Hava Durumu

Pompeo'dan Doğu Akdeniz açıklaması!

Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Güney Kıbrıs'a silah ambargosunun askıya alınması için uzun zamandır çalıştıklarını belirterek "Bu adımın Doğu Akdeniz'deki yüksek gerilim zamanında alındığını biliyoruz ama doğru bir karar olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 02.09.2020 17:33
Haber Güncellenme Tarihi: 02.09.2020 17:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Pompeo'dan Doğu Akdeniz açıklaması!

Washington yönetiminin 33 yıllık silah ambargosunu kaldırdığını Twitter mesajıyla dünyaya duyuran ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, bugün yeni açıklamalar yaptı.

Pompeo, "Uzun zamandır üstünde çalıştığımız bir karardı. Bu adımın Doğu Akdeniz'deki yüksek gerginlik zamanında alındığını biliyoruz ama doğru bir karar olduğunu düşünüyoruz. Herkesten bölgedeki gerginliği düşürmelerini istiyoruz" dedi.

ABD'nin doğrudan Türkiye'yi hedef alan Kıbrıs kararını Dışişleri Bakanı Mike Pompeo 1 Eylül akşamı saat 22.00'de açıkladı. "Güney Kıbrıs, Doğu Akdeniz'de kilit ortağımızdır. Güvenlik işbirliğimizi derinleştireceğimizi duyurmaktan memnuniyet duyuyorum. Gelecek mali yılda öldürücü olmayan savunma malzemeleri ve hizmetlerinin satışına getirilen kısıtlamaları kaldıracağız" dedi.

ABD'nin kararına Türkiye'nin tepkisi çok sert oldu. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, ambargonun kaldırılmasını Avrupa'nın Ada'da yaptığı hataların ABD tarafından tekrarlanması olarak tanımladı, söz konusu kararla bölgede çatışma riskinin arttığını belirtti.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı ise, resmi açıklamasında Kıbrıs'taki Türklerin güvenliğini garantiye alacak mukabil adımların atılacağını duyurdu, "Doğu Akdeniz'de gerginliğin azaltılması amacıyla çaba harcanan bir dönemde, ABD'nin bölge barış ve istikrar ortamını zehirleyen bu tür bir kararın altına imza atması müttefiklik ruhuyla da bağdaşmamaktadır" dedi.

ABD Kongresi Aralık 2019'da Kıbrıs Cumhuriyeti'ne silah ambargosunun kaldırılması kararını almıştı. Önce Temsilciler Meclisi, daha sonra Senato savunma bütçeleri yasa tasarı kapsamında ambargonun kaldırılmasını desteklemişti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.