Hava Durumu

Organ çetesine büyük darbe

İsrail’de mali sıkıntı çeken yoksul genç kızları, para karşılığında böbreklerini bağışlamaya ikna eden ve nakil operasyonlarını Türkiye’de özel bir hastanede gerçekleştiren bir çete ortaya çıkarıldı.

Haber Giriş Tarihi: 25.04.2014 10:21
Haber Güncellenme Tarihi: 25.04.2014 10:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Organ çetesine büyük darbe

İsrail basınında çıkan haberlere göre yerel organ mafyasıyla ilgili soruşturma bir ay önce başladı ancak soruşturmaya getirilen haber yasağı önceki gün kaldırıldı.

İki şüphelinin tutuklandığını açıklayan İsrail polisi, soruşturma için Berşeba’da 40 yaşlarındaki bir erkek şüpheliyi arıyor. Çetenin yaşları 18 ile 20 arasında değişen genç kızları hedef aldığı, kurbanları birkaç bin dolar karşılığında böbreklerini zengin ve yaşlı müşterilere bağışlamaya ikna ettiği belirlendi. Polis çetenin kurbanlarıyla müşterileri internet üzerinden buluşturduğunu ve müşterilerin kızlara organlarını bağışlamaları için duygusal baskı yaptığını bildirdi.

Skandal, İstanbul’a gelen ve tanınmış özel bir hastanede böbreğini vermeye hazırlanan 18 yaşındaki İsrailli genç kızın polise başvurmasıyla ortaya çıktı. İsrail polisinin Türk polisinin yardımıyla ailenin kızlarıyla bağlantıya geçmesini sağladığı, ardından da genç kızın, ameliyata girmeden İsrail’e geri döndüğü öğrenildi.

Dönüşte havaalanında tutuklanan genç kıza çetenin böbreği karşılığında 5 bin 800 dolar ödediği, alıcının ise çeteye 86 bin dolar verdiği belirlendi. Genç kızın ifadelerinden yola çıkan polis, aynı şekilde operasyon için İstanbul’a gelen ikinci bir genç kızı da İsrail’e dönünce tutukladı.

Nakillerin yapılacağı tarihte İstanbul’da olan 50 yaşlarındaki İsrail kökenli bir ABD vatandaşı kadının ise, İsrail’e dönmek yerine son anda ABD’ye kaçtığı kaydedildi.

İsrail polisi, genç kızların sağlık testlerini yapan iki İsrailli doktor hakkında soruşturma başlatırken doktorlar hizmetleri karşılığında ücret almadıklarını iddia etti.

İsrail polisi, tümü ortaya çıkartılamayan çeteyi tamamen çökertmek için Interpol’le işbirliği yapmaya başladı. Yakalanan kişilerin uluslararası boyutta bir organ çetesinin küçük bir ayağı olabileceği de öne sürülüyor.

Naklin yapıldığı özel hastanenin yetkilileri, olayın üç hafta önce yaşandığını ve vericinin 18 yaşından küçük olmadığını bildirdi. Dayı-yeğen alıcı vericinin İsrail’den akrabalık belgesi ile geldiklerini belirten hastane yetkilileri şu açıklamayı yaptı: “Dosyada yasal yeminli tercüme edilen evraklar var. Üç hafta önce dayı-yeğenin geldiği gün Interpol polisi de hastanemize geldi. Bir ihbar olduğunu ve nakil yapılacak kişilerin dosyalarını incelemek istediklerini bildirdiler. Biz de bütün evrakları Interpol’e teslim ettik. Donör ve alıcı ise ‘Annemiz hastalandı’ diyerek İsrail’e döndü. Biz Interpol ile çalışarak olayın aydınlığa kavuşmasını istiyoruz. Hasta resmi evrak ibraz ederse bize düşen ameliyatı yapmaktır. Eğer sahtekarlık varsa ortaya çıkması en büyük isteğimiz.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.