Hava Durumu

Netflix 23 yılda nasıl bir dünya devi haline geldi?

23 yıl önce sıfırdan başladığı serüveninde bugün dünya çapında 182 milyon abonesi olan 125 milyar dolarlık devasa bir şirket Netflix. DVD satarak başladığı yolculuğunda kimi zaman yıllarca kar edemedi, kimi zaman da piyasayı baştan sona değiştirdi; fakat bir şeye şüphe yok ki, toplam kullanıcı sayısı 228 ülke nüfusundan daha fazla olan Netflix, yalnızca bir şirket olmaktan öte, günlük hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Fakat sadece çok azımız bu büyük başarının ardındaki öyküyü biliyor.

Haber Giriş Tarihi: 08.06.2020 15:33
Haber Güncellenme Tarihi: 08.06.2020 15:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Netflix 23 yılda nasıl bir dünya devi haline geldi?

1997'den 2006'ya, DVD kiralayıcılığından akıllı algoritmalara uzanan yıllar

O günlerde Blackbuster piyasanın en ünlü DVD kiralama şirketiydi. Netflix'in kurucularından olan Reed Hastings de Apollo 13'ü kiralamış ama geciktiği için tam 40 dolar ödemesi gerekmişti. İşte ilk o an karısının vereceği aşırı tepkiden korkmuş ve film kiralamanın daha ucuz ve kolay bir yolu olması gerektiğini düşünüp Netflix'in ilk fikrini ortaya atmış.

Blackbuster'dan bir film kiralamak için her şeyi kendiniz yapmanız gerekiyordu ve epey de uğraştırıcıydı. İşte Netflix tam da bunu çözmek için DVD'leri kargo ile adrese gönderme fikriyle çıktı ve bu alanda interneti merkez olarak kullanan da ilk şirket oldu. Doğrusu insanlar o dönem Netflix'i bir dağıtıcı olmaktan öte görmedi, hatta ciddiye de almadı.

1997'de Netflix, 900 kadar film, 7 gün geri iade süresi ve her kiralama için sadece 50 cent ücretiyle kuruluşunu ilan etti. 2 yıl kadar sonra koleksiyonundaki film sayısı 3100'e, bir yıl sonra da 5200'e çıkacaktı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.