Hava Durumu

Piyasada deprem! Dolar 3 lirayı gördü

Dolar, sabah erken saatlerde psikolojik sınır olan 3 lirayı gördü. Dolar/TL tarihi zirvesini yenileyerek 3'ün üzerine çıkmasının ardından 2.96'da işlem görüyor.

Haber Giriş Tarihi: 20.08.2015 08:21
Haber Güncellenme Tarihi: 20.08.2015 08:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Piyasada deprem! Dolar 3 lirayı gördü
Dolar/TL sabah erken saatlerde yeni tarihi zirvesi olan 3.0020'ye kadar yükselmesinin ardından saat 07.46'da 2.9579/2.9610'da işlem görüyor.

Dolardaki yükseliş Asya işlemlerindeki TL satışlarından kaynaklandı.

‘EKONOMİK OLARAK YORUM YAPABİLECEK DURUMDA DEĞİLİZ’ 

Ekonomist Arda Tunca, "Asya kotasyonlarında 3'ün üzerine çıkmış durumda. Ekonomik olarak yorum yapabilecek durumda değiliz bence. Türkiye'nin tamamen kendi içinden gelen dinamikler nedeniyle bu haldeyiz. Merkez Bankası biraz eksik kaldı. PPK sonrası biraz güçsüz kaldı ama tek suçu ona atmak da doğru değil. Karar alamıyor kimse. Ne tüketici, ne üretici, ne de firmaların herhangi bir şekilde karar alamadığı bir süreçteyiz. Kriz demekten çekiniyorum ama çok ciddi bir ekonomik darboğazın içindeyiz. Bunu düze çıkarmak sadece siyasi istikrarla yapılabilecek şeyler. Bunun yanı sıra yurtdışında da bir takım gelişmeler var. Fed'den gelecek kararlar var. CDS'ler zirvede. Risk algısı artıkça, daha da yükselecek. Tarihimizde nadir gördüğümüz en belirsiz dönemdeyiz. Çok küçük çapta da olsa şirketler işten çıkarmalara bile başladı" dedi.

Uzmanlar dolardaki yükselişin devam etmesini beklediklerini belirtip, 3 liranın görülmesinden ardından 3,15 ve 3,60 seviyelerinin görülebileceğini ifade etti.

‘MERKEZ BANKASI’NI SUÇLU BULUYORUM’ 

Ekonomist Ali Ağaoğlu, "Bu kadar hızlı bir hareketi kimse beklemiyordu. Dün bir kaç telefon aldım. Bunlardan ikisi sadece dertleşmek için aradıklarını söyleyenlerdi. Gelinen nokta itibariyle, siyasi korkular üzerine şimdi ekonomik korkular arttı. Seçimden bir hafta öncesine kadar olumlu bir hava ve umuda sahipken seçimlerden iki ay sonra her gün iki taraftan da ölüm haberleri gelmeye başladı, gerçekten çok zor. ABD ile İran anlaşması var. Böyle bir durumda bulunduğumuz bölgede bir numaralı ülke İran olacak. Sadece Türk Lirası rekor kırmıyor. Fed'in etkisiyle diğer gelişen ve bazı gelişmiş ülke para birimleri de dolar karşısında rekor düşük seviyelere geldi. Koalisyon umuduyla TL güçlendi ama bu ihtimal ortadan kalkınca, TL negafif ayrışıyor. Finansal baskı açısındn, ben Merkez Bankası'nı suçlu buluyorum. Olağanüstü dönemler olağanüstü önlemler gerektirir" dedi.

DIŞ BASINDA DA YER BULDU

Türk Lirası'nın dolar karşısında yeni dip seviyesini görmesi dış ekonomi basınında da geniş yer buldu.

Wall Street Journal gazetesinde, Türk Lirası'nın yılbaşından bu yana yüzde 26 değer kaybettiğini, bu şekilde gelişen ülkelerdeki en kötü performansı gösteren Brezilya reali ile aynı seviyeye getirdiği ifade edildi.

Gazetede, Merkez Bankası'nın acil faiz artırmı ihtimalinin azalmasının da tedirginlik yarattığı belirtildi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.