Hava Durumu

Peş peşe iki büyük tören! Hedefi işaret etti: 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Diyarbakır-Silvan Barajı Gövde Dolgu Çalışması Tamamlanması Merasimi ile Ergani Barajı, Başlar Barajı ve Ergani İçme Suyu Arıtma Tesisi Açılış Töreni'nde konuştu. Milli Fırkateyn İstanbul'un denizle buluştuğu törenin ardından canlı bağlantı ile Silvan'a bağlanan Erdoğan konuşmasında, "Silvan Barajı'nı önümüzdeki yılın sonuna kadar tamamlamayı ve su tutmaya başlamayı planlıyoruz." dedi. 2023'te Milli Fırkateyn İstanbul'un envantere ekleneceğini aktaran Erdoğan, "2023'e kadar 150 yer altı barajını tamamlamayı hedefliyoruz." mesajını verdi

Haber Giriş Tarihi: 23.01.2021 17:13
Haber Güncellenme Tarihi: 23.01.2021 17:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Peş peşe iki büyük tören! Hedefi işaret etti: 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Tersane Komutanlığı'nda düzenlenen MİLGEM Projesi'nin 5'inci gemisi İstanbul (F-515) Fırkateyni'nin Denize İniş ve Pakistan MİLGEM Korvet Projesi 3'üncü Gemi İlk Kaynak törenlerine katıldı. Törenin bitişiyle birlikte Diyarbakır-Silvan Barajı Gövde Dolgu Çalışması Tamamlanması Merasimi ile Ergani Barajı, Başlar Barajı ve Ergani İçme Suyu Arıtma Tesisi Açılış Töreni'ne bağlanan Erdoğan, hedefi 2023 olarak belirledi. Milli Fırkateyn İstanbul'un 2023'te TSK envanterine katılacağını belirten Erdoğan, aynı yıl içerisinde 150 yer altı barajının da tamamlanacağının mesajını verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

Diyarbakır merkez, Silvan ve Bismil ilçelerindeki ovaları sulayacak bu projeler sayesinde bölgedeki tarım üretiminde 2-3 katlık artış bekliyoruz.

İstihdamda 305 bin kişilik artış ve 2 milyar liraya yakın kazançla Türkiye için de büyük öneme sahiptir.

YÜZDE 60'A VARAN SU TASARRUFU

Yüksek katma değerli ve belirli bir gerçekleşme seviyesine ulaşmış projeleri hızla tamamlama çabasındayız. Bu barajın suyunu diğer barajlara ve ovalara aktaracak Silvan Tünellerini de faaliyete geçireceğiz. Proje çerçevesinde arazilerin sulanmasını sağlayacak tesisler inşa halindedir. Projenin diğer safhalarını da hızlandırarak GAP'ın bu sembol eserini hızla tamamlayacağız. Başlar Barajı, 38 bin dekar araziyi sulayacak önemli bir eserdir. Barajlarımızın yüzde 26'sı tamamlanmış durumdadır. Yağmurlama ve damlama sistemi ile inşa edilen sistemler sayesinde yüzde 60'a varan su tasarrufu yapılacaktır.

Silvan Barajı'nı önümüzdeki yılın sonuna kadar tamamlamayı ve su tutmaya başlamayı planlıyoruz.

Geçtiğimiz 18 yılda Diyarbakır'da DSİ tarafından yapılan yatırımla 123 bin kişinin su ihtiyacı karşılanmıştır. Hizmete aldığımız 83 milyon metreküplük 3 ayrı barajla şehrimizin topraklarının verimini artırdık. Bugüne kadar hizmete aldığımız 12 ayrı sulama tesisi ile 305 bin dekar araziyi tarıma açarak çiftçimize gelir artışı sağladık. Diyarbakır'da sulanmayan tek karış arazi bırakmayacağız.

KURAKLIK SORUNU

Yapımı biten 58 ayrı dere ıslahı çalışması ile 59 ayrı yerleşim yerini su taşkınından koruduk. Hidroelektrik santrallerinin kurulu gücü 47 megavata ulaştı. Görüldüğü gibi Diyarbakır'ın sahip olduğu su kaynaklarını ve araziyi bölge halkımıza ve ülkemize en verimli tarım ve enerji faaliyetlerini sürdürecek şekilde yürütüyoruz. Dünyada etkisi giderek artan iklim değişikliğinin sonuçlarından biri de bizim de içinde yer aldığı bölgelerde kuraklık olarak baş göstermektedir.

Ülkemiz sanıldığının aksine su zengini zaten değildi. Kuraklık tehdidinin artmasıyla birlikte mevcut kaynakları en verimli şekilde kullanma zorunluluğu doğmuştur.

Halen devam eden çalışmalarla 2023'e kadar 150 yer altı barajını tamamlamayı hedefliyoruz.

HEDEF 2023

Bugüne kadar ülkemize kazandırdığımız eserler ve hizmetler asıl büyük hamlemizin sadece altyapısıydı. Yıllarca bu ülkenin enerjisini ve vaktini iç çatışmalarla, iç kavgalarla heba edenlerin yol açtıkları kayıpları da telafi ederek milletimizin önüne yepyeni bir vizyon koyduk. Büyük ve güçlü Türkiye'nin inşasını hızlandırıyoruz. Ülkemizin nereden nereye geldiğini bilen akıl, vicdan sahibi herkes kazanımların farkındadır. Kaos ve kriz tüccarlarının bu kazanımlara göz diktiklerini biliyoruz. Komşularımız başta olmak üzere nice toplumun yaşadığı zulümleri bize de tattırmak isteyenleri hayal kırıklığına uğratmaya devam edeceğiz. Eski Türkiye'nin ne anlama geldiğini en iyi Diyarbakır bilir. Elimizdeki imkanların sahip olduğumuz güven ve huzur ikliminin kıymetini bileceğiz. Şimdi önümüzde 2023 hedefleri var. Son 8 yıldır neredeyse kesintisiz şekilde maruz kaldığımız tuzaklar nedeniyle bazı alanlarda geride kalmış olsak da Türkiye'yi 2023 hedeflerine ulaştırmayı namus meselesi olarak görüyoruz.

Artık dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olma hedefine daha yakınız. Siyasi, askeri, kültürel, ekonomik bir güç olarak iddiamız her geçen gün daha belirgin şekilde ete kemiğe bürünüyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.