Hava Durumu

"Esad'ın canı cehenneme"

Akçakale olayının ardından hükümete sınır ötesi operasyon yetkisi veren tezkere Meclis'te kapalı oturumla görüşülüyor.

Haber Giriş Tarihi: 04.10.2012 11:59
Haber Güncellenme Tarihi: 04.10.2012 11:59
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
"Esad'ın canı cehenneme"

Tezkere öncesi söz alan CHP Grup Başkanvekili İnce, kapalı oturuma itiraz ederek, "Siz bu tezkereyle cihan savaşı yapabilirsiniz" dedi. AK Parti'li Canikli'nin "Tarafınızı belli edin" demesi üzerine İnce, "Esad'ın canı cehenneme" diye konuştu.

Suriye tarafından atılan top mermisinin Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinde 5 can alması üzerine hareketlenen Ankara'da, Meclis kapalı oturumda.

Saat 10.00'da başlayan oturumda, hükümete Suriye için sınır ötesi operasyon yetkisi veren tezkere görüşülüyor. Muhelefet tezkerede usul hatası olduğunu savunarak söz almak istedi.

Tezkere üzerine CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, kapalı oturum öncesinde söz alarak bir konuşma yaptı.

İnce şunları söyledi: "Niye milletten saklayacağız bunu? Sizin çocuklarınız mı savşa girecek, fakir-fukara çocukları mı? Bu millet çocuklarını savaşa gönderecek ama ne için göndereceğini bilmeyecek. 8 kez tezkere aldınız, ne işe yaradıysa bir kez daha getiriyorsunuz. 1 Mart tezkeresindeki kapalı oturumda bulundum. Kapalı oturumda çok özel bilgi veriliyor zannedilmesin. Hangi özel bilgiyi paylaştı hükümet 1 Mart tezkeresinde. Tartışmalar halkın önünde yapılsın. Biz kapalı oturumda TRT Genel Müdürü'nün maaşını bile öğrenemedik. Kuzey Irak'la ilgili tezkere her şey net, şimdi ise bugün gelen tezkere. Bu tezkere Anayasa 92'ye aykırıdır. Karşımızda bir devlet mi yaptı bunu, bu kadar belli mi? Sınırı belli değil, siz bu tezkereyle cihan savaşı yapabilirsiniz. Sınırı belli değil. Siz bu ülkeyi en çapsız Dışişleri Bakanı'nın maceralarıyla başını belaya sokuyorsunuz. Türkiye'nin başını belaya sokmayın. 1 Mart tezkeresindeki gibi dik durun, onurlu durun, milletin vekili olun."

'Esad'ın canı cehenneme'
AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli'nin "Tarafınızı belli edin Esad'dan yana mısınız, Türkiye'den mi" demesi üzerine yeniden söz alan İnce, "Tarafımı açıklıyorum, Esad'ın canı cehenneme. Bana ne Esad'dan" diye konuştu.

MHP'den destek
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Tezkere konusunda hükümete yetki verme taraftarıyız" diye konuştu.

Vural: hükümetin dış politası iflas etti
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, CHP'li Muharrem İnce'nin ardından kürsüye gelerek konuşma yaptı.

Vural, şunları söyledi:

"Türkiye'nin kritik bir dönemden geçtiği çok açık. Dışişleri'nin, Türkiye'ye ilave tehditler getirdiği açıktır. Dış politika iflas etmiştir. Fiili bir tehdidi engellemeyen bir diplomasinin iflasıdır. Türkiye her şeyden önemlidir. Türkiye'yi bu noktaya getirenlerin sorumlulukları gayet açıktır. Herhangi bir bilgilendirme yapılmış değildir.

Hükümet kapalı oturumda kamuoyuyla paylaşılmayacak bilgileri paylaşacak olabilir. Millet bilmeyebilir. Biz milletin bizim görüşlerimizi bilmesini istiyoruz. Hükümet kapalı oturumda açıklasın, biz de açık oturumda görüşlerimizi açıklayalım. Bu görüşmeler açık olmalıdır. Açılımla ilgili kapalı oturumda ne söylendi? Kuzey Irak'a yönelik tezkereyle ilgili yapılan görüşmede ne söylendi?"

Canikli: açık oturumu dünya izleyecek
Hükümet adına eleştirilere yanıt veren AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, "Milletimizden hiçbir şey saklamıyoruz. Açık oturumu bütün dünya izleyecek. Başkalarından saklamamız gereken şeyler var" dedi.

CHP 'hayır' diyecek
CHP'nin genel kurul öncesi yaptığı kapalı grup toplantısında, içeriği sabah saatlerinde netleşen tezkereye 'hayır' deme kararı çıktı. BDP'nin de aynı yaklaşımı sergileyeceği kaydedilen tezkerenin, AKP'nin sayısal üstünlüğü nedeniyle Genel Kurul'dan geçmesi bekleniyor.

CHP, tezkerenin görüşüleceği kapalı Meclis oturumu öncesi kapalı bir grup toplantısı yaptı.

