Hava Durumu

Rakamlar korkunç! Önce ölü sayısını açıkladı sonra sildi

Çin'in en büyük ikinci şirketi konumunda olan Tencent, koronavirüs nedenyle hayatını kaybedenlerin sayısını 24 bin 589 olarak paylaştı. Şirket daha sonra bu paylaşımını kaldırdı.

Haber Giriş Tarihi: 06.02.2020 14:47
Haber Güncellenme Tarihi: 06.02.2020 14:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Rakamlar korkunç! Önce ölü sayısını açıkladı sonra sildi

Çin'de salgın nedeniyle can kaybı 564'e, virüs bulaştığı teşhisi koyulan kişi sayısı ise 28 bin 18'e çıktı. Japonya'da karantinaya alınan yolcu gemisinde 10 vaka daha tespit edilirken, Uganda da yeni tip koronavirüs (2019-nCoV) salgını nedeniyle Çin'den gelen yaklaşık 100 yolcuyu karantinaya aldığını duyurdu. Dünya bu haberlerle çalkalanırken, gerçek ölü sayısıyla ilgili ortaya atılan bir iddia, ortalığı karıştırdı.

Çin'in ikinci en büyük şirketi olan Tencent, Salgın Durum Takibi yapıyor. Tencent'in internet sitesinde yakalanan ekran görüntüsü, ölü sayısını bir an için 24 bin 589 olarak gösterdi.

Bu sayı, resmi olarak açıklanan sayının 80 katı. İnternete sızdırılan ekran görüntüsü, enfekte olan kişi sayısını ise 154 bin olarak gösterdi. Bu da resmi kaynaklar tarafından açıklanan sayının 10 katı.

Salgın Durum Takibi ekranı, bir anlık yanlışlıktan sonra ölü sayısını 304, 14 bin 446 olarak gösterdi.

Sızdırılan bu görüntüde, koronavirüs taşıdığınadn şüphe edilen vaka sayısı 79 bin 808 olarak görünüyor. Bu sayı ise, resmi açıklamadaki sayının dört katı.

Wuhan'da ortaya çıkan koronavirüs salgınının kısa bir sürede hızla yayılması sonrası bazı yayın organları ve sosyal medyada Çin'de hükümette bulunan Komunist Parti'nin gerçek rakamları sakladığı söylentileri dolaşıyordu.

Geçtiğimiz günlerde Vuhan'da çalışan bir doktor olan Li Wenliang'ın koronavirüs salgınını resmi açıklama yapılmadan 3 hafta önce tespit edip insanları uyardığı, ancak Çinli yetkililer tarafından "internette söylenti yaymak ve kamu düzenini bozmak" suçlamasıyla susturulduğu ortaya çıkmıştı.

Şu anda koronavirüse yakalanan ve hastanede tedavi altında olan 34 yaşındaki doktor, sosyal medya üzerinden Vuhan'da karakola götürülüp aynı suçu bir daha işlemeyeceğine dair kendisine imzalatılan belgeleri paylaşmıştı.

Salgının sıfır noktası olan Wuhan'da bir cenaze evinde çalışanlar, durumun çok daha ciddi olduğunu ileri sürüyor.

Çinli yetkililerin panik yaratmamak adına gerçek sayıyı gizli tuttuğunu ileri süren cenaze evi çalışanları, 7/24 çalıştıklarını ve her gün yaklaşık 100 ceset yaktıklarını iddia etti.

Caidan Cenaze Evi'nde çalışan bir görevli, 28 Ocak tarihinden beri her gün en az 100 ceset yaktıklarını ve aralıksız çalıştıklarını söyledi.

Kendini sadece "Yun" olarak çalışan görevli, cenaze evinde çalışan kişilerin yüzde 90'ının haftanın her günü ve günün her saati ara vermeden çalıştıklarını ve insan gücünün yetersiz kaldığını anlattı.

"Sadece biz değil, Wuhan'daki her cenaze evi bizimle aynı tempoda çalışıyor" diyen Yun, Wuhan Tongji Hastanesi, Wuhan No:13 Hastanesi ve yeni inşa edilen Huoshenshan Hastanesinin yanı sıra birkaç küçük hastaneden ceset topladıklarını iddia etti.

"Her gün en az 100 ceset torbasına ihtiyacımız oluyor" diyen diğer Yun, diğer krematoryumlarda çalışanlarla da konuştuğunu, onların da aynı tempoda çalıştıklarını ileri sürdü.

Yun, gün içinde ancak buldukları bir sandalye üzerinde kestirecek kadar vakitleri olduğunu ve cesetleri uzun süre açıkta bırakamadıklarını söyledi.

Yun ayrıca, üzerlerine her zaman koruyucu kıyafetler olduğunu, bu kıyafetleri çıkarmamak için de çok ender yemek yediklerini, su içtiklerini veya tuvalete gittiklerini söyledi.

Daha önce hastanelerde görevli doktorların da koruyucu kıyafetleri çıkarmamak adına yetişkin bezi takarak çalıştığı haberleri yayılmıştı.

Yun, cenaze evinde çalışan kadın personelin sürekli çalan telefonlara cevap vererek ortamın temizliği ve dezenfekte edilmesiyle ilgilendiğini, erkek personelin ise hastanelere giderek cesetleri toplayıp getirdiğini ve yakılma

Yetersiz imkanlarda çalıştıklarını anlatan Yun, plastik bulaşık eldiveni ve deniz gözlüğü takmak zorunda olduklarını da anlattı.

Öte yandan şehrin üstüne birdenbire çok yoğun bir sisin çöktüğü, bunun sebebinin de krematoryumlarda yakılan ceset sayısını fazlalığı olduğu ileri sürülüyor. Ürkütücü görüntüler sosyal medya hesaplarından paylaşılıyor.

New York Times gazetesinin haberine göre, Wuhan halkının büyük bölümü, Çinli yetkililerin kendilerine ve dünyaya açıkladıkları ölü sayısının gerçeği yansıtmadığına inananıyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.