Hava Durumu

Otomobil alacaklara flaş haber... Fahiş zamlar kapıda

Kur baskısı, kredilerdeki düzenleme ve ÖTV artışı otomotiv fiyatlarını yukarı itiyor. Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Ilısal, "Araç fiyatlarının yıl sonuna kadar kademeli olarak yüzde 20-30 arasında artacağı öngörülüyor” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 10.02.2014 11:57
Haber Güncellenme Tarihi: 10.02.2014 11:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Otomobil alacaklara flaş haber... Fahiş zamlar kapıda

Türkiye’de tüketicilerin yüzde 28’ini otomobil alımında en fazla tetikleyen unsurun ‘kampanyalar’ olduğu belirlenirken, sadece yüzde 12.1’inin ihtiyacı için araç aldığı ortaya çıktı. Ayrıca Türkiye’de kredi ile  otomobil alanların oranı ise yüzde 58’e yükseldi.

Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) adına GfK’nin Nisan-Ekim 2013 tarihleri arasında sıfır otomobil alan bin 768 kişi ile gerçekleştirdiği ‘Otomobil Alıcıları Takibi Araştırması’ndan ilginç sonuçlar çıktı. Alışverişin  her türünde hayatımıza giren ‘kampanyalar’ otomobil alımında da ilk sıraya oturdu. Tüketicilerin yüzde 28’i kampanyaların alımı etkileyen en önemli unsur olduğunu vurgularken yüzde  14.3’ü mevcut işlerine olan güvenden, yine yüzde 14.3’ü de gelirlerindeki artıştan dolayı araç aldıklarını beyan ettiler. Otomobili ihtiyaçtan dolayı alanlar ise sadece yüzde 12.1’lik bir çoğunluğu oluşturuyor.

KREDİSİZ ALMIYORLAR

Türkiye geneli 52 yetkili satıcıda yapılan araştırmaya göre otomobil alanların yüzde 58’i kredi kullanıyor. Ayrıca kredi alanların yüzde 45.4’ü aracı aldığı yetkili satıcının önerdiği finans kurumundan bunu gerçekleştiriyor. Alıcıların yüzde 21’i mevcutaraçlarını takas ederken, takasa girmeyenlerin yüzde 64.4’ü otosunu galericiye satmakta. Otomobil alanların yüzde 82’si oturduğu evin sahibi konumunda iken yüzde 73’ü evli. Tüketicilerin yüzde 66’sı oto alımını bir yatırım aracı olarak görmüyor. Satın alanların yüzde 41’i ikinci aracını almış olduklarını belirtirken yüzde 73’ü aracı kendisinin kullanacağını bildirmiş durumda. Tüketicinin satın aldığı otomobili gördüğü mecrada ilk sırayı yüzde 26 ile internet alırken ardından yüzde 24 ile tanıdığının kullandığı araç üçüncü sırada ise yüzde 18 ile trafik geliyor. Tüketicilerin yüzde 52’si en çok hız sınırını aşanlardan yüzde 49.6’sı ise en fazla kırmızı ışıkta geçenlerden endişeleniyorlar. Tüketicilerin yüzde 63’ü kasko haklarını bilirken yüzde 10.8’i bilmiyor.

2014 yılı için tek pozitif beklentisinin uygun şartlarda hazırlanmış “Hurda Teşviki”nin devreye alınması olacağını aktaran Ilısal, “Hurda teşvikinin Torba Yasa’nın içine dahil edileceğiyle ilgili duyum almıştık. Bu uygulama aynen Almanya’da, İngiltere’de olduğu gibi bir seferlik değil yıllara yayılmış bir politika olarak benimsenmeli ve sonucunun eski aracını hurdaya veren tüketicinin tekrardan yeni araç alımına itmesi olarak gerçekleşmesi gerekmektedir” diye konuştu.

Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Ilısal, “Araç fiyatları kademeli olarak artacak ve yıl sonunda araç fiyatlarının yüzde 20-30 arasında kura bağlı olarak daha fazla artacağı öngörülmektedir” dedi. Ilısal, sektörün kur baskısı, kredilerdeki düzenleme ve ÖTV’nin artışı ile 2014’e olumsuz bir başlangıç yaptığını belirterek, sözlerine şöyle devam etti: “Bu durumun 2013 yılındaki 853 bin rakamının 700 bine inmesine neden olacağı tahmin edilmekte. OYDER olarak (otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı) tahmini 670 bin-720 bin aralığında tutuyoruz. Araç fiyatları kademeli olarak artacak ve yıl sonunda araç fiyatlarının yüzde 20-30 arasında kura bağlı olarak daha fazla artacağı öngörülmektedir. Daha öncede belirttiğim gibi 1 milyon adetlere göre yapılanmasını gerçekleştirmiş otomotiv perakendecileri için zor günlerin geri gelebileceği tehdidi ortaya çıkmaktadır. Eğer bu senaryo gerçekleşirse ki büyük bir kısmı gerçekleşecek o zaman istihdam kaybı yaşanması ne yazık ki gerçekleşebilir.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.