Hava Durumu

Psikolojinizin bozuk olabileceğini gösteren 11 işaret!

Sebepsiz ağlamalar, ani öfkelenme ve süreklilik sağlayamama... Ne kadar süredir böylesiniz? Uzmanlar psikolojisi bozulan kişilerde aşırı duygusal yoğunluk ve aşırı üzüntü hali oluştuğunu belirtiyor. Peki psikolojinizin bozuk olup olmadığını nasıl anlayabilirsiniz? İşte psikolojinizin bozuk olabileceğini gösteren 11 işaret!

Haber Giriş Tarihi: 19.10.2021 15:12
Haber Güncellenme Tarihi: 19.10.2021 15:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Psikolojinizin bozuk olabileceğini gösteren 11 işaret!

Bir insanın psikolojisi bozulduğunda, aşırı duygusal yoğunluğun ve aşırı üzüntü hali oluştuğunu belirten Uzman Klinik Psikolog İhsan Öztekin, kişide sebepsiz yere aniden ağlama, öfke nöbetleri, öfke kontrol sorunları gibi soruların da bu olumsuz ruh haline eşlik edebileceğini belirtiyor.

Öztekin, bir işi devam ettirme ve süreklilik sağlama konusunda da problemler yaşanabileceğini belirtiyor. Bu sıkıntıların artması, zorlaşması ve bu sıkıntılarla baş etmekte güçlük yaşanması durumunda kişinin bir uzmandan profesyonel destek alması gerekiyor. Peki siz, kendinizin veya yakınınızdaki kişinin psikolojisinin bozulduğunu nasıl anlayabilirsiniz?

İşte psikolojinin bozulduğuna işaret eden 11 durum!

1. Aşırı duygusallık ve üzüntü hali

"Psikolojim bozuk!" ve "senin psikolojin bozulmuş"... Günlük hayatta mutlaka bir arada denk gelmişizdir bu sözlere...

Klinik Psikolog İhsan Öztekin, "Günlük hayatta sağlıklı bir bireye kıyasla kişi, kendisinde birtakım psikolojik belirtilerin oluştuğunun farkındadır fakat dışarıya yalnızca kendini kötü hissettiği ile ilgili bir izlenim verir. Psikolojisi bozuk olan bir insanda oluşan belirtilerden biri, aşırı duygusal yoğunluk ve kişinin aşırı üzüntülü olması olabilir." diyor.

2. Öfkeyi kontrol edememe

Psikolojisi bozulan bir kişi aniden sebepsiz yere ağlayabilir veya ani öfke sorunları ortaya çıkabilir.

Geçmişte daha sakin bir insan, bir anda çok çabuk sinirlenen ve çok çabuk tepki veren biri haline gelebilir.

3. Korkuların artması, ani hareketlerden irkilme

Psikolojisi bozulan kişilerin korkularında artış olabilir. Kapı, pencere sesinden bile olduğu yerde sıçramalar ve irkilmeler görülebilir.

4. İsteksizlik, yorgunluk

Bu kişide aynı zamanda isteksizlik, halsizlik, yorgunluk hali gözlemlenebilir. Kişi hiçbir şey yapmak istemeyebilir. Geçmişte çok zevk alarak yaptığı faaliyetler dahi artık ona çok ağır gelir.

Bu dönemde kişi, çözüm üretmekte çok zorlanır. Ertelemeler başlar. Yapması gereken işleri, mümkün olduğunca ileri tarihlere ertelemeye çalışır. Örneğin; bir öğrenciyse ödevlerini yapmakta ya da tezini hazırlamakta, çalışan bir kişi ise görevini yapmakta ve raporunu hazırlamakta zorlanabilir.

5. Sabırsızlık ve süreklilik sağlamakta zorluk yaşama

İnsanın psikolojisinin bozuk olduğu dönemde normalden çok daha sabırsız olduğunu vurgulayan Öztekin psikolojisinde sorunlar olan kişilerde görülen devam ettirme sorunlarını şu şekilde açıklıyor:

Bu kişilerin devam ettirme, süreklilik sağlama konusunda problemleri vardır. Uzun süreli bir faaliyette bulunması gittikçe zorlaşır. Örneğin; kitap okumaya karar verir, üç sayfa okur, canı sıkılır. Oradan başka bir faaliyete geçer, orada da canı sıkılır. Ne yapacağını bilemez hale gelebilir. Bu dönemde kişi umutsuzluğa bürünür. Sorunların ve sıkıntıların geçmeyeceğini düşünür ve umutsuz düşüncelere kapılır.

