Hava Durumu

Rest çektiler

Otomotive kontak kapattıran eylem büyüyor. Hedefteki sendikanın ‘eylemi bırakın’ çağrısına restle karşılık veren işçiye sunulan iş garantisi de krizi aşmaya yetmedi.

Haber Giriş Tarihi: 18.05.2015 06:59
Haber Güncellenme Tarihi: 18.05.2015 06:59
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Rest çektiler
Ücretlerinin artırılmasını isteyen OYAK Renault ve TOFAŞ işçileriyle başlayıp otomotiv sektörüne yayılan iş bırakma eylemi sürüyor. Krizin büyümesinin ardından devreye giren Vali Münir Karaloğlu, işçilere avukatları aracılığıyla ‘kimse işten çıkarılmayacak’ mesajı yolladı.

SENDİKADAN ÇAĞRI

İşçilerin örgütlü olduğu ve haklarını savunmamakla suçladığı sendikanın başkanı ise Eskişehir'de konuştu. Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, işçilerden, eylemlerini sonlandırmasını istedi. İşçiler, Kavlak’ın çağrısına istifa restiyle karşılık verdi. 

Türkiye’nin otomotiv devleri OYAK Renault ve Tofaş’ta çalışan işçilerin ücret artışı isteğiyle başlattıkları ve üretimin durmasına neden olan eylem devam ediyor. Fabrika bahçesine çadır kuran işçiler, günlerdir fabrikanın önünden ayrılmadı. Vardiyaya giren işçiler de işbaşı yapmadan fabrikadaki bekleyişini sürdürüyor. Önceki gün aileler işçileri ziyarete gitti. Tofaş çalışanlarının yakınları ve eşleri de sloganlar atarak, eyleme destek verdi. 

GERİ DÖNÜŞ YOK

İşçiler, 3 madde halinde fabrika yönetimine taleplerini iletti. Buna göre, işçiler Bosch’a yapılan zam oranının aynısının kendi maaşlarına da yapılmasını, yetkili sendika Türk Metal Sendikası’nın aradan çıkarak direkt olarak işverenle muhatap olmayı ve eylemler dolayısıyla işten çıkarma olmamasını istedi. İşçiler, uzlaşma sağlanana kadar çalışamamakta kararlı olduklarını belirtti.   

SENDİKADAN İSTİFALAR SÜRÜYOR

Türk Metal Sendikası’nın örgütlü bulunduğu Bosch’ta çalışan işçilere geçen nisan ayında 3 yılı kapsayacak toplu sözleşmede yüksek oranda zam verilmesi, Oyak Renault ve TOFAŞ başta olmak üzere aynı sendikanın örgütlü bulunduğu otomotiv ve yedek parça fabrikalarındaki yaklaşık 20 bin işçinin tepkisine yol açmıştı. Fabrikalardaki işçiler sözleşmelerinin yenilenmesini isteyerek olumsuzluktan sorumlu tuttukları Türk Metal-Sen’e istifalarını veriyor.

DİRENİŞ BÜYÜYOR

Renault ile başlayıp TOFAŞ ve Coşkunöz ile devam eden üretim durdurma eylemine bugün Mako, çarşamba günü de Valeo fabrikalarının işçileri katılacak. 

‘İŞÇİ ÇIKARILMAYACAK’

Öte yandan krizin büyümesi üzerine devreye giren Vali Münir Karaloğlu, işçilere avukatları aracılığıyla ‘kimse işten çıkarılmayacak’ mesajı yolladı. Eylemci işçilerin avukatlarından Deniz Baykal, fabrikanın önünde toplanan işçilere süreç hakkında bilgiler verdi.

Vali Münir Karaloğlu ile konuya dair bir görüşme yaptıklarını ve Karaloğlu’nun taraf değil de arabulucu olarak bu taşın altına elini koyacağını söylediğini ileten Baykal, şunları kaydetti:"Sayın Valimizin, işveren ve sendika yetkilileriyle yaptığı görüşmede yapılan eylem dolayısıyla hiçbir işçinin işten çıkarılmayacağı, fabrikada bir seçim yapılarak sendikanın atadığı değil, işçinin seçeceği kişilerin sendika temsilcileri olacağı kararı alındı. Bosh Fabrikası'nda yapılan sözleşmedeki iyileştirmenin TOFAŞ, Renault ve diğer fabrikalardaki işçiler için de yapılması adına gerekli girişimlerde bulunulacak. Sayın Vali, sendika, işveren, sizlerin temsilcileriyle görüşecek. Görüşmenin sonucunu yarın sizlere bildireceğiz."

SENDİKADAN ‘BİTİRİN’ ÇAĞRISI

İşçilerin haklarını savunmamakla suçladığı Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, sendikasının Eskişehir Şubesi Olağan Genel Kurulu'ndan işçilere seslendi.

OYAK Renault ve TOFAŞ’taki olayları iki işçinin işten atıldığı söylentisinin tetiklediğini ifade eden Kavlak, "Oysa ortada atılan kimse yoktu. Gerçekte, polis, iki işçi ile ilgili soruşturma için, Renault yönetimine başvurmuş, yönetim de o kişilere idari izin vermişti" diye konuştu.

Masumane taleplerle ayağa kalkan işçiye, çok tehlikeli bir oyun oynandığını ileri süren Kavlak, şunları söyledi: "Ama artık bu oyunu bitirme, gerçekleri görme zamanı gelmiştir. Buradan Renault işçisi kardeşlerime de sesleniyorum, artık yalanlara inanmayın, aranızdaki provokatörleri, ajanları ayıklayın ve eylemi bitirin. Bitirin ki, çok geç olmadan hiçbir namuslu, dürüst, çalışkan Renault işçisinin burnu bile kanamadan bu işi çözebilelim."  




 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.