Hava Durumu

Ramazan fırsatçılarına uyarı

Tüketicilerin yeterli ve güvenilir gıdaya uygun fiyatla erişebilmesini isteyen Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, esnafı uyardı: "Bunun için gereken hassasiyet gösterilmeli, ramazan fırsatçılığı yapılmasın."

Haber Giriş Tarihi: 15.07.2012 11:26
Haber Güncellenme Tarihi: 15.07.2012 11:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Ramazan fırsatçılarına uyarı

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, düzenlediği basın toplantısında, ramazan ayı öncesinde üretici, hal, pazar ve market fiyatlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Türkiye'de 2011-2012 üretim dönemi başlangıcından itibaren görülen aşırı yağışların, mevsim normallerinin altında seyreden hava sıcaklıklarının, don, dolu, fırtına ve benzeri risklerin, tarım sektörüne önemli ölçüde zarar verdiğini anlatan Bayraktar, buna rağmen ülke genelinde ciddi bir rekolte kaybı beklemediklerini söyledi. Bayraktar ayrıca, doğal afetlerin arkasına sığınıp kamuoyunun spekülatif yaklaşımlarla yanlış yönlendirilmemesi gerektiğini de vurguladı.

MARKETLER ZAM YAPIYOR
Bayraktar, "29 Haziran 2012'den bu yana geçen son 15 günde, bazı ürünlerde üretici fiyatı hiç artmadığı halde market fiyatlarının arttığını görüyoruz'' ifadelerini kullandı. 29 Haziran'dan bu yana son 15 günde market fiyatlarında 11 üründe fiyat değişimi olmazken, 14 üründe azalma, 15 üründe ise fiyat artışı tespit ettiklerini bildiren Bayraktar, bu sürede üretici fiyatlarında 23 üründe fiyatın değişmediğini, 7 üründe azalma, 6 üründe ise fiyat artışları olduğunu belirtti.

MAYDONOZUN FİYATI MARKETTE %500 ARTTI
Üreticide fiyat artışı görülen yeşil soğan, patlıcan ve salatalık gibi ürünlerde örtü altı üretimin sona ermesinin fiyat artışında etkili olduğunu kaydeden Bayraktar, ramazan öncesi fiyatlarla ilgili şu bilgileri verdi: "Ramazan ayı öncesinde üretici ve market fiyatları arasındaki farkı incelediğimizde, üretici ve market arasındaki fiyat farkının maydanozda yüzde 524,34'lere ulaştığı görülmektedir. Fiyat farkında, maydanozu, yüzde 365,96 ile sivri biber, yüzde 283,48 ile kabak, yüzde 282,60 ile zeytin, yüzde 282,20 ile yeşil mercimek, yüzde 257,78 ile kırmızı mercimek, yüzde 254,17 ile karpuz, yüzde 252,13 ile salatalık, yüzde 230,63 ile pirinç, yüzde 229,55 ile marul, yüzde 226,78 ile yeşil fasulye, yüzde 221,67 ile kuru fasulye, yüzde 221,54 ile limon, yüzde 214,10 elma, yüzde 206,06 ile domates izledi."

"Halk mağdur edilmemeli"

Tüm tarafların ramazan ayının anlam ve önemine yakışır şekilde hareket etmesini isteyen Bayraktar, şunları kaydetti: "Halkımız mağdur edilmemelidir. Gıda denetimleri artırılmalı, halkın sağlığıyla oynanmamalıdır. Ramazanda fırsatçılığa izin verilmemelidir. Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak fiyatları yakından takip etmeye ve halkımızı bilgilendirmeye devam edeceğiz. Ramazan yaklaşırken üretici, hal, pazar ve market fiyatlarını takibe devam ediyoruz. 'Ramazan fırsatçılığı yapılmasın' diyoruz. Tüketicilerimizin yeterli ve güvenilir gıdaya uygun fiyatla erişebilmesinin sağlanmasını istiyoruz. Üreticiden tüketiciye varıncaya kadar tüm taraflar, bu hususta gereken hassasiyeti göstermelidir."

Açık gıda almayın!

Ramazan ayında vatandaşlar açık satılan peynir, tereyağ gibi ürünleri kesinlikle almamalı, denetimsiz ve kontrolsüz ürünlerden kaçınmalı.

Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin, ramazan ayında vatandaşların, açık satılan peynir, tereyağ gibi ürünleri almamaları, denetimsiz ve kontrolsüz ürünlerden kaçınmaları gerektiğini söyledi.
Derneğin genel merkezinde ramazan ayında alınması gereken tedbirler ve tüketicilerin dikkat etmesi gereken konulara ilişkin basın toplantısı düzenleyen Yetkin, ramazan ayında pastırma ve kuru fasulye dışında bakliyat ve et ürünlerinde artış beklemediklerini belirtti.

DENETİMLER ARTIRILSIN
Ramazanda denetimlerin çok önemli olduğunu vurgulayan Yetkin, gıdada "sahtekarlık" yapanların, ramazan ayındaki tüketim artışından faydalanmak istediğini savundu. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın özel ekiplerle ramazan ayında gıda denetimlerini artırması, yerel yönetimlerin de eş güdümlü olarak denetimlerini sürdürmesi gerektiğini anlatan Yetkin, "Üretim mevzuata uygun mu, üretim izni alınmış mı, sıhhi koşullar sağlanmış mı? Bunlara bakılmalı ve denetimler her zamankinden daha sık yapılmalı" dedi.

VATANDAŞ NELERE DİKKAT ETMELİ
Vatandaşlara da önerilerde bulunan Yetkin, "Ramazan ayında vatandaşlar açık satılan peynir, tereyağ gibi ürünleri kesinlikle almamalı, denetimsiz ve kontrolsüz ürünlerden kaçınmalı" diye konuştu. Piyasada 5 liraya sucuk, 10 liraya pastırma satıldığını belirten Yetkin, vatandaşların fiyatı uygun diye bu tür ürünleri tercih etmemesini istedi.
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.