Hava Durumu

Pazara çıkan Bursalılara iyi haber

Son günlerde domates, biber, patlıcan gibi mutfakların vazgeçilmezleri arasında yer alan sebzelerin fiyatlarında görülen düşüşün devam etmesi bekleniyor.

Haber Giriş Tarihi: 10.01.2014 11:27
Haber Güncellenme Tarihi: 10.01.2014 11:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Pazara çıkan Bursalılara iyi haber

Bursa Sebzeciler Meyveciler ve Benzerleri Odası Başkanı İbrahim Keskin,  yaptığı açıklamada, sebze ve meyve fiyatlarının az veya çok olmasının hava sıcaklığıyla doğru orantılı olduğunu söyledi.

Geçen aralık ayı ortasındaki kar yağışının, fiyatlar anlamındaki olumsuz etkilerini hissettiklerini belirten Keskin, "Havalar iyi gittiği için fiyatlarda düşüş var. Düşüşün devam edeceğini düşünüyoruz" dedi.

Keskin, zam şampiyonları arasında gösterilen patatesteki aşırı yükselmenin havayla ilgisinin bulunmadığına işaret ederek, kimsenin, geçen sene patates 30-50 kuruşa satılırken yüzüne bakmadığını anlattı.

Geçen yıl 100 dönüm araziye patates ekenlerin bu sene bunu 20 dönüme indirdiğini aktaran Keskin, dolayısıyla üretim az olduğu için fiyatının çok yükseldiğini vurguladı.
 

 "Domatesin fiyatının 1,5-3 lira olması bekleniyor"

Merkez Osmangazi ilçesi Maksem semtinde manav dükkanı işleten Yücel Çakman ise son iki haftadır özellikle sebze fiyatlarının neredeyse 2-3 kat arttığını bildirdi.

Başta domates olmak üzere biber, patlıcan gibi ürünlerdeki fiyat artışında bir ay önce yaşanan soğukların etkili olduğu bilgisini veren Çakman, havaların ısınmasıyla fiyatlarda aşağı doğru bir seyir gözlendiğini dile getirdi.

Çakman, fiyat artışıyla vatandaşların domates, biber, patlıcan ve patates gibi sebzeleri almakta zorlandığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Bu hafta domates, biber ve patlıcan gibi ürünlerin fiyatlarında düşüş var. Fiyatlardaki düşüş devam edecek gibi görünüyor. Geçen haftaya kadar domates 4-5 liradan satıldı. Domatesin fiyatının 1,5-3 lira olması bekleniyor. Biberin kilogramı da 7-8 liraya kadar çıktı. Biberin de 3-4 liraya düşmesini bekliyoruz. Bu ayın zam şampiyonu patlıcanın fiyatında da ciddi azalma olacak ancak patateste düşüş değil artış bekleniyor. Şu anda 3,5-4 liradan satılan patatesin fiyatı 5-6 liraya kadar çıkabilir."

Yaz meyveleri, kışın da ilgi görüyor

Çakman, "özel tarım" olarak adlandırılan sera üretimin yaygınlaşmasıyla fiyatlarda ciddi anlamda düşüşler yaşanmaya başladığını dile getirdi.

Eskiden kışın yaz meyve ve sebzelerinin mevsimine göre 10-20 kat daha pahalıya satıldığını hatırlatan Çakman, son birkaç yıldır ise fiyat farkının iyice azaldığını, bunun da vatandaşların işine yaradığını söyledi.

Çakman, fiyatların düşmesinde üretim teknolojisindeki gelişmelerin de etkili olduğunu anlatarak, şöyle konuştu:

"Seri, fazla üretim olduğu için fiyatlar da yaz aylarına yakın olmaya başladı. Bu da vatandaşları sevindiriyor. Bu durum, en çok eşi hamile olan vatandaşlara yaradı. Eşi hamile olanlar ve evinde hasta bulunanlar için yaz meyvelerini kışın bulmaları mutluluk verici. Yazın kış meyvesi çok talep görmüyor ancak yaz meyveleri sürekli ilgi görüyor. Uzun bir zamandır üzüm, kavun, karpuz, çilek gibi yaz meyvelerini kışın da bulabiliyoruz. Üretim fazla olduğu için fiyatında da çok büyük bir uçurum yok. Kavunun kilogramı şu anda 2,5-3 lira. Yazın da kavunu 1 liradan, 75 kuruştan satıyoruz. Arada eskisi gibi çok büyük fark yok. İyi çilek yazın 2-3 lira. Kışın ise çileğin kilogramını 6-8 liradan satıyoruz. Bu fiyat farkı düştükçe insanların ilgisi ve talebi artıyor."
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.