Hava Durumu

Peskov: Çekya, Bulgaristan ve Baltık ülkelerinin yaptıklarına katlanmayacağız

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Çekya, Bulgaristan ve Baltık ülkelerinin sergilediği davranışlara katlanmayacaklarını, ancak yine de tüm bu ülkelerle iyi ilişkiler geliştirmek istediklerini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 29.04.2021 14:13
Haber Güncellenme Tarihi: 29.04.2021 14:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Peskov: Çekya, Bulgaristan ve Baltık ülkelerinin yaptıklarına katlanmayacağız

Pervıy Kanal'da konuşan Kremlin Sözcüsü Peskov, "Şimdilerde Çekler neler çeviriyormuş, Bulgarlar aralarına nasıl katılıyormuş, dillerindeki dayanışma duygusuyla Baltık ülkeleri de yanlarında nasıl yer alıyormuş... Biz bunlara katlanmayacağız, zaten katlanmıyoruz da. Bunu da net bir şekilde gösteriyoruz" dedi.

"Putin'in dediği gibi şimdi de bundan sonra da böyle olacak, ancak yine de asıl önemli olan Rusya'nın iyi ilişkiler içinde bulunmak istemesi" diyen Peskov, şunları ifade etti:

"Putin'in öncelikli ve ana mesajı bu, ancak nedense Washington da Brüksel de Avrupa'daki başkentler de inatla bunu duymak istemiyor".

Son zamanlarda Peskov'un sözünü ettiği ülkelerle Rusya arasındaki ipler gerilmeye devam ediyor.

Ne olmuştu?

Geçen ay Bulgaristan Savcılığı, iki Rus diplomatın 'diplomatik statüleriyle bağdaşmayan' faaliyetlerde bulunduklarının saptandığını, toplam 6 kişinin suçlandığı casusluk olayında Bulgaristan, NATO ve AB'ye ait gizli bilgilerin Rusya Büyükelçiliği'ne aktarıldığını iddia etmişti. Daha sonra Bulgar Dışişleri, iki Rus diplomatı 'istenmeyen kişi' ilan etmişti.

Çekya Başbakanı Andrej Babiş, Prag'ın Rus gizli servislerinin 2014'te bir mühimmat deposunda meydana gelen patlama ile alakası olduğundan şüphelendiğini açıklamıştı.

Kremlin ise, söz konusu açıklamaları çirkin ve mesnetsiz olarak tarif ederken, Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova da kararın arkasında ABD'nin olduğu belirterek, Prag'ın öne sürdüğü gerekçeleri 'saçmalık' olarak nitelendirmişti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı ise kararı protesto etmiş ve Prag'a karşılık verileceğini bildirmişti.

Moskova, karşı adım olarak Çekya'nın Moskova Büyükelçiliği'nden 20 diplomatı 'istenmeyen kişi' ilan etmişti, bu kişiler ülkeyi terk etmiş bulunuyor.

Diğer yandan Litvanya, Letonya ve Estonya, Çekya'yla dayanışma içinde olduklarını göstermek amacıyla Rus diplomatları sınır dışı etme kararı aldıklarını açıklamıştı.

Slovakya Başbakanı Eduard Heger de, Rusya'nın Bratislava Büyükelçiliği'nde görevli 3 Rus diplomatın mevcut jeopolitik durum nedeniyle bir hafta içinde ülke topraklarını terk etmeleri gerektiğini belirtmişti. Bunun üzerine Rus Dışişleri, bu ülkelerin büyükelçilerini bakanlığa çağırmıştı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.