Hava Durumu

Ölmek üzereyken bulunan yavru ayı Bursa'ya getirilecek

Zonguldak'ta bulunan üç günlük ayı yavrusuna devlet bakacak. Sadece yarım kilo ağırlığında olan yavrunun annesi bulunamadığı için Sinop'ta, Orman Mühendisi Fatma Karahan tarafından evinde bakılacak. Ayı yavrusu, manda ve keçi sütüyle beslenecek. 6 ay sonra da Bursa Karacabey'deki Ayı İstasyonu'na götürülecek.

Haber Giriş Tarihi: 04.02.2014 17:40
Haber Güncellenme Tarihi: 04.02.2014 17:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Ölmek üzereyken bulunan yavru ayı Bursa'ya getirilecek

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Sinop Bölge Müdürlüğü, üç günlük ayı yavrusunu, sağlık durumu normale döndükten sonra Sinop'a nakledecek. Bölge Müdürü Oğuz Beyazıt, öncelikle anne ayıyı bulmak için bölgede inceleme yapıldığını ancak annenin bulunamadığını söyledi.

Beyazıt, "Muhtemelen anne yol kenarında doğum yapmış; belki bir kamyon bir araba gürültüsünden ürküp, yavrusunu da bırakıp kaçmış" dedi. "Anne belki vurulmuş; belki yaralı ya da ölmüş olamaz mı" sorumuza Beyazıt, "Hayır, eğer biri tarafından vurulsaydı ya da bir başka saldırı nedeniyle yaralı ya da ölü olsaydı buna dair izler olurdu. Ancak çevrede kan, boğuşma gibi herhangi bir iz bulunamadı. Dolayısıyla ayının kendisinin kaçtığını düşünüyoruz" dedi.

Yavrunun yaklaşık yarım kilo olduğunu belirten Beyazıt, donma tehlikesi nedeniyle ayaklarında da sorunlar ortaya çıkabileceğini söyledi. Bir süre Zonguldak Şube Müdürlüğü'nde veteriner kontrolünde bakılarak, toparlanmasının sağlanacağını ifade eden Beyazıt, daha sonra Sinop'a nakledeceklerini anlattı.

Sinop'ta ise yine veteriner kontrolünde Orman Mühendisi Fatma Karahan'ın evinde altı ay süreyle bakılacağını açıklayan Beyazıt, "Fatma Hanım geçen yıl da bir aylıkken bulunan yavruya bakmış, Remzi adını vermişti. 6 aylık olunca da Bursa'daki Ayı İstasyonumuza göndermiştik. Şimdi bu yavruyu da Sinop'ta baktıktan sonra Karacabey'e göndereceğiz" dedi. Beyazıt, yavrunun ayı sütüne en yakın süt olan manda ya da keçi sütüyle besleneceğini belirtirken, vatandaşın kendisine inek sütü vermesi nedeniyle içmemiş olabileceğini anlattı.

Beyazıt, ayakları konusunda her türlü tedavinin yapılacağını ancak sonuç vermemesi durumunda ayakların kesilmek zorunda kalınabileceğini söyledi. Ayakların kesilmesi durumunda, Bursa'daki Ayı İstasyonunda yaşamının sonuna kadar bakılacağını belirtti.

Ayakları kesilmez ise Bursa yöresinde ormana bırakılacağını ifade eden Beyazıt, "Peki ama yöresi Zonguldak değil mi; orada yaşayabilir mi" sorumuza "Ayılar dayanıklı hayvanlar, ayrıca Uludağ'dan Artvin'e kadar devam eden yeşil bant aynı özellikleri içeren bir hat. Dolayısıyla türüne aykırı bir iklim değil" dedi.

NEDEN AYI İSTASYONU KURULDU?

Beyazıt, Bursa'daki ayı istasyonunun sokaklarda oynatılan ayıların kurtarılması için kurulduğunu, bu ayıların toplanarak Bursa'ya götürüldüğünü, gerekli bakımlarının yapılıp doğaya bırakıldığını, insana alışkın olanların ise orada bakılmaya devam ettiğini söyledi. Bu istasyonun daha sonra doğada bulunan yaralı ayıların ya da yavruların bakım merkezi haline geldiğini açıkladı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.