Hava Durumu

'Orucu sigarayla açmak balyoz etkisi yapıyor'

Medical Park Bursa Hastanesi Genel Müdürü Sedat Demir, orucu sigarayla açmanın balyoz etkisi yapacağını ve beyin felcine neden olabileceğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 23.06.2015 09:34
Haber Güncellenme Tarihi: 23.06.2015 09:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
'Orucu sigarayla açmak balyoz etkisi yapıyor'
Sedat Demir, Ramazan ayında 16 saatlik orucun ardından açılan iftarın önemli olduğunu söyledi. Demir, “Sigara tiryakileri, uzun bir süre sigara içmedikleri için iftar saatinde biran önce sigara içmek istiyorlar. Sigara ile orucun açıldığını, arka arkaya birkaç tane sigara birden içildikten sonra yemek yenildiğini de görüyoruz. Gün içerisinde 16 saat nikotinsiz kalan ama nikotine bağımlı hale gelmiş bir organizma, yüksek bir nikotin dozuyla karşılaşması çok büyük sıkıntıları da beraberinde getirir. Büyük bir açlığın ardından kan şekerinin düştüğü bir anda, bağırsak sisteminin durduğu, kalp, damar sisteminin sakin durduğu bir anda vücudun ani bir adrenalinle karşılaşması balyoz etkisi dediğimiz bütün oran sistemlerinde, özellikle beyinde balyozla vurulmuş gibi bir etki yapar. Çok hızlı tansiyon ve kalp ritmi yükselir. Beyin damarlarında dolaşım çok hızlı bir şekilde bozulur. Bunun arası ciddi bir kalp krizi ve beyin felciyle sonuçlanabilir” dedi.

Ramazan ayının, tiryakilerin sigarayı bırakması için büyük bir fırsat olduğunu kaydeden Demir, “Sigara içenlerin Ramazan ayında en çok dikkat edeceği şeyler, mümkün olduğunca iftarı açarken sigara içilmesi tabîi ki düşünülemez, ancak iftar sonrası sigaraya yavaş başlamak gerekir. Ramazan ayında bu kadar uzun bir sürede sigara içilmediği için sigarayı bırakmak daha da kolaylaşır” ifadelerini kullandı.

“Orucun birinci şartı sağlıklı olmak” diyen Sedat Demir, “Oruç sağlıklı insanlara farz. Sağlıklı olmayan insanların oruç tutması doğru değil. Hastanın oruç tutup tutamayacağına doktoru karar verir. Çok hafif vakalar dışında şeker hastaları oruç tutmamalı. Hipertansiyon hastalarının oruç tutmalarında sakınca yok. Ancak birden fazla tansiyon hapı kullanan hastalar ile tansiyonu 18’leri gördüğü ani ataklar yaşayan hastalarımızın oruç tutmaları doğru olmaz. Ramazan orucu en doğal detokstur. Ancak sağlığı da göz önünde bulundurmak kaydıyla” diye konuştu.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.