Bu toplantıda, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu değil Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu konuştu.

Bunun bir savaş tezkeresi olduğunu söyleyen Loğoğlu, "Aylardır Suriye poltikasının yanlış olduğunu söylüyoruz. O yüzden AKP'nin oyuncağı olmayacağız" dedi.

CHP'de, tezkerenin zamanlamasıyla ilgili de ekleştiriler yapıldı ve 'Gruplara Başbakan Erdoğan imzasıyla gönderilen tezkerenin, 20 Eylül 2012 tarihinden itibaren geçerli olduğunun görüldüğü ve hal böyleyken neden 5 vatandaşın ölümünün beklendiği' vurgulandı.

Tezkere geçecek!
Tezkereyle ilgili hükümet adına Genel Kurul'a Ahmet Davutoğlu seslenecek. Davutoğlu'nun konuşmasının ardından CHP adına Faruk Loğoğlu'nun, MHP adına Mehmet Şandır'ın ve BDP adına İdriz Balüken'in söz alması bekleniyor.

Yaklaşık 2-3 saat sürmesi beklenen kapalı oturumun ardından oylanacak olan tezkerenin geçmesi için, Genel Kurul'daki milletvekii sayısından 1 fazlasının 'evet' oyu yeterli olacak. AK Parti'nin sayısal çoğunluğuna göz önüne alındığında, tezkerenin Meclis'ten geçmesi bekleniyor.

"Haklarımızı koruruz"
Genel Kurul'dan gelen ilk sıcak açıklama ise TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e ait.

Oturumu yönetmeyen Çiçek, iktidar kulislerinde gazetecilerin soruları üzerine, "Uluslarası hukuktan doğan haklarımızı koruruz. Milletin hukukunu korumak için elimizden geleni yaparız. Soğukkanlı ve tedbirli olmalıyız. İnşallah ülkemiz için hayırlı olur'' dedi.

Ömer Çelik: tek ses olunmalı
AK Parti'nin Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik'ten bir açıklama geldi.

"Türkiye savaş isteyen değil, bölgesinde barış isteyen bir ülkedir. Ancak mütacaviz, diktötör bir devlet egemenlik haklarımıza yönelik bu derece ileri bir adım atmışsa, Türkiye bunun gereğini yerine getirecek kudret ve kabileyettedir" diyen Çelik şunları söyledi:

"Bu tezkere, AK Parti'nin tezkeresi değildir. Bu, Türkiye Cumhuriyeti'nin egemenlik haklarıyla ilgili bir meseledir. Cumhuriyetimizle, demokrasimizle, milli irademizle ilgili, egemenlik haklarımızın korunması husuusunda bir tezkeredir. Bu konuda Meclis'teki bütün partilerin tek ses olarak hükümeitn arkasında durması gerekir. Bunu başka yerlere çekmek doğru olmaz.

Krizi Başbakan bizat yönetiyor ve bu önemli meselede vatandaşlarımız tedirgin olmasına gerek yok. Hükümet ve Meclis iş başındadır. Türkliye egemenlik haklarını koruyabilecek güçtedir. Bu nedenle Meclis'in tek ses olarak tezkerinin arkasında durmasını bekliyoruz."

Çelik, olay sonrası Suriye'den gelen, "Soruşturma başlatıldı, komşumuzun güvenlik haklarına saygı duyuyoruz" şeklinde açıklamaya ilişkin soruya ve 'yumuşama sinyali' yorumuna da, "Suriye ile ilgili haklarımızı saklı tutuyoruz. Ama kendi halkını öldürüen bir rejimin hiçbir açıklamasının doğru olduğunu düşünmüyoruz. Başka konularda da açıklamaları oldu ama hepsi zaman kazanmakla ilgiliydi. Suriye'de devlet ve rejim yok, katliam şebekesi var. Ve bu katliam şebekesinin hiçbir sözünü dikkate almak zorunda değiliz" şeklinde değerlendirdi.

Tezkere
Dün yaşanan olayın ardından, akşam saatlerinden itibaren kurmaylarıyla bir araya gelen Başbakan Erdoğan'ın imzasının olduğu tezkereden:

"Suriye Arap Cumhuriyeti silahlı kuvvetlerinin yürüttüğü askeri harekat kapsamında, 20 Eylül 2012 tarihinden itibaren ülkemiz topraklarına da saldırgan eylemler yönelmiştir... Diplomatik uyarılarımıza rağmen bu eylemler devam etmiştir...

Bu çerçevede hudut, şumul, miktar ve zamanı hükümetçe takdir ve tespit edilmek kaydıyla, TSK'nın yabancı ülkelere gönderilmesi ve görevlendirilmesiyle, bununla ilgili gerekli düzenlemenin hükümet tarafından belirlenecek esaslara göre yapılması için 1 yıl süreyle izin verilmesini Anayasa'nın 92. maddesi uyarınca arz ederim."
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.