Hava Durumu

Patent tartışmasının gündemindeki Uğur Şahin'den aşı mesajı!

Son günlerde patent ve fikri mülkiyet tartışmalarının merkezindeki isim Alman biyoteknoloji şirketi ve aşı üreticisi BioNTech'in kurucu ortağı Prof. Dr. Uğur Şahin ve ile birçok bilim insanı ünlü tıp dergisi The New England Journal of Medicine'e koronavirüs hakkında detaylı makale kaleme aldılar

Haber Giriş Tarihi: 13.05.2021 12:21
Haber Güncellenme Tarihi: 13.05.2021 12:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Patent tartışmasının gündemindeki Uğur Şahin'den aşı mesajı!

Dünyayı kasıp kavuran koronavirüs salgınına karşı mRNA teknolojisi kullanarak Pfizer ile birlikte aşı geliştiren BioNTech'in kurucusu Uğur Şahin'in de aralarında olduğu çok sayıda bilim insanı, dünyanın önde gelen hakemli dergilerinden olan ve aynı zamanda dünyanın bu alandaki en köklü ve prestijli yayını olan The New England Journal of Medicine'e analiz yazarak kapsamlı bir araştırma yaptıklarını duyurdu. Yayınlanan araştırmada Pfizer/BioNTech aşısının yeni ortaya çıkan ve mutasyona uğramış koronavirüse karşı etkisi mercek altına alındı.

Aralarında Teksas Üniversitesi'nden de dokuz bilim insanının ve Pfizer'dan da yetkili isimlerin yer aldığı ve 1812 yılından beri yayın hayatına devam eden hakemli dergide yer alan mektupta BioNTech'ten Alexander Muik ile birlikte Uğur Şahin'in de imzası yer aldı. Bilim insanlarının hazırladığı araştırmada iki doz Pfizer/BioNTech aşısı olanların 2 hafta ve 4 hafta sonraki verileri yer aldı.

"YÜZDE 95 ORANINDA ETKİLİ"

Araştırmada, "Koronavirüs çok büyük bir hızla evrilmeye devam ederken yeni varyantlar da endişe yaratıyor. İlk olarak California ve New York'ta tespit edilen mutasyonlar ABD'de sorun yaratırken, ilk kez Birleşik Krallık'ta tespit edilen "B.1.1.7" kod adlı virüs bütün dünyaya yayıldı ve şu anda E484K isimli bir varyanta dönüştü. Biz ve meslektaşlarımız mRNA teknolojisi kullanılan aşımız BNT162b2'nin Vuhan'da ortaya çıkan virüse karşı yüzde 95 oranında etkili olduğunu analiz etmiştik" denildi.

Bilim insanları, "Buna ek olarak mutasyona uğramış B.1.17 varyantı, Güney Afrika'da bulunan B.1.351 varyantı ve Brezilya'da görülen P.1 varyantının geliştirdiğimiz aşıya karşı duyarlı olduğunu tespit ettik. Bu oran B.1.351 isimli varyantta daha düşük bir seviyede. Yeni çıkan mutasyonların da aşıya karşı duyarlı olup olmadığını görmek için araştırma yaptık" ifadelerine yer verdi.

Araştırmada aşıların mutasyona uğramış koronavirüse karşı etkili olduğu belirtilirken bilim insanları, "Bu veriler bize yeni ortaya çıkmış B.1.526, B.1.429 ve B.1.1.7+E484K mutasyonlarının aşıya duyarlı olduğunu gösterdiği için hızlı, yüksek oranda etkili ve onaylı aşılarla kitlesel aşılamanın yapılmasının Covid-19 salgınını bitirmek için çok büyük bir önemi olduğunu gözler önüne seriyor" ifadesiyle araştırmayı sonlandırdı.

PATENT TARTIŞMALARININ MERKEZİNDE

ABD Başkanı Joe Biden'ın "Aşı şirketlerinin fikri mülkiyetin korumasından feragat etmelerini destekliyorum" açıklamasıyla başlayan aşı patentlerinin askıya alınması tartışmasına BioNTech'in kurucusu Uğur Şahin'den tepki gelmiş, Biden'ın açıklamalarının ardından Moderna, BioNTech ve Pfizer şirketlerinin hisseleri borsada değer kaybı yaşarken Şahin, patent ve fikri mülkiyet konusunda feragat etmenin anlamsız olduğunu söylemişti.

Şahin, "Gelişmiş ülkeler şunu anlamalı, bir kere yardım etmek yeterli olmaz. Hükümetler, üreticiler ve kurumlar yoksul ülkelere düzenli olarak yardım etmeli. BioNTech, bu tür ülkelere hiçbir kar amacı gütmeden düşük fiyatlarla aşı sağlıyor. Fikri mülkiyetin korunmasından feragat etmek bir çözüm değil. Patentler aşının üretiminde ya da tedariğinde sınırlayıcı unsurlar değil. Patentlerin kaldırılması küresel aşı üretimini ya da tedariğini yakın ya da orta vadede artırmayacaktır. Sürecin tıkandığı nokta formülün az bilinir olması değil, ham maddeye erişim, fabrika sayısı ve etkili bir tedarik zinciridir." derken, şirketin odak noktasının 'sadece koronavirüs' olmadığını söylemiş, "Teknolojimizi geliştirmek istiyoruz, kanser aşısının yanı sıra HIV, tüberküloz, grip aşılarını da üretmek istiyoruz. Ayrıca yeni talepler de geliyor. Sıtma aşısı geliştirmek de yeni bir önceliğimiz olacak" ifadesini kullanmıştı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.