Hava Durumu

Polis ve sendikacılar arasında tehlikeli yakınlaşma

DİSK ve KESK üyeleri Taksim'e gitmek için toplandı. Saat 16:00 itibariyle Tünel Meydanı'nda toplanan KESK'li grup oturma eylemi başlattı. Şişli'de toplanan DİSK kortejinde CHP'li vekil Süleyman Çelebi de bulunuyor.

Haber Giriş Tarihi: 17.06.2013 17:31
Haber Güncellenme Tarihi: 17.06.2013 17:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Polis ve sendikacılar arasında tehlikeli yakınlaşma

İş bırakma eylemi yapan KESK, Beyoğlu Tünel'de toplantı. Taksim Meydanı'na yürümek isteyen yaklaşık 2 bin kişinin önü polis tarafından kesildi. Kalabalık bunun üzerine oturma eylemi yapmaşa başladı.

Ankara'da işçiler oturma eylemi başlattı...İzmir'de Basmane Meydanı’nda toplanan yaklaşık 10 bin kişi, Konak Meydanı’na yürüyüp hükümete tepkilerini dile getirdi.

Öte yandan Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Türkiye’de yaşanan ve diğer ülkelerin de ilgisini çeken kitlesel gösterilerin, çeşitli iktidar uygulamalarının toplumda yarattığı birikimin bir dışa vurumu olduğunu söyledi. Bu ve benzeri toplumsal olaylarda anlama ve diyalog kurma tavrının benimsenmesi gerektiğine dikkat çeken Kumlu, her türlü şiddet, çatışmacı ve dayatmacı üslubun geride bırakılmasının demokrasinin gereği olduğunu vurguladı. Kumlu, istikrarın demokratik katılımcı süreçler geliştirilerek sağlanabileceğinin açık olduğunu ifade etti.

'GEZİ' İÇİN İŞ BIRAKTILAR

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabipleri Birliği (TTB), Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB) bugün Türkiye genelinde genel greve gitti.

İstanbul'da DİSK, Şişli'deki genel merkez önünde toplandı. KESK ise Tünel'de buluştu.

ANKARA

Gezi Parkı'na Cumartesi yaplan müdahalenin ardından genel grev kararı alan DİSK ve KESK sendikları Kolej Meydanı'nda toplandı.

Grup daha sonra Kızılay istikametine yürüyüşe geçti. Mithat Paşa Köprüsü'ne kadar yürüyen yaklaşık 2 bin kişilik kalabalık polis tarafından durduruldu. Bunun üzerine grup üyeleri burada basın açıklaması yaptı. Açıklamada polis müdahaleleri ve Başbakan'ın Gezi Parkı hakkındaki söylemleri eleştirildi. Grup, açıklamanın ardından olaysız şekilde dağıldı. Eylem nedeniyle trafiğe kapanan Zİya Gökalp Caddesi daha sonra trafiğe açıldı. Kızılay ve çevresi normale döndü.

İZMİR

KESK, DİSK, TMMOB, TTB ve TDHB’nin ortak kararı doğrultusunda iş bırakma eylemine destek veren yaklaşık 10 bin kişi, saat 13.00 sıralarında, Basmane Meydanı’nda toplanmaya başladı. ’Hükümet istifa’, ’Kahrolsun faşizm’, ’Her yer Taksim, her yer direniş’, ’Bu daha başlangıç, mücadeleye devam’ sloganları atan grup, Konak Meydanı’na yürüyüşe geçti.

Ege Üniversitesi’nde, Genel Sağlık- İş Sendikası'na üye doktorlar, İstanbul Tarlabaşı’ndaki gönüllü revirinde çalışan doktorların gözaltına alınmasına tepki gösterdi.

Ege Üniversitesi Poliklinikleri önünde toplanan Genel Sağlık- İş Sendikası’na bağlı yaklaşık 30 sağlık çalışanı, gönüllü revirinde çalışanların gözaltına alınmasını protesto etti. Topluluk 'Mustafa Kemal’in askerleriyiz', 'Mustafa Kemal’in doktorlarıyız', 'Her yer Taksim her yer direniş' ve 'Hükümet istifa' sloganları attı.

BURSA

Bursa'da, İstanbul Taksim Gezi Parkı’nda yaşanan olaylar sebebiyle grev kararı alan Kamu Emekçileri Sendikası (KESK) üyeleri, Bursa'da yürüyüş düzenledi. Ünlü Cadde üzerinde toplanan Kesk Bursa Şubeler Platformu, Disk Güney Marmara Temsilciliği, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Bursa İl Koordinasyon Kurulu, Bursa Tabip Odası ve Bursa Diş Hekimleri Odası ortak yürüyüş düzenledi. Sloganlar atarak Şehreküstü Meydanı’na gelen protestocu grup, ‘Kimse bizi teslim alamaz, diz çöktüremez’ yazılı pankart taşıyarak, hükümet aleyhine de sloganlar attı.

SAMSUN

Samsun'da, Gezi Parkı olaylarına destek için KESK, DİSK, TMMOB, TTB ve TDB'ye üye memur ve işçiler grev yapıp işyerlerine gitmezken, yürüyüş düzenleyip eylem yaptılar. Sendika üyeleri DSİ önünde toplanıp İstiklal Caddesi, Lise Caddesi, Gazi Caddesi, Osmaniye Caddesi ve Cumhuriyet Caddesi üzerinden Konak Sineması önüne yürüdüler. Taksim Gezi Parkı olaylarına destek verip hükümeti istifaya davet eden eylemciler, Konak Sineması önünde basın açıklaması yaptılar.

ADANA

DİSK ve KESK’in, Taksim Gezi Parkı olaylarını protesto etmek amacıyla başlattığı bir günlük genel grev çağrısına Adana’dan destek geldi. Yüzlerce çalışan, Gezi Parkı müdahalesine tepki için iş bıraktı. DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve TDB’nin, Gezi Parkı’na yönelik polis müdahalesinin ardından yaptığı genel grev çağrısı üzerine, Adana’da yüzlerce çalışan iş bıraktı. Çeşitli sendika ve meslek örgütü üyeleri, Büyükşehir Belediyesi eski binası önünde bir araya gelerek, ‘her yer taksim, her yer direniş’ sloganları eşliğinde Atatürk Parkı’na yürüdü.

SAKARYA

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Sakarya şubeleri, “Birlikte alanlardayız” sloganıyla sendika binasından AKM önüne kadar yürüdü. AKM önünde bir basın açıklaması yapan gruba, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB) de destek verdi. Taksim Gezi Parkı eylemleri nedeniyle bir gün iş bırakma eylemi yapan grup yapılan basın açıklamasının ardından gösterilerini sona erdirdi.

EDİRNE

Edirne’de, Taksim Gezi Parkı’na yapılan müdahaleyi protesto etmek isteyen gruplar, sloganlar atarak yürüyüş düzenledi. Edirne’de DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve TDB sendikalarının organize ettiği protesto eylemi için yaklaşık 100 kişilik grup, Saraçlar Caddesi’nde toplandı. Grup, ellerinde pankartlarla ve sloganlar eşliğinde buradan, AK Parti İl Başkanlığı binası önüne kadar yürüdü. Sendikaların yanı sıra bazı sivil toplum örgütlerinin de destek verdiği eylemde, Taksim Gezi Parkı’na yapılan müdahaleler 10 dakikalık oturma eylemiyle protesto edildi.

Eylemcilere, çevredeki vatandaşlar alkışlarıyla, sürücüler de araçlarının kornalarına basarak destek verdi.

KAYSERİ

KESK Dönem Sözcüsü Özdal Yıldırım, Taksim Gezi Parkı’na yapılan müdahale sonrasında bir açıklama yaparak, “Polis şiddetine ve meydanların etrafındaki ablukaya son verilsin” dedi. Eğitim-Sen Kayseri Şubesi binası önünde düzenlenen basın açıklamasında konuşan KESK Dönem Sözcüsü Özdal Yıldırım, “Taksim Gezi Parkı’nın ranta kurban edilmesine karşı gelişen yurttaş duyarlılığını polis terörü ile bastırmaya kalkışan AKP iktidarı Türkiye halkının vicdanının, hak ve adalet arayışının güçlü duvarına çarptı” diye konuştu.

MANİSA

Manisa'da doktorlar ellerini kelepçeledi Gezi Parkı'nın orantısız güç kullanılarak boşaltılmasını protesto eden KESK, DİSK, TMMOB, BES, TTB ve TDB üyeleri Manisa'da bir günlük grev kararı alıp protesto yürüyüşü yaptı.

Sendikaların bir günlük grev kararı almaları üzerine KESK Manisa Şubeler Platformu'na bağlı sendika üyelerinden oluşan yaklaşık bin kişi Manisa Lisesi önünde toplandı. 'Taksim'de düşene, dövüşene bin selam', 'Hükümet istifa', 'Fazişme karşı omuz omuza', 'Çapulcular burada hükümet nerede?' sloganları atan grup Manolya Meydanı'na kadar yürüdü. Manisa Tabip Odası üyesi doktorlar yürüyüşe elleri kelepçeli olarak katıldı. Manisalılar evlerinin balkonuna, esnaf da işyerlerinin önüne çıkarak, gruba alkışlarla destek verdi.

HAKKARİ

KESK Hakkari Şubesi, Gezi Parkı eylemlerine destek amacıyla yaptığı basın açıklaması ardından bir günlük iş bırakma eylemi yaptı. Basın açıklaması için KESK şubesinde bir araya gelen, aralarında Belediye Başkan Vekili Rahmi Hemetoğlu, BDP PM üyesi Sıddık Akış, BDP İl Başkanı Rahmi Kurt, İHD Hakkari Şube Başkanı İsmail Akbulut'un da bulunduğu 50 KESK üyesi Bulvar Caddesi üzerindeki Belediye Binası önüne kadar yürüdü.

 

VALİLİK VE İÇİŞBERİ BAKANLIĞI KATILACAKLARI UYARDI

 

İstanbul Valiliği Sendikaların çağrısı Taksim Meydanı ve çevresinde sağlanmış olan huzurlu ortamın sürdürülmesini engellemeye matuf bu tür çağrılar yasal olmadığını, Taksim Meydanı'nda yasal olmayan toplanmalara bundan sonra da müsaade edilmeyeceğini duyurdu.

 

BAKAN İŞÇİ VE MEMURLARI UYARDI

İçişleri Bakanı Muammer Güler, memur ve işçilerden kanunsuz eylemlere katılmamaları çağrısında bulundu.

İçişleri Bakanı Güler, memur ve işçilere kanunsuz eylemlere katılmamaları çağrısı yaptı. Güler, Taksim Gezi Parkı eylemlerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Güler, KESK ve DİSK'in grev kararına ilişkin "5 sendikanın yasal bir eylemi yok ki, hangi yasal eylemine izin vereceğiz. Alanları, genel yolları, kamu düzenini bozacak şekilde, genel hayatı felce uğratacak şekilde her gün toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkı nerede görülmüş? Böyle bir şey olabilir mi? Ben her gün geleceğim sabahtan akşama kadar Kızılay'ın ortasında eylem yapacağım. Böyle bir şey olabilir mi?" dedi.

Güler'in açıklamaları şöyle:

"Sosyal paylaşım siteleri ile ilgili de bizim şu anda Emniyet Müdürlüklerimizin, Emniyet Genel Müdürlüğümüzün yürüttüğü çalışmalar var. Burada halkı tahrik eden, bir manipülasyonla yalan haberlerle halkı kışkırtmaya, hatta toplumsal olaylara, mal ve can emniyetini sıkıntıya sokacak, bozacak eylemlere yönlendiren elbette gerek Twitter olsun gerek Facebook olsun ve gerek sosyal medyanın diğer enstrümanlarını kullanarak bunları yönlendirenlerle ilgili çalışmamız var. Daha önce İzmir'de böyle bir çalışma oldu. Şimdi diğer yerlerde de böyle bir çalışma olacak. Tabi bu konularda ayrı bir yasal düzenlemenin de yapılmasının gerektiğini biz düşünüyoruz. Bu konuda Adalet Bakanlığımızın ve ilgili bakanlıkların çalışmaları olacak."

SİLAHLI KUVVETLERDEN YARDIM İSTENMEDİ

Bakan Güler ayrıca Gezi Parkı eylemleri kapsamında silahlı kuvvetlerden herhangi bir yardım taleplerinin olmadığını söyledi. Güler, memur ve işçilerden de kanunsuz eylemlere iştirak etmemelerini istedi.

SOSYAL MEDYA OPERASYONU

"Sosyal medyada yanlış yönlendirme yapanlara karşı bir çalışmamız olacak" diyen Güler, özellikle twitter ve facebook'u provakatif amaçlı kullananlara yönelik yasal işlem yapacağının sinyalini de vermiş oldu.

3 POLİS AÇIĞA ALINDI

İçişleri Bakanı Muammer Güler, İstanbul'da 2, İzmir'de 1 polis olmak üzere 3 polisin açığa alındığını belirtti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.