Hava Durumu

Okulda 'özel' teşvik şartları değişiyor!

Devlet, özel okullarda öğrenim görecek öğrencilere belli şartlar altında destek veriyor. Destek başvuruları için geri sayım başladı. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), eğitim teşvikinde bazı şartları değiştirdi, işte detayları...

Haber Giriş Tarihi: 06.07.2016 10:13
Haber Güncellenme Tarihi: 06.07.2016 10:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Okulda 'özel' teşvik şartları değişiyor!
En yüksekten alta doğru Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), özel okullarda okuyan öğrencilere verilen eğitim-öğretim desteğine ilişkin koşulları ve puanları yeniden belirledi. Bu konudaki yönetmelik değişikliği geçtiğimiz günlerde ResmiGazete'de yayınlandı.

Bakanlık teşvik verilecek öğrencinin belirlenmesinde ailenin gelir durumunu, öğrencinin başarısını ve katıldığı yarışmaları dikkate alarak puanlama yapıyor. Puanı en yüksek öğrenciden başlayarak kontenjan kadar öğrenciye teşvik veriyor.
Gelirde taban yükseldi

Teşvik alacak öğrencinin belirlenmesinde ailenin toplam geliri önemli rol oynuyor. Daha önce aileye, geliri 1000 TL'den az ise 340 ile en yüksek puan veriliyordu. Bu yü ise 5000 TL'den az geliri olan ailelere en yüksek olan 350 puan verilecek. Ailenin geliri 5001 TL ile 6500 TL arasında ise kazanacağı puan 250 olacak. Toplam geliri 6501 ile 8000 TL arasında olanlar 200, 8001 TL ile 9500 TL arasındakiler 150, 9501 TL ile 11.000 TL arasındakiler 100,11.001 TL ile 12.500 TL arasındakiler ise 50 puan alacak. Toplam geliri 12.501 TL ile daha fazla olanlar ise en fazla 20 puan kazanabilecek. Dereceye girene 70 puan Yönetmelikte yapüan değişikliğe göre; Türkiye'yi uluslararası olimpiyatlarda temsil eden öğrenci ulusal yarışmalarda dereceye girenlerden daha az puan alacak. Yani, Türkiye'yi olimpiyatlarda temsil eden öğrencüer artık 70 puan değil, 50 puan alacak. Buna karşüık ulusal düzeyde yapüan yarışmalarda derece alan öğrenciye bu yü 50 puan değü, 70 puan verecek. Öğrenci ü genelinde düzenlenen yarışmalarda derece alırsa yine 40 puan kazanacak.

ENGELLİ VE YETİME EK PUAN VERİLECEK

Yeni yönetmelik ailenin ya da öğrencinin engelli olmasına göre daha fazla puan almasını getiriyor. Buna göre anne, baba veya öğrenci yüzde 50 engelliyse 50 puan verilecek. Öğrencinin anne ve babası hayatta değilse eskisi gibi 100 puan alacak. Vazife başında vefat etmiş MEB personeli çocuğuna 70 puan verilecek. Anne ve baba ayrıysa öğrenci yine 40 puan almaya devam edecek. Değişiklik yapılmayan maddelerden biri de disiplin cezası. Eğer öğrencinin disiplin cezası varsa 100 puanı silinecek. Geçen yıl sadece devletten özel okula geçen öğrencilere teşvik verilirken, özel okulda okumakta olanlar da teşvik kapsamına alındı. 2015-2016 öğretim yılında teşvik miktarı okul öncesi için 2680 TL, ilkokul için 3220 TL, ortaokul ve lise için 3750 TL, temel lise için ise 3220 TL olmuştu. Bu yıl da teşvik miktarının bu seviyelerde olacağı ifade ediliyor. Başvurular Ağustos'ta MEB Bilişim Sistemleri ve e-Okul üzerinden yapılacak. Başvuru tarihleri MEB  tarafından önümüzdeki günlerde ilan edilecek. Destek verilecek öğrenciler Eylül'de açıklanacak. Ardından nakil ve kesin kayıt işlemleri yapılacak.

KALAN BEDELİ VELİ ÖDEYECEK

Veliler, okulların ilan ettiği yıllık eğitim ücretinin MEB tarafından karşılanacak eğitim ve öğretim desteğinin dışında kalan bedelini ayrıca okula ödeyecek. Bu nedenle veliler, kayıt yaptıracakları okulların ücretleri ve diğer şartları hakkında bilgi edinip tercihlerini belirleyecek. Destek almaya hak kazanan öğrenciler, destek verilen farklı bir okula nakil olmaları halinde destek ödemesine devam edilecek.

ÖĞRENİM SÜRESİ SONUNA KADAR

İlkokul, ortaokul ve ortaöğretim okul türlerinde öğrenim gören öğrencilerden eğitim ve öğretim desteği almaya hak kazananlar, okulun öğrenim süresi sonuna kadar bu destekten yararlanacak. Ancak bu öğrencilerden uzun süreli tedavi gördüğünü sağlık s=©@ raporuyla belgelendirenler 'hariç' o olmak üzere, bulundukları sınıfta sınıf tekrarı yapan öğrenciler eğitim ve öğretim desteğinden  yararlanma hakkını kaybedecek. 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.