Hava Durumu

Neler yasak, neler serbest? İşte 7 soruda market genelgesi

7 Mayıs'tan itibaren marketlerde satışı yasaklanacak ürünlerle ilgili, İçişleri Bakanlığı 81 il valiliğine 'Market Tedbirleri' genelgesi gönderdi. Buna göre marketlerde temel gıda ve temizlik ürünlerinin yanı sıra sadece hayvan yemi, mamaları ile kozmetik ürünleri satılabilecek.

Haber Giriş Tarihi: 05.05.2021 08:20
Haber Güncellenme Tarihi: 05.05.2021 08:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Neler yasak, neler serbest? İşte 7 soruda market genelgesi

İçişleri Bakanlığı 81 il valiliğine gönderdiği 'Market Tedbirleri' genelgesinde 7 Mayıs'tan itibaren marketlerde satışı yasaklanacak ürünleri 7 maddede tek tek sıraladı. Buna göre market, süper market ve zincir marketlerde 7 Mayıs Cuma gününden itibaren zorunlu temel ihtiyaçlar dışında ürün satışına izin verilmeyecek. Marketlerde temel gıda ve temizlik ürünlerinin yanı sıra sadece hayvan yemi, mamaları ile kozmetik ürünleri satılabilecek. Elektronik eşya, oyuncak, kırtasiye, giyim ve aksesuar, ev tekstili, oto aksesuar, bahçe malzemeleri, hırdavat, zücaciye gibi ürünlerin satışına izin verilmeyecek. Genelgeye göre, daha önce illere gönderilen sokağa çıkma kısıtlaması sırasında getirilen kurallar ışığında temel gıda, ilaç ve temizlik ürünlerinin satıldığı yerler ile üretim, imalat, tedarik ve lojistik zincirlerinin aksamaması amacıyla muafiyet kapsamında bulunan işyerleri dışında tüm ticari işletme, iş yeri ve/veya ofisler kapalı olacak. İçişleri Bakanlığı'nca önceki akşam yayımlanan genelgenin ayrıntıları şöyle:

1. Marketler ve fırınlar hangi saatlerde çalışacak?

Vatandaşların zorunlu temel ihtiyaçlarını karşılamakla sınırlı olacak şekilde bakkal, market, fırın, kasap, manav, kuruyemişçi ve tatlıcılar tam kapanma döneminde 10.00-17.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek.

2. Zincir ve süper marketler ne zaman kapalı olacak?

Zincir ve süper marketler daha önce belirtildiği gibi pazar günleri kapalı kalacak.

3. Yeni tedbirler neden alındı?

Genelgede, sokağa çıkma kısıtlaması sırasında marketlerde oluşabilecek yoğunlukların önüne geçmek amacıyla ilgili bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları, meslek odaları ve sektör temsilcileri ile yapılan görüşmeler sonucunda yeni tedbirler alındı.

4. Marketlerde hangi ürünler satılabilecek?

Marketlerde (zincir ve süper marketler dahil) vatandaşların zorunlu temel ihtiyaçları kapsamındaki ürünlerin dışında herhangi bir ürün satışına izin verilmeyecek.

5. Satış yasağı uygulaması ne zaman başlayacak?

7 Mayıs 2021 Cuma gününden itibaren marketlerde (zincir ve süper marketler dahil) temel gıda ve temizlik ürünlerinin yanı sıra sadece hayvan yemi, mamaları ile kozmetik ürünleri (parfümeri ve makyaj malzemeleri hariç) satılabilecek.

6. Marketlerde hangi ürünlerin satışına yasak getirildi?

Daha önce getirilen alkollü ürün satışı kısıtlamasının yanı sıra marketlerde (zincir ve süper marketler dahil) elektronik eşya, oyuncak, kırtasiye, giyim ve aksesuar, ev tekstili, oto aksesuar, bahçe malzemeleri, hırdavat, zücaciye gibi ürünlerin satışına izin verilmeyecek.

7. Yasaklar süresince hangi önlemler alınacak?

Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 27'nci ve 72'nci maddeleri uyarınca İl/İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurulları kararları ivedilikle alınacak. Başta zabıta görevlileri ve kolluk kuvvetleri olmak üzere denetim ekiplerince bu hususa ilişkin tebliğler ve kontroller eksiksiz yerine getirilecek. Uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmeyecek ve mağduriyete neden olunmayacak.

BAKANLIK SORULARI GÜNCELLEDİ

İçişleri Bakanlığı, tam kapanma dönemiyle ilgili sıkça sorulan soruları güncelledi. Bakanlık, gelen yeni sorulara şu yanıtları verdi:

Soru: Optisyenlik (gözlükçüler) müesseseleri kısıtlamalara tabi mi?

Göz hekimleri tarafından düzenlenen reçetelerin geçerlilik süresinin 10 gün olması ve tam kapanma süresi içerisinde gözlükleri zarar gören vatandaşlarımızın mağduriyet yaşamaması amacıyla her ilçede bir nöbetçi optisyenlik müessesenin açık olması sağlanacak.

Soru: Yaptığı işin doğası gereği gün içerisinde birden fazla yere gitmesi gereken elektrik ve doğalgaz tamir/bakım ekipleriyle, veterinerlerin izinleri, işyeri-ikamet arasındaki güzergahla sınırlı mıdır?

Gün içerisinde birden fazla yerde bulunmaları gereken söz konusu kişiler, günlük iş planlarını göstermeleri halinde kolluk kuvvetlerince yapılacak denetimlerde ikamet-işyeri güzergah kısıtlamasının yanı sıra bu durumlar da göz önünde bulundurulacak.

Soru: Tarımsal üretim faaliyetleri kapsamında sokağa çıkma kısıtlamalarından istisna tutulan çiftçilerin çalışma izni görev belgesi almalarına gerek var mı?

Tarımsal üretim faaliyetlerinde bulunduğunu İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerinden alınan çiftçi kayıt sistemi Belgesi veya ziraat odalarınca verilen ve verildiği yılın tasdikini taşıyan Çiftçi Belgesini ibraz ederek ortaya koyan çiftçilerimizin ayrıca çalışma izni görev belgesi almalarına gerek bulunmamaktadır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.