Hava Durumu

Nijerya Devlet başkanından gençlere çağrı

İslamcı örgüt Boko Haram'ın yüzlerce öğrenciyi kaçırmasıyla baş edemeyen Nijerya Devlet Başkanı, ülkedeki işsizlik krizine çare olarak gençlerin terbiyeli davranmasını istedi. Buhari, "Gençler, iş istiyorsa, davranışlarına çeki düzen versin" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 11.06.2021 17:21
Haber Güncellenme Tarihi: 11.06.2021 17:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Nijerya Devlet başkanından gençlere çağrı

Afrika'nın en kalabalık ve petrol zenginliği nedeniyle ekonomisi en gelişmiş ülkesi Nijerya, IŞİD bağlantılı İslamcı şiddetle yangın yerine dönmesinin üzerine koronavirüs pandemisinin yarattığı ekonomik krizle cebelleşirken, Devlet Başkanı Muhammed Buhari, gençlere, kendilerine çeki düzen vermeleri çağrısı yaptı.

Nijerya'da dördüncü çeyrek işsizlik oranı yüzde 33.3'e çıkmışken, Devlet Başkanı Buhari, gençlerin, ülkenin yatırım ve istihdam çekmesini istiyorlarsa, akıllı uslu ve terbiyeli davranmaları gerektiğini söyledi.

Arise TV'ye demecinde yatırım çekmek için güvenli ortam sağlamanın şart olduğunu belirten Buhari, "Kimse güvenliksiz bir ortama yatırım yapmak istemez" diyerek gençlere atıfla şöyle devam etti:

"Dolayısıyla onlara dedim ki, gençlere söyleyin, iş istiyorlarsa, davranışlarına çeki düzen versinler. Bölgenin güvenli olmasını garantiye alın ki, insanlar gelip yatırım yapsınlar."

1980'lerde askeri darbe düzenlemiş eski genelkurmay başkanı ve 2015'ten beri seçilmiş devlet başkanı olan 79 yaşındaki Buhari, din ve etnisite açısından mozaik niteliğindeki Nijerya'nın hemen her bölgesinde yükselen şiddetle baş edememesi nedeniyle eleştiri altında.

Kaide ve IŞİD'le bağlantısı bulunan, 'eğitim haramdır' anlamına gelen Boko Haram örgütü, aralık ayından beri kuzeybatı bölgesindeki okullara düzenlediği baskınlarda 700'den fazla öğrenci kaçırdı. Güneydoğuda da ayrılıkçılar gemi azıya alırken, ülke çapında düzenlenen saldırılarda karakollar yakıldı ve polis memurları öldürüldü. Nisanda parlamento devlet başkanlığı, silahlı kuvvetler ve kolluk kuvvetlerine güvenlik krizine çare bulmaları çağrısı yaptı. Buhari'nin OHAL ilan etmesi çağrıları da artıyor.

Aynı zamanda on yıllardır hızlı nüfus büyümesi ve işsizliğin yarattığı sorunlarla boğuşan Nijerya, 2016 ekonomik krizinin üzerine binen pandemiyle rekor işsizlik rakamlarını gördü.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.