Hava Durumu

ÖTV'ye şok zam ikinci oto el piyasasını hareketlendirdi

Yeni yılla birlikte sıfır otomobillere yapılan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranları artınca ikinci el otomobil piyasası hareketlendi.

Haber Giriş Tarihi: 08.01.2014 12:10
Haber Güncellenme Tarihi: 08.01.2014 12:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
ÖTV'ye şok zam ikinci oto el piyasasını hareketlendirdi

Yeni yılla birlikte sıfır otomobillere yapılan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranları artınca ikinci el otomobil piyasası hareketlendi. Geçtiğimiz yıl ülke genelinde yaklaşık 4,5 milyon ikinci el aracın el değiştirdiği Türkiye’de bu rakamın yeni yılda daha da artması bekleniyor. Bursa Oto Galericileri Odası Başkanı Hakan Yanık, "Işlerimiz gayet güzel, zaten ÖTV zammı gelince sıfır otomobillerin zamlanacağını tahmin ediyorduk. En büyük rakibimiz internetten yapılan kaçak satımlar." dedi.

1 Ocak 2014’te Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren uygulamayla aralarında motorlu araçlar, tütün mamulleri ve alkollü içkilerin de bulunduğu bazı mallarda uygulanan ÖTV oranları ile maktu ve asgari maktu vergi tutarları ve işlenmemiş tütün ithalatından alınan tütün fonu tutarında değişikliğe gidildi. Motor silindir hacmi bin 600 santimetreküpü geçmeyenler için uygulanan yüzde 40 vergi oranı yüzde 45'e, motor silindir hacmi bin 600 santimetreküpü geçen fakat 2 bin santimetreküpün altında olanlar için uygulanan yüzde 80 vergi oranı yüzde 90'a, motor silindir hacmi 2 bin santimetreküpü geçenler için uygulanan yüzde 130 vergi oranı ise yüzde 145'e yükseltildi. ÖTV oranlarının artmasıyla birlikte sıfır otomobil fiyatları da zamlandı.

ÖTV artışını beklediklerini belirten Bursa Oto Galericileri Odası Başkanı Hakan Yanık, 2014 yılının başlangıcında ikinci el piyasasının normal seyrinde devam ettiğini söyledi. Işlerinin güzel olduğunu anlatan oda Başkanı Yanık şunları kaydetti: "Işlerimiz güzel, şikayetçi değiliz. 2014’de ÖTV’nin artmasından dolayı ikinci el piyasası hareketlendi. Çünkü sıfır otomobillere ciddi zamlar geldi. Buna karşın Bursa ikinci el otomobil piyasasında araçlarımız vatandaşın hesabına gelecek vaziyette. Oldukça hesaplı araç fiyatları. Bunun böyle olacağını da biz biliyorduk. ÖTV zammının ikinci el piyasasını hareketlendireceğini tahmin ediyorduk ve beklediğimiz gibi oldu, işlerimiz iyi. 2013 yılı ikinci el otomotiv sektöründe beklentilerimizi karşıladı, çok verimli geçmedi ama hayırlısıyla kapattık. Yeni yıldan daha umutluyuz. Daha çok satış yapacağımıza inanıyoruz. Ikinci el Türkiye genelinde yaklaşık 4,5 milyon adet alım atım işlemi gerçekleşti."

EN BÜYÜK RAKIBIMIZ INTERNETTEKI KAÇAK SATIMLAR

Internet sitelerinde yapılan kaçak satımların sektörü olumsuz etkilediğini belirten Yanık, sanal alemden yapılan satışlarda vatandaşların zaman zaman büyük mağduriyetler yaşadıklarını dile getirdi. Açılan sahte isimlerle gerçekte olmayan araçların satışa sunulduğunu belirten Yanık, "En büyük rakibimiz, çilemiz, internet sitelerinden yapılan kaçak satımlardır. Sıfır araç bayileri de ikinci el satışı yapıyor. Hal böyle olunca bu da bizi olumsuz etkiliyor. Sıfır bayilerinin şehir merkezinde ikinci el araç alıp satması konusunda çok girişimde bulunduk; ancak yerel ve genel yöneticilerimiz bu konuyla alakalı bir adım atmadı. Bu, bizim ciddi sıkıntımızdır. Konuyla ilgili defalarca teşebbüsümüz oldu." şeklinde konuştu.

EN ÇOK 15-20 BIN LIRALIK OTOMOBILLERE ILGI VAR

Vatandaşların genellikle 'orta segment' diye tabir edilen 15-20 bin liralık otomobillere büyük ilgi gösterdiğini anlatan Yanık, 40 bin liraya kadar olan araçlara olan ilgiden memnun olduklarını söyledi. Yanık, şöyle devam etti: "Halen, Bursa Oto Merkezi’nde 2008 model 1.6 motor Honda Civic 34 bin TL, 2006 model Peugeot 407 otomobil 30 bin TL civarında 2007 model Megane marka dizel 1.5 otomobil 27 bin liradan satılıyor. 2006 model Renault Clio ise 18 bin liradan müşteri buluyor."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.