6. Sosyal ilişki sorunları

Bu dönemde bireyin sosyal ilişkileriyle araya mesafe koyduğunu da ifade eden Öztekin, psikolojisi bozulan kişiler için "Birçok arkadaşı varken arkadaşlık ilişkileri bozulur, arkadaşlarıyla iletişimini keser, kimseyle görüşmek istemez, kimseyi aramaz, kimsenin onu aramasını istemez." diyor.

7. İş hayatında başarısızlık, okul notlarında düşüş

Bu dönemde kişinin kariyer başarısı düşebilir. Öncesinde hangi faaliyette bulunuyorsa; öğrenciyse notları ve okul başarısı düşer, çalışan bir insansa iş performansında azalma olur. Daha önce yapabildiği şeyleri yapamaz hale gelebilir.

8. Uyku sorunları, dikkat dağınlıklığı

Kişide gözlemlenebilecek bir diğer problemin ise dikkat dağınıklığı olduğunu belirten Uzman Klinik Psikolog İhsan Öztekin, sözlerine şöyle devam ediyor:

"Kişi dikkatini toparlamakta zorluk çekebilir. Konsantrasyon eksikliği yaşayabilir. Unutkanlıklar başlar. Normalde her insanda unutkanlık olsa da, kişi normale göre çok daha fazla unutkan olduğunu fark edebilir.

Psikoloji bozukluğu perspektifinde günlük rutinlerin bozulması önemli faktörlerden biridir. Bu konuda da örnek vermek gerekirse, yemek yeme alışkanlıklarında bozulmalar ve değişiklikler oluşabilir. Normal bir yemek yeme düzeni varken kişi, aşırı yemek yeme davranışına geçebilir ya da tam tersi yemek yemez hale gelebilir. İştahı tamamen kapanabilir.

Uyku düzeninde bazı değişiklikler olur. Normal uyku düzeni varken birey uykusuzluk çekmeye başlayabilir. Gece yatar fakat saatlerce uyuyamaz. Uyur fakat gece defalarca uyanır. Sabah uykusunu alamamış olarak kalkabilir ya da tam tersi kişide aşırı uyku hali gözlemlenebilir.

Gündüz saatlerinde dahi devamlı uyuklama hali gözlemlenebilir. Tabii bunlar daha çok günlük hayattan kaçış hali olarak da yorumlanabilir."

9. Para harcama alışkanlıklarında dikkat çekici değişim

Yemek düzeni, uyku düzeni bozulmalarının dışında para harcama düzeninde de farklılıklar olabileceğini belirten Öztekin, "Kişi aşırı para harcar duruma ya da hiç para harcamaz duruma geçebilir." diyor.

10. Bağımlılık sorunları

Psikolojisi bozulan kişi bir bağımlılığa da yönelebilir. Hiç sigara, alkol ya da madde kullanmayan biri, bir anda kullanmaya başlayabilir. Eğer kullanıyorsa, kullanımında artış gözlemlenebilir.

Bağımlılık yalnızca maddelere karşı oluşmayabilir. Faaliyetlere karşı da bazı aşırı yoğunlaşmalar görülebilir. Örneğin kişide aşırı internet bağımlılığı gözlemlenebilir. Kendilerini sosyal hayattan uzaklaştıracak daha birçok faaliyet de sayılabilir.

Belirtiler iyi analiz edilmeli

Bu belirtilerin hepsinin psikolojisi bozuk bir insanı tanımlayabileceğini ifade eden Klinik Psikolog İhsan Öztekin, "Fakat kişide bunlardan yalnızca birkaçının bulunması, o kişiye psikolojisinin bozuk olduğu tanısının konulması için yeterlidir. Bu bozukluklar ve değişken davranışlarda artış ya da azalış yaşandığı ve çözülme durumu gözlemlenmeli. Bu sıkıntıların artması, zorlaşması ve bu sıkıntılarla baş etmekte güçlük yaşanması durumunda kişinin bir uzmandan profesyonel destek alması gerekir." diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.