Hava Durumu

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde 30 isyancı öldürüldü

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde geçtiğimiz gün başkent Bangui'yi ele geçirme girişiminde bulunan 30 isyancının güvenlik güçleri tarafından etkisi hale getirildiği bildirildi.

Haber Giriş Tarihi: 14.01.2021 12:48
Haber Güncellenme Tarihi: 14.01.2021 12:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Orta Afrika Cumhuriyeti'nde 30 isyancı öldürüldü

Başbakan Firmin Ngrebada, yaptığı açıklamada, dün sabah saatlerinde güvenlik güçleri ile isyancılar arasında çıkan çatışmalarda 30 isyancının öldürüldüğü ve 5 isyancının yakalandığını duyurdu.

Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki Birleşmiş Milletler (BM) İstikrar Misyonunun (MINUSCA) Sözcüsü Vladimir Monteiro ise çatışmalarda bir BM Barış Gücü askerinin hayatını kaybettiğini bir diğerinin ise yaralandığını belirtti.

Ayrıca Monteiro, Bangui'yi ele geçirmek için saldırı başlatan silahlı grupların arkasında eski Cumhurbaşkanı François Bozize olduğunu iddia etti.

OAC'nde dün sabah saatlerinde isyancıların oluşturduğu Değişim İçin Vatanseverler (CPC) koalisyonu, Bangui'yi ele geçirmek için saldırı başlatmıştı.

Başkent'in kuzey bölgelerinden şehre giriş yapmak isteyen isyancılar ile güvenlik güçleri arasında şiddetli çatışmalar yaşanmış ve ardından, isyancıların OAC Silahlı Kuvvetleri ve Birleşmiş Milletler (BM) Barış Güçleri tarafından püskürtüldüğü duyurulmuştu.

OAC'DE 18 ARALIKTA BAŞLAYAN ÇALIŞMALAR

OAC Anayasa Mahkemesinin, devrik lider François Bozize'nin cumhurbaşkanlığı seçimi için adaylık başvurusunu, "insanlığa karşı suç ve soykırıma teşebbüs" ile "Bozize'nin BM yaptırım listesinde olması" nedeniyle kabul etmemesinin ardından 18 Aralık'ta hükümet ile silahlı gruplar arasında şiddetli çatışmalar başlamıştı.

Hükümet ve BM, ülkede güvenlik güçleri ile isyancılar arasında 18 Aralık'ta başlayan çatışmaların sorumlusu olarak Bozize'yi göstererek, darbe hazırlığı yapmakla suçlamıştı.

Yaklaşık yüzde 80'i silahlı gruplarca kontrol edilen ülkede, CPC koalisyonu çatısı altında toplanan isyancı gruplar başkent Bangui'yi ele geçirmek için harekete geçmişti.

CPC koalisyonu, 3R (Geri Dönüş, Talep, Yeniden Güçlendirme) hareketi, Orta Afrika Cumhuriyeti Barış Birimi (UPC), Orta Afrika Cumhuriyeti Yurtsever Hareketi (MPC), Orta Afrika Cumhuriyeti'nin Yeniden Doğuşu için Halk Cephesi (FPRC) ve Hristiyan Anti-Balaka isyancı gruplarının birkaç hafta önce birleşmesiyle oluşmuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.