Hava Durumu

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: Türkçe virüsü daha az yayıyor

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, koronavirüs salgınıyla ilgili olarak dikkat çeken 'Türkçe' açıklamasında bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 18.05.2020 16:17
Haber Güncellenme Tarihi: 18.05.2020 16:17
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: Türkçe virüsü daha az yayıyor

Enfesksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Haber Global'de soruları yanıtladı.

Prof. Ceyhan'ın açıklamaları şöyle:

Sıcaklıkla ilgisi yapılan bir çalışma değil aslında. Orada sadece hepimizin bildiği vakaların yüksek olduğu bölgelerde ortalama hava sıcaklıklarına bakılmış, karşılaştırılmış. Bu sonuçlar çok doğru olmayabilir demişler.

HAVA SICAKLIĞI İLE VAKA SAYISININ AZALMASI BAĞLANTILI MI?

Örneğin; Türkiye'de vakaların en çok görüldüğü yer İstanbul ama İstanbul, Türkiye'nin en soğuk yeri değil. Amerika'da New York, ABD'nin en soğuk yeri değil. Gözlem aslında, araştırma değil. Gözlemde varılan sonucun aleyhine çok fazla bilgi var. Böyle bir çalışma yok. Bulaşma hızına bakıp, 1 derece artıldığında ne kadar bulaşıyor diye bir araştırma yok. Önümüzdeki yaz aylarında vaka artışının azalacağını bizler de söylüyoruz ama bu alınan tedbirlerle olacak.

Yaz aylarında Hindistan gibi nüfusu büyük ülkelerde bir artış ortaya çıkmazsa dünyada da toplam vaka sayılarında azalma göreceğiz. Yeter ki hatalar ile yeni vakalar etkilenmesin.

"TÜRKÇE VİRÜSÜ DAHA AZ YAYIYOR"

Bu kararları il pandemi kurulları alır. İstanbul'da sadece birkaç bölgeye böyle karar alındı. Birçok ilde birçok il bazında var. Maskesiz bir insan yanınızdan geçtiği zaman sadece nefes alıp veriyorsa onun geçişi sırasında virüsü size bulaştırması mümkün değil. Ama o kişi konuşuyorsa bu yaklaşık bir 5 dakika karşılaşmak gerek diyorlar ama bunlarda çok ilginç veriler var. En çok virüs çıkarımlarının İngilizcede 'Ts', Rusça'da 'Ts' harfleri olduğu görüldü. Bizde farklı olabilir. Türkçe virüsü daha az yayıyor. Bunlar hep gözlemlerimiz. Yanınızdan geçen insan öksürdüyse sadece nefes alıp veriyorsa bulaştırmıyorlar ama kavgada birisi öksürürse bulaşma oranı çok artıyor.

Prof. Ceyhan, bu açıklamasıyla ilgili olarak bir de paylaşımda bulunmuştu:

"HAVA SICAKLIĞINA GÜVENMEKTEN ÇOK TEDBİRLER ÖNEMLİ"

Böyle gözlemler bazen yanıltıcı olabiliyor ama Türkiye'de İstanbul'da vakalar ciddi şekilde azalırken özellikle Van'da, Kars'ta arttığını görüyoruz. Bir tedbirsizlikle yüzün üzerinde vaka ekleniyor. Hava sıcaklığına güvenmekten çok tedbirlere devam etmek önemli.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.