün yaşamak ve yaşatmak için; "çıkıp çıkıp gelen" ziyaretçilere değil, gerekli önlemleri alacak yöneticilere ihtiyacı var.

MİLLET BAHÇESİ PROJESİ İPTAL EDİLMELİ

Dernek, gölün kurulması için beş maddelik önerilerini de kamuoyuyla paylaştı:

- Göle girilmemeli.
- Beyaz kumulların üzerinde yürünmemeli.
- Göle uzak noktalarda seyir tepeleri oluşturulmalı.
- Ziyaretçilerin ihtiyaç duyacağı yapılar, seyir tepelerine ve göl çevresindeki yerleşim yerlerine yapılmalı.
- Millet Bahçesi projesi iptal edilmeli.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.