Hava Durumu

Okul yapacak arsa bulamıyoruz

Bursa Valisi Şahabettin Harput, 2013 yılında eğitim yatırımlarının 255 milyon TL’yi bulacağını belirterek, okul arsası bulmakta zorlandıklarını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 25.03.2013 16:41
Haber Güncellenme Tarihi: 25.03.2013 16:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Okul yapacak arsa bulamıyoruz

Vali Şahabettin Harput, bir derslikte 24 öğrencinin olmasını standart olduğunu belirterek, Bursa'da öğretmen ihtiyacının olmadığına dikkat çekti. Harput, "Ama biz hiç olmazsa şimdi bugün için 30 dersliği esas alarak buna göre çalışmalarımızı yürütüyoruz. Elbette bizimde önümüzde geleceğe dönük hedefimiz 24 dersliğe kadar bir öğretmene düşecek öğrenciyi ya da bir dershanedeki öğrenci sayısını 24 öğrenciye kadar düşürmek olacaktır. Bu hedefe giden yolda bu dönemde öncelikli olarak araç-gereç sorunlarımızı hallettik, ciddi bir ihtiyacımız söz konusu değil. Öğretmen ihtiyacımız ciddi olarak söz konusu değil. En fazla ihtiyacımız halen derslik noktasında ki standartları yakalayamadığımızdan derslik ihtiyacımız olmaya devam etmektedir” dedi.

“80 OKUL PROJESİNİN TOPLAM BEDELİ 255 MİLYON TL”

2013 yılında anaokulu, ilkokul, ortaokul, lise ve meslek liseleri ile alakalı toplam 80 projenin Bursa’da yürütüldüğüne dikkat çeken Harput, “Böylece 80 projenin toplam yatırım bedeli 255 milyon 550 bin TL’dir. Eğitim için Bursa’mız da 2013 yılında 255 milyon TL’lik bir yatırımın söz konusu olması her halde küçümsenecek bir rakam olmasa gerektir. Bunun dışında bu 80 proje içerisinde neler var diye bakacak olursak; 74 tane okul, 1765 derslik, en çok ihtiyaç duyduğumuz konu derslik idi. Bin 765 derslik ve bunun dışında 15 adet yurt ve diğer sosyal tesisler. Bu çerçevede bunun dağılımına baktığımızda, bu projelerin 41 tanesinin Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinde olduğunu görüyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı bütçesi ile yapılan yatırımların toplam tutarının 139 milyon TL olarak ifade edeceğim. İl Özel İdare bütçesinden ise bu yıl 11 proje yürümekte olup, bunlarında toplam yatırım tutarı 35 milyon 500 bin TL’dir. Hayırsever vatandaşlarımızın bu yıl Bursa’mız da yapmakta oldukları ve yapacakları eğitim yardımlarının ise üniversitelerin dışında olarak ifade ediyorum. 28 proje ve toplam 81 milyon TL hayırsever vatandaşlarımızın Bursa’da 2013 yılı için yapacakları yatırımın toplam tutarıdır” diye konuştu.

“ARSA BURMAKTA ZORLANIYORUZ”

Eğitim ve sağlık için arsa bulma zorluğunun artık had safhaya ulaştığını dile getiren Harput, “Bu manada bazen bir okula ayrılan 3 milyon TL için bulacağımız arsanın bedeli 5 milyonu bulabilmekte. Dolayısıyla arsanın bedeli okulu da geçmekte ve bu hali ile her geçen gün ciddi zorluklar ve ciddi sıkıntılar yaşamaktayız. Valiliğimiz yaklaşık üç aydan beri Bursa’da kampüs olabilecek alanları Milli Eğitim Müdürlüğümüz, Defterdarlığımız, Mal Müdürlüklerimiz, Milli Emlak Müdürlüğümüz ile beraber geniş bir araştırma yaptık. Bu araştırmaların sonunda Bursa’da 12 adet kampüs olabilecek hazine arazisi tespit ettik. 5 bin dönüm ciddi bir alandır. 5 bin dönümlük hazine arazisinin Milli Eğitim Bakanlığına tahsisinin yapılma çalışmaları, bir bölümü tamamlandı, bir bölümü de tamamlanmak üzere” şeklinde konuştu.

ÖZLÜCE’YE DEV EĞİTİM KOMPLEKSİ

Özlüce bölgesinde Milli Eğitim Bakanlığı’nın 12 bin talebeyi içine alacak, 12 bin öğrenci kapasiteli 500 öğrencilik bir yurdun bulanacağı geniş bir kampüsü ihaleye çıkardıklarını ifade eden Harput, “. İhale yap-işlet-devret yöntemi ile 30 yıl için çıkarılmıştır. Bu projenin özü, bu projesi gerek ulusal manada yerli yatırımcılarımız kendilerine uygun gördükleri bu projeye girmek suretiyle bu projeyi inşa edecekler. 30 yıl süre ile o projede öğrencilerin ve Milli Eğitimin görev yapması için devlet bu vatandaşımızdan kiralayacak ve daha sonra 30 yılın bitiminde bu vatandaşımız yaptığı masrafların karşılığında bu binaları devlete bırakmak suretiyle mukaveleyi sona erdirecek. Özlüce bölgemizde ki ihale çalışması, ihale açıklanmıştır. İhale süreci devam ediyor. Umuyorum en kısa zamanda önemli bir yatırımcı buraya talip olur ve ülkemizde çok yeni bir projeyi Bursa’mız da başlatmış oluruz” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.