Hava Durumu

Olimpiyat raporunda PKK ayrıntısı

2020 İstanbul Olimpiyatları için 16.8 milyar dolarlık bir bütçe düşünülüyor. Uluslararası Olimpiyat Komitesi’ne göre 2020 olimpiyatlarını en çok isteyen kent İstanbul. İstanbul’da olimpiyatlara desteğin oranı yüzde 83 olarak Tokyo ve Madrid'i geride bıraktı. UOK Türkiye’de PKK terörünün eskisi gibi tehdit oluşturmadığını belirtirken, Türk ekonomisinin olimpiyatların altyapısını inşa edecek yeterli desteği sağlayacağına inandığını bildirdi.

Haber Giriş Tarihi: 26.06.2013 16:10
Haber Güncellenme Tarihi: 26.06.2013 16:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Olimpiyat raporunda PKK ayrıntısı

UOK'un 2020 Değerlendirme Komisyonu'nun aday kentleri değerlendirdiği rapor açıklandı.

DEVLET 15 MİLYAR, ÖZEL SEKTÖR 1.8 MİLYAR DOLAR HARCAYACAK

Olimpiyat yatırım bütçesinin 16.8 milyar dolar olması düşünülüyor. Bunun 9.76 milyar doları yol ve demiryollarının inşaatına gidecek. Yarışma alanlarının inşaatı için 2.9 milyar dolar harcanması planlanıyor. Olimpiyat köyü için 348 milyon, basın köyü için 617 milyon dolar harcama düşünülüyor. Olimpiyatlar için 975 milyon dolarlık bir enerji ve elektrik altyapısı harcaması yapılacak. Harcamaların 15 milyar dolarını devlet, 1.8 milyar dolarını özel sektör karşılayacak.

EN ÇOK TÜRKLER İSTİYOR

Olimpiyat oyunlarına aday İspanya, Türkiye ve Japonya’da olimpiyatlara halkın desteğini ölçmeyi amaçlayan anket yer aldı. Buna göre, hem oyunların yapılacağı kent hem de ülke genelinde, “Kentinizin 2020 Olimpiyat Oyunlarına ev sahipliği yapmasını ne kadar destekliyor ya da karşı çıkıyorsunuz?” sorusu yöneltildi.

Raporda, “Olimpiyatlara destek İstanbul’da yüzde 83, ülkenin diğer bölümlerinde yüzde 76’ya ulaşıyor” denildi.

“GÜÇLÜ DESTEK” VERENLER

İstanbulluların yüzde 46’sı, Tokyoluların yüzde 36’sı, Madridlilerin yüzde 46’sı olimpiyatların kentlerinde yapılmasını “güçlü şekilde” desteklediklerini bildirdi. Olimpiyat kentleri dışında ülkelerde Türklerin yüzde 41’i, Japonların yüzde 35’i, İspanyolların ise yüzde 44’ü olimpiyat istedi.

“DESTEK” VERENLER

İstanbulluların yüzde 37’si, Tokyoluların yüzde 34’ü, Madridlilerin yüzde 30’u ise oyunlara “destek” verdi. Genel ankette Türklerin yüzde 35’i, Japonların yüzde 32’si, İspanyolların yüzde 37’si “desteklediğini” bildirdi.

“GÖRÜŞÜ OLMAYANLAR” YA DA “TARAFSIZ” KALANLAR

İstanbul ve Tokyoluların yüzde 14’ü, Madridlilerin yüzde 4’ü olimpiyatların yapılması konusunda herhangi bir görüşlerinin olmadığını bildirdi. Ülke genelindeki ankette bir fikri olmadığını söyleyenlerin oranı Türkiye’de yüzde 22, Japonya’da yüzde 21, İspanya’da yüzde 6 oldu.

OLİMPİYATLARA “KARŞI” OLANLAR

İstanbul’da nüfusun yüzde 2’si, Tokyo ve Madrid’de ise yüzde 9’u kentlerinde olimpiyat yapılmasına karşı çıktı. Olimpiyatlara muhalefet Türkiye genelinde yüzde 2, Japonya’da yüzde 7, İspanya’da yüzde 8 oldu.

“ŞİDDETLE KARŞI” ÇIKANLAR

İstanbulluların yüzde 1’i olimpiyatların orada yapılmasına “şiddetle karşı” çıktı. Tokyo’da şiddetle karşı çıkanların oranı yüzde 7, Madrid’de ise yüz de 11 oldu. Ülkeler açısından Türkiye’de şiddetle karşı çıkanlar yüzde 0, Japonya’da yüzde 5, İspanya’da ise yüzde 5 oldu.

Bu rakamlara göre Tokyoluların desteği yüzde 70, Madridlilerin desteği yüzde 76’da kaldı.

RAPORDAKİ PKK

Raporda birçok ayrıntının yanı sıra aday kentlerin güvenliği üzerinde de duruldu. İstanbul konusunda şu saptamalar yer aldı:

“-Güvenlik kuvvetleri hükümet ve özel kurumlardan gelecek, 43 bin civarında olacak. Bu 20 bin özel güvenlik personelinin işe alınmasını getiriyor ki bir zorluk oluşturabilir. İstanbul 2020 deneyimli güvenlik görevlilerinin özel güvenlik görevlilerini eğiteceğini bildirdi. Türk polisi, hükümet güvenlik kurumları, sivil savunma yapıları ve asker iyi eğitilmiş ve profesyonel yeterliliğe sahip.

-PKK (Partiye Karkeren Kurdistan) faaliyetleri geçmişte Türkiye’de güvenliği tehdit etmişti. Komisyonun ziyaretinden kısa süre önce PKK liderliği bir silahsızlanma çağrısı yaptı. Bu güvenliğin durumunda önemli biri iyileşmeyi ortaya koyuyor.

-Türkiye Suriye ile iç savaştan kaçan binlerce sığınmacının geçerek geldiği bir sınırı paylaşıyor. Suriye’deki çatışma, temel olarka etkileri ülkenin güney doğusunda hissedilse de güvenlik riskleri ortaya koyuyor.

-Türkiye sismik faaliyete maruz kalan bir bölgede konumlanmış durumda. 1999’daki büyük depremden sonra İstanbul 2020 inşaat mevzuatının depreme dayanıklı standartlara göre uyumlu hale getirildiğini bildirdi. Bu tüm yeni inşaatlara uygulanıyor. Ayrıca eski binalar da depreme karşı güçlendiriliyor.

-Komisyon güvenlik operasyonlarının geniş bir alana sahip olduğunu kabul ederek, planlanan ve amaçlanan işlemlerin Oyunlar’ın güvenlik ve emniyetini temin etmek için yeterli olduğunu düşünüyor.”

RAPORDA İSTANBUL İÇİN GÖRÜŞLER

Raporda Türkiye’nin dünyanın 17’nci büyük ekonomisi olduğu belirtilirken “Komisyon Türk ekonomisinin Oyunlar’ın yapılması için gereken yeterli altyapı gelişimine destek sağlayabileceğine inanıyor” denildi.

İstanbul olimpiyatlarında en ucuz bilet 10 dolardan satılacak, tüm oyunlar için biletlerin ortalama fiyatı 57 dolar olacak. Türkiye olimpiyatlardan 2.9 milyar dolar gelir bekliyor.

Olimpik Kent Bölgesi şehrin kuzey batısına kurulacak ve bir Olimpiyat Köyü de içerecek. İstanbul 600 bin kişiye hitap edecek yeni bir kentsel gelişim ortamı kazanacak. Kentin kuzeyindeki Orman Bölgesi Belgrad Ormanı’ndaki sanayi unsurlarının ıslahını içerecek. Kentin doğusuna doğru Boğaz Bölgesi, Avrupa ve Asya limanın devreden çıkarılması ve açılış-kapanış törenleri için yapılacak yeri kapsayacak.

Belgrad Ormanı bölümünün beş yarış alanına ev sahipliği yapacağı da raporda yer aldı. Belgrad Ormanı ve Asya tarafındaki liman bölgesinin yarış alanlarının hazırlanması için büyük altyapı çalışmalarına ihtiyaç duyduğu kaydedildi.

Olimpiyat Köyü’nün olimpiyatlardan sonra büyük talep yaşanan konut sektörü dolayısıyla kiralanabileceği de raporda yer aldı.

Raporda “İstanbul’un zengin tarihi, çeşitli kültürü, spor ve törenlere sevgisi ve bir turist destinasyonu olarak popülerliği Oyunların desteklenmesinde kesinlikle çok olumlu bir faktör oluşturuyor. Tüm kentin katılımını sağlayan bir Oyun deneyimini ortaya koymak yakın dikkat gerektirecek” denildi